Кирилов: Решението на ВКС дискредитира усилията ни за борба с корупцията по високите етажи на властта (ВИДЕО)

Председателят на правната комисия иска дебат за процедура за отзоваване на тримата големи в съдебната система

„В политиката човек трябва да е готов за всякакви изненади. В определения случай определено бяхме изненадани. Не очаквахме толкова бързо развитие и произнасяне по това дело. Смятахме, че тази част от закона е ясно уредена.

Другият въпрос е, че това производство не е обединило всички върховни съдии. Липсва наказателната колегия. Без да гледаме доколко конфискацията доколко има отношение, трябва и те да вземат отношение.

Нямам право да коментирам въпроса дали Лозан Панов е политически обвързан, защото той е от компетентността на Инспектората на ВСС. Не бих искал да влизам в лични оценки”. Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов по повод тълкувателното решение на ВКС по отношение на гражданската конфискация, след което дела за 21 милиона лева пропаднаха.

„Не бих искал да се произнасям за независимата съдебна власт, което би се приело, че се признасям като обвинител”.

Има ли обаче политически подтекст в тълкувателното решение, според Кирилов?

„Виждам резултат, който може да бъде особено обществено опасен. Би могъл да дискредетира всичките ни усилия срещу корупцията по високите етажи на властта.

Гражданската конфискация е установена с ясни правни норми през 2012 г. Още тогава сме получили положителна оценка от мониторинговия механизъм. Конфискацията е конституционно съобразна. Още тогава законодателят е преценил, че трябва да има способ за отнемане на имущество при престъпна дейност, която обаче е останала недоказана”, поясни Кирилов.

„Бяхме готови с пълен пакет от промени, но когато излезе това тълкувателно решение, се наложи аварийно да предприемем други мерки. Признавам, че тук съзряхме, освен нарушаване на законодателната независимост, съзряхме и последваща опасност”, казо още депутатът и поясни, че ще бъде предложен и конкретен срок от една година за проверка, като така контрира и твърденията на БСП, че проверките биха били вечни. Единствено предстои да се изясни, защото има предложение от Хамид Хамид, дали проверката да не бъде дълга, ако става въпрос за имущество в чужбина.

Вижте още интервюта и коментари!

„Давността в момента е 5 години в данъчно-процесуалния кодекс. Разширява се от 5 на 10 години”, добави председателят на правната комисия.

Относно давността за престъпления при приватизацията той коментира:

„Тази давност отдавна е изтекла, още преди ГЕРБ да съществува. Ако имаше такъв дебат, ние щяхме да настояваме да се разшири еднократно давността до разглеждане на тези случаи. Такива прецеденти има в Европа. Действително изтеклата давност препятства за провеждане на валидно правно разследване”.

Правната комисия от повече от година наблюдава процесите в тълкувателната дейност. И трябва да го правим да съобразим закона с неговото правоприлагане. Но в този случай има твърдения, че общото събрание на гражданската колегия се е произнесла като втори Конституционен съд. Това е теза на адвокат, част от тези проверки. Това е силно разместена и невярна интерпретация на съотношенията на властите.

Ако Върховният съд стигне дотам, след като ние приемем този закон, те имат възможност за инициатива за произнасяне на Конституционния съд. Моята прогноза е, че ще се стигне 90% до това. Ако е така, аз ще го приветствам, защото ще имаме арбитър. Но аз мисля, че този въпрос е решен още 2012 г.  

Категорично съм за проветряване на съдебната система. Но много разчитам на самата система, която много затворена. По-скоро обаче съм за термина осветяване. Не трябва обаче да забравяме, че в последния мониторингов доклад сме призовани за разработване на правила за отзоваване на тримата велики. Не става въпрос затова парламентът да ги отзовава. Но нека започнем дебат за разработване на правила и процедури за председателита на ВКС, ВАС и главният прокурор”, обяви Данаил Кирилов.

 

 

10:27 | 13 Юли 2020 г.

Магдалинчев, ВСС: Няма основание за предсрочно пре...

10:27 | 13 Юли 2020 г.
"До този момент нямаме никаква реакция от президентството, но ние ще продължим да отстояваме независимостта на съдебната власт"...
Великобритания
10:26 | 13 Юли 2020 г.

Лондон харчи близо €800 млн. за връщане на граничн...

10:26 | 13 Юли 2020 г.
Загубите от Брекзит за Великобритания изглежда нямат край, след като стана ясно, че кралството ще инвестира €788 млн. за възстановяв...
10:20 | 13 Юли 2020 г.

Съпругата на Джон Траволта почина от рак

10:20 | 13 Юли 2020 г.
Актрисата Кели Престън почина от рак на гърдата на 57-годишна възраст, съобщи нейният съпруг актьорът Джон Траволта в Instagram. &bdq...
10:16 | 13 Юли 2020 г.

Млада майка и бебето й изчезнаха в Галиче

10:16 | 13 Юли 2020 г.
Издирват млада майка и бебето ѝ са изчезнали в белослатинското село Галиче, предаде BulNews.  24-годишната Савана Данчева Илиева...
10:12 | 13 Юли 2020 г.

Найденов към Божков: Искаш да си убиваш безнаказан...

10:12 | 13 Юли 2020 г.
Шефът на „Efbet” Цветомир Найденов, който е и основен свидетел срещу Васил Божков не подмина поредния залп на олигарха-б...
Антоанета Христова
10:06 | 13 Юли 2020 г.

Проф. Антоанета Христова: Сред протестиращите има ...

10:06 | 13 Юли 2020 г.
„Сред протестиращите има смислени искания, които трябва да бъдат чути и отразени. Но трябва да има политическо лице, лидер, група, ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Имате думата
 • 11:00
  Новини
 • 11:15
  Изкуство по време на пандемия
 • 11:45
  Топ шоп