Еленко Божков: Ще има значително увеличение на цената на тока за бита от юли (ВИДЕО)

С имитирането на действия по активиране на АЕЦ Белене правителството си купува политическо време, заяви експертът

Еленко Божков
Източник: Канал 3

Аз съм сигурен, че от юли месец категорично ще има едно значително увеличение на цената на тока за бита. По две линии: първо, защото трендът на референтните цени на свободния пазар се увеличава и това директно рефлектира на цената, и освен това високата цена за емисионните квоти на американските централи се плаща от НЕК и няма как тя да не ги сложи след това в разходите си. Такава прогноза направи в "Денят на живо" енергийният експерт Еленко Божков след регистрираните големи амплитуди и скок до 300% на цената на промишления ток на енергийната ни борса.
 
"Напрежението е факт, вероятно всичките тези увеличения на цените ще доведат до увеличение на стоките на производителите, които ползват тази скъпа ел. енергия", посочи още той.
 
Еленко Божков изрази сериозни притеснения за реализацията на два от големите енергийни проекта в България с руско участие - преминаването през територията ни на втората газова тръба от т. нар. Турски поток, и изграждането на АЕЦ Белене. "Една притеснителна и заслужена въпросителна, бих казал аз", така той обобщи перспективите им.
 
 
"След като в парламента бе приет един, да го наречем, не много сполучлив документ - изменение на Енергийната стратегия, се появи едно съобщение от "Газпром" официално, че "Газпром" би участвал и ще участва в третата обвързваща фаза. Това, което се случва през последните 2 дни, е за мен много притеснително. Но от друга страна е заслужено, защото се вижда отношението, с което България, в лицето на сегашното правителство, заслужи това недоверие, което се вижда от страна на Русия с преговорите и възможностите да търсят друг по-изгоден за тях вариант", припомни той във връзка с изразеното желание на гръцката страна Турски поток да премине през територията на югозападната ни съседка.
 
По думите на Еленко Божков за България най-добрият маршрут е през съществуващите трасета "като се мине през Ихтиман и да се излезе (в Сърбия) през Димитровград, вместо през Зайчар", заради оживяването на икономиката на Западните покрайнини. 
 
АЕЦ Белене? "Не по-малко притеснително са нещата. Много ми е неприятно, че трябва да уличаваме министъра в изнасяне на неверна информация, защото не може да се твърди, че нотификацията от 2007 г. е валидна, че инвестиционно намерение ще свърши работата на нотифициран технически проект", изтъкна Еленко Божков.
 
"За да се нотифицира този проект, той трябва първо да бъде одобрен от Агенцията за ядрено регулиране, което до ден-днешен не е направено. Тези бележки или да кажем изявленията на комисаря Канети са напълно основателни и могат да забавят проекта поне с 2 години, което може да се окаже фатално - за развитието на проекта и за мобилизацията за работата по този проект. Мисля, че с тези ажиотажи по проекта правителството си купува политическо време - буквално и точно. Или по-скоро имитира действия по активиране на проекта АЕЦ Белене. Защо? Казах ви - купува си политическо време. Убеден съм, че резултатите няма да са добри", песимист е експертът.
 
Еленко Божков припомни, че въпреки всичките приказки за енергия от възобновяеми източници, "базовата енергия в цяла Западна Европа е атомната енергия на Франция - това важи за Германия, Люксембург, Белгия, до голяма степен и Италия". По думите му френската фирма, заявила интерес за АЕЦ Белене, не би трябвало да предизвиква резерви, с оглед на другите два кандидата - от Южна Корея и Китай.
 
"Не бих бил толкова резервиран към Франция, която има изключително силни традиции, изградени стереотипи по изграждане и експлоатация на атомни централи. Само ще отбележа, че в момента цяла Западна Европа се храни с базова енергия от френските централи", каза Еленко Божков.
 
Той насочи вниманието към друг проблем - със съхранението на отработеното ядрено гориво в АЕЦ Козлодуй. "Отново с притеснения ще говоря, че всички тези публикации и изявления имат основание, имат сериозни основания. Защото е факт, че ние не транспортираме отработеното ядрено гориво, въпреки, че с решение на МС е приета стратегията, която се занимава с този въпрос, и там ясно пише, че 2 пъти годишно трябва да се транспортират определен брой касети. Е, такова нещо от 2015 г. не е правено", обяви експертът. "Превръщаме се в едно депо за отработено гориво, в едно ядрено бунище на практика. Защото процедурата е много добре описана - какво, как трябва да се случи. Въпросът с руската страна не се изпълнява, защото са изхарчени парите и защото, ако се изпълнява, както трябва и се плащат необходимите суми, тогава атомната централа ще излезе на загуба - много лесно може да се провери", изчисли той.
 
Целият разговор с Еленко Божков в "Денят на живо" - във видеото:
Етикети: Денят на живо
Диего Армандо Марадона
22:10 | 29 Ноември 2020 г.

Лекарят на Марадона отрече да е отговорен за смърт...

22:10 | 29 Ноември 2020 г.
Лекарят на Диего Марадона Леополдо Луке заяви, че не се смята за виновен за смъртта на спортиста, предаде БГНЕС.   "Нап...
COVID-19
22:00 | 29 Ноември 2020 г.

Какви са методите за превенция на коронавируса?

22:00 | 29 Ноември 2020 г.
Доктор Елена Малишева обясни пред Първи канал на руската телевизия как да се минимизират рисковете от коронавирусна инфекция.   ...
разкопки
21:52 | 29 Ноември 2020 г.

Археологическа находка-уникат откриха в Силистра

21:52 | 29 Ноември 2020 г.
Пещ за строителна керамика от първата половина на VI век, която няма аналог в България, е открита в Силистра при строителни работи, съобщ...
21:46 | 29 Ноември 2020 г.

Жители на русенско село събраха над 40 тона отпадъ...

21:46 | 29 Ноември 2020 г.
Жителите на русенското село Николово събраха повече от 40 тона отпадъци при екоакцията "Да изчистим дробовете на региона". Това...
21:32 | 29 Ноември 2020 г.

Франция спечели конкурса "Детска Евровизия" 2020 (...

21:32 | 29 Ноември 2020 г.
Представителката на Франция Валентина Тронел с песента J'imagine ("Представям си"), стана победител в международния конкурс...
21:23 | 29 Ноември 2020 г.

93-годишна жена изплете 100 кукли за 100 момиченца...

21:23 | 29 Ноември 2020 г.
На 4 август в столицата на Ливан - Бейрут избухна адски взрив. Експлозията  разтърси жилищните райони на ливанската столица и жилища...

гледай на живо

29.11.2020
  • в момента