Спортната академия награди най-добрите си спортисти

Павлин Дишев е номер едно за 2018-та година

НСА
Източник: http://www.nsa.bg

НСА

Национална спортна академия „Васил Левски“ отличи студентите с най-големи спортни успехи през 2018-та. 

Наградите връчиха ректорът проф. Пенчо Гешев и официалните гости: Славчо Атанасов - председател на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, Красен Кралев – министър на младежта и спорта, доц. д-р Тодор Чобанов -зам.-кмет на Столична община, доц. Стоян Андонов – зам.-министър на младежта и спорта, Димитър Дилчев – кмет на район „Студентски“, Йорданка Благоева –зам.-председател на БОК, Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети, проф. Лъчезар Димитров – ректор на НСА (2003 - 2012), двукратният олимпийски шампион проф. Петър Киров, зам.-председателят на БФ Художествена гимнастика Мария Петрова и председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.

В приветствието си ректорът проф. Пенчо Гешев подчерта гордостта, с която академичната общност на НСА посреща всеки успех на свой възпитаник.

„Навсякъде по света спортистите са най-добрите посланици на България. В това съм се убедил лично, подчерта в изявлението си председателят на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов и пожела на състезателите: Продължавайте да прославяте България!“

Ролята на НСА като ключов фактор в изграждането на българския спортен елит изтъкна министърът на младежта и спорта Красен Кралев, поставяйки акцент върху науката и научните изследвания в спорта. Той поздрави номинираните за положения труд по пътя към постигнатите успехи.

С почетен медал на НСА бяха наградени световната шампионка по борба и четвъртокурсничка на НСА - Тайбе Юсеин, „златните момичета“ от националния ансамбъл по художествена гимнастика - Симона Дянкова, Елена Бинева, Лаура Траатс и от индивидуалната надпревара - Невяна Владинова. Главният треньор на ансамбъла - Весела Димитрова и помощник-треньорът Михаела Маевска получиха почетни плакети от ректора проф. Гешев и министър Кралев. 

Шампионът в първия маратон по плуване в ледените води на Антарктида - Петър Стойчев, който е докторант в Академията, бе отличен също с почетен плакет за своя исторически успех. 

Кралев, Стойчев

Със Златна значка ректорът проф. Пенчо Гешев награди претендента за световната титла по бокс в тежка категория Кубрат Пулев - студент в магистърската програма „Спортна психология“ на НСА. Боксьорът пристигна директно от летището със закъснение, което компенсира с обръщение към аплодиращата го зала. „Първо искам да благодаря на публиката, защото това е най-хубавият университет, и след това благодаря на ръководството за тази награда“, заяви Пулев и допълни, че Академията му липсва след като се е дипломирал като бакалавър. 

Призът „Спортист на годината“ по традиция получи състезател от спортните клубове към НСА. Отличието заслужи Павлин Дишев (4 курс, Треньорски факултет) за спечеления бронзов медал от Световното първенство по карате (Молдова) и първо място в отборното класиране.

Павлин Дишев

Наградата – медал на НСА и чек за стипендия, осигурена от председателя на Съвета на настоятелите на НСА г-н Красимир Дачев, връчиха ректорът проф. Гешев и зам.-кметът на Столична община доц. Тодор Чобанов.

Павлин е възпитаник на гл. ас. Радослав Пенов, който бе избран за „Треньор на годината“ и награден с почетен плакет от зам.-председателя на БОК и олимпийски шампион Йорданка Благоева, съвместно с ректора.

Тримата най-успешни параспортисти за 2018-та – Денислав Коджабашев, Светослав Георгиев и Петър Петров също бяха сред наградените. Поздрави ги лично председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.

Във финала на церемонията по традиция бяха връчени парични и предметни награди и на десетте спортисти, постигнали призови класирания от световни, европейски и национални първенства.

На церемонията присъстваха всички членове на академичното ръководство, а водещ бе зам.-ректорът проф. Апостол Славчев. 

Събитието уважиха също олимпийската шампионка и преподавател в НСА ас. Тереза Маринова, основателят на Спортния клуб на ВИФ (сега НСА) гл.ас. Никола Аладжов, председателят на АУС „Академик“ доц. Златко Джуров, представители на федерации, от чиито спортове имаше наградени състезатели: Красимир Дунев, председател на БФ Спортна гимнастика, Александър Славков председател на БФ Шотокан карате-до, инж.Борис Навчев председател БФ Сумо, Валентин Райчев, ген.секретар на БФ Борба, Володя Златев, председател на БФ Бадминтон.

След церемонията емоциите се допълниха с настроение и динамика от започналия Празник на основната гимнастика, който по традиция се проведе под патронажа на ректора проф. Пенчо Гешев. 

Повече от 500 първокурсници от всички специалности, демонстрираха гимнастическите си умения в композиции, изпълнени под музикален съпровод с разнообразна тематика. По същество Празникът на основната гимнастика е първият изпит за студентите в Академията. И този път участниците заслужиха аплодисментите на публиката и бяха оценени от изпитната комисия.

 

 

ПЪЛЕН СПИСЪК НА НАГРАДЕНИТЕ СЪСТЕЗАТЕЛИ ОТ СПОРТНИТЕ КЛУБОВЕ КЪМ НСАСПОРТИСТ НА НСА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ЗА 2018 г. 
Павлин Дилянов Дишев – Карате Комите– 3 м. СП мъже Молдова, 1 м. СП отборно мъже
ТРЕНЬОР НА НСА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ЗА 2018 Г. 
Радослав Митков Пенов - преподавател и треньор по карате в катедра „Борба и Джудо“, участник и като състезател със златен медал от Световно Първенство отборно (Молдова)

10-ТЕ СЪСТЕЗАТЕЛИ НА НСА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ С НАЙ-ДОБРИ ПОСТИЖЕНИЯ ЗА 2018 Г.
1. Антонио Жоров Грозев – Сумо – 2 м. ЕП мъже, 1 м. ЕП юноши, 
2. Димитър Красимиров Бърдарски – Спортна гимнастика - 1м. висилка ДЛОШ мъже, 1м прескок и висилка отборно мъже,2м прескок 
ДЛОШ мъже , 2м многобой земна гимнастика и успоредка мъже, 3м земна гимнастика,кон с гривни и успоредка ДЛОШ мъже
3. Мария Венелинова Мицова – Бадминтон – 1м.ДП жени, 2м.ДП жени.1,3м. открито първенство Хърватска, открит шампионат на Гърция 1,3м.,Евразия България Опън 1м.,Баболат България Опън 1м.двойки,Унгария Челъндж 2м.единично жени
4. Любомир Илиев Папарков - Ски бягане – с 3 пъти 1м.ДП мъже , 1м. ДП мъже Купа България
5. Боряна Цветкова Борисова – Свободна борба – 1 м. ДЛП жени, 1м. ДЛП девойки, 1 м. ДЛОШ девойки
6. Изабела Христова Христова – Джудо – 1 м. ДЛШ жени до 23 г., 1 м. ДЛШ девойки, 3 м. ДЛШ жени
7. Пламен Росенов Милушев – Тенис на корт – 1м.двойки ДП мъже 
8. Симеон Яворов Митрев – Сноуборд – 1 м. ДП мъже, 2 курс, ТФ
9. Юлиана Николаева Александрова – Футбол – 1 м. ДП, 1 м. Купа България
10. Николай Радославов Йорданов – Крикет - 1м.ДП мъже, 1м. мъже Купа България

ПАРАСПОРТИСТИ НА НСА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“, СПЕЧЕЛИЛИ МЕДАЛИ ПРЕЗ 2018 г.
1. Денислав Стефанов Коджабашев – Тенис на маса - 2м на СП за хора с увреждания
2. Светослав Георгиев Георгиев – Параолимпиец – 1 м. ДП мъже по ролкови ски на 5км., финалист на ЗОИ по ски бягане
3. Петър Антонов Петров– Параолимпиец – победител и в първите Световни зимни игри по хвърляния в Анкона на копие и гюле, 1 м. ДП за хора с увреждания по Хвърляне копие и тласкане гюле, 1м открит шампионат на Македония хвърляне копие и тласкане гюле

COVID-19
11:52 | 20 Октомври 2020 г.

53 нови случая на COVID-19 и още паралелки под под...

11:52 | 20 Октомври 2020 г.
53 са потвърдените случаи на COVID-19, установени на 19 октомври 2020 г. в област Стара Загора.   Сред тях са преподавател н...
мотопед
11:47 | 20 Октомври 2020 г.

Мъж подкара нерегистриран мотопед с близо 3 промил...

11:47 | 20 Октомври 2020 г.
48-годишен мъж е задържан в Разград за шофиране на нерегистриран мотопед с 2.88 промила алкохол. Това съобщиха от ОДМВР - Разград. &n...
11:43 | 20 Октомври 2020 г.

Две жени пострадаха при катастрофа в Сандански

11:43 | 20 Октомври 2020 г.
Две жени са пострадали при пътен инцидент на улица „Поленишки път” в Сандански. Това съобщиха от ОДМВР – Благоевград. И...
МБАЛ Девин
11:42 | 20 Октомври 2020 г.

Затвориха 2 отделения в МБАЛ Девин заради липса на...

11:42 | 20 Октомври 2020 г.
Хирургично и неврологично отделения в МБАЛ-Девин временно се затварят заради недостиг на персонал, след като двама лекари и три медицинск...
Откриха третата линия на столичното метрото
-41
11:38 | 20 Октомври 2020 г.

Стоян Братоев: Пускаме подземната железница в „Овч...

11:38 | 20 Октомври 2020 г.
"Очаква се, когато новият 3-километров участък бъде завършен, столичани и гостите на града да стигат само за 12 минути от крайния кв...
куче
11:35 | 20 Октомври 2020 г.

Кучетата разбират когато получат похвала или компл...

11:35 | 20 Октомври 2020 г.
Всеки, който има куче, знае, че казвайки думата "Браво!" с ентусиазиран и щастлив тон той предизвиква весело махане на вашия че...

гледай на живо

20.10.2020
 • в момента
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 13:00
  Новини