АФП: Макрон проби дупка в бюджета и в репутацията си

Цената на обещаните от президента мерки може да надхвърли 11 милиарда евро

Макрон
Източник: EPA/БГНЕС

Мерките на френския президент Еманюел Макрон за подпомагане на семействата с ниски доходи с цел прекратяване на протестите на "жълтите жилетки", ще пробият дупка в бюджета и може би репутацията му, твърдят анализатори.

40-годишният лидер дойде на власт през май 2017 г., обещавайки нова, отворена към бизнеса Франция със здрави публични сметки, която ще прекрати хроничните дефицити, които бяха нещо нормално от 70-те години на миналия век.

Още коментари и интервюта ще намерите тук

Но икономистите смятат, че цената на тези благини, които той обяви в обръщение към нацията в понеделник, може да достигне 11 милиарда евро – доста голямо натоварване за страна, която вече се бори да спазва бюджетните правила на ЕС.

Минималната заплата ще бъде увеличена през следващата година, данъците върху извънреден труд ще останат в миналото и въвеждането на данък за пенсионерите, въведено тази година, ще бъде отменено.

"Положителният имидж на Еманюел Макрон в Брюксел като добър настойник на бюджета ще поеме сериозен удар", коментира във вторник френският финансов всекидневник „Лез Еко“.

Общата сума за всички мерки, обявени миналата седмица за подпомагане най-вече на протестиращите с ниски доходи „жълти жилетки“ от Франция на "малките градове и села“ , се оценява на 15 милиарда евро.

Според правилата на ЕС, които стоят в основата на общата валута еврото, Франция е задължена да задържи бюджетния си дефицит под 3,0% от брутния вътрешен продукт - нещо, което не успя да направи многократно до 2017 г.

Миналата година за първи път от повече от десетилетие , страната беше под горната черта - с дефицит от 2,6% - благодарение на мерки за намаляване на разходите и по-висок от очаквания икономически растеж.

През следващата година правителството прогнозираше плъзгане в обратна посока до 2,8%, още преди началото на протестите, които се очаква да са навредили на вече забавящия се икономическия растеж.

"В първия етап ще има увеличение на бюджетния дефицит, трябва да бъдем ясни, очевидно е въпрос на приоритет", каза министърът на околната среда Франсоа дьо Ружи пред Радио Класик във вторник.

"Ние не казваме, че дългосрочният дълг не е проблем, но първият приоритет не е да обсъждаме това с Брюксел, а с френския народ", добави той.

Икономистите заявиха, че мерките от понеделник вечер ще увеличат бюджетния дефицит до между 3,0% и 3,5% от БВП.

Това може също да доведе и достигане на натрупания дълг на Франция за първи път до над 100% от БВП, което е далеч над 60-процентовия таван на ЕС.

Подарък за Италия?

Макрон заяви, че иска да реформира и укрепи еврозоната, като призова държавите-членки да се придържат към правилата. Италия се оказа особено затруднена, тъй като нейното популистко коалиционно правителство, състоящо се от крайнодясната Лига и антиелитарното Движение 5 звезди (Д5З), се бори да прокара бюджета си, предвиждащ големи разходи, през Брюксел.

Европейската комисия в Брюксел, която отговаря за контрола на бюджетите на ЕС, отхвърли разходните планове на основание, че те ще увеличат планината от дългове на Италия и няма да доведат до обещания растеж.

Неуспехът на Франция да спазва правилата може лесно да отвори нов фронт в спора, доколкото Италия твърди, че не е сама в нарушаване на правилата, тъй като се опитва да възстанови икономиката си.

"Коледа вероятно е дошла рано за италианските вицепремиери Матео Салвини и Луиджи ди Майо, тъй като те искат да принудят ЕС да отстъпи", коментират от CMC Markets London.

Решението на Макрон да развърже кесията ще повлияе на начина, по който на него гледат други лидери в ЕС, особено в Германия, Холандия и скандинавските страни, които отдавна настояват Франция да ограничи публичните разходи.

Макрон вижда стабилното финансово управление като ключ за постигането на доверие в Европа, особено от страна на германския канцлер Ангела Меркел.

"Той се превърна много бързо от любимец в паднал ангел", каза икономистът в частната банка "Беренберг" Калум Пикъринг коментирайки поврата в образа на Макрон след избирането му през май 2017 г.

Но Пикъринг предложи подкрепа на центриста, като каза, че раздаването не означава, че президентът променя курса на своя дневен ред да направи Франция по-добро място за бизнес.

Макрон също така обеща да не възстановява високите данъци за богатите, който той премахна през 2017 г., за да привлече инвеститори, и ще продължи да намалява данъците върху бизнеса и да инвестира в образованието на работното място.

“Докато той продължава с прогресивни реформи, френската икономика може да се засили временно въпреки цикличното забавяне", каза Пикъринг.

"Разбира се, сега трябва да гледаме доколко той може да загуби от своята способност да прокара допълнително законодателни реформи за растеж отвъд онези, които вече е извършил“.

21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...
проф. Асен Балтов
20:45 | 05 Юли 2020 г.

Проф. Балтов: Има пик на заразени с коронавирус мл...

20:45 | 05 Юли 2020 г.
„За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус....

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Парчета от реалността
 • 22:30
  Другото лице