Маринов: Нападенията срещу полицаи трябва да се наказват много по-строго

Министърът на вътрешните работи коментира убийството в столицата и други актуални теми по тема "Сигурност"

Младен Маринов
Източник: Канал 3

Драмата с намереното безжизнено тяло на шефа на Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов продължава да е обект на множество коментари. Само в рамките на два дни бандит прегази полицай в София, а друг уби брутално жена в хотел "Рила" в столицата. По тези актуални въпроси, свързани със сигурността, говори в интервю за "Блиц" министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

 - Министър Маринов, при какви обстоятелства беше арестуван 23-годишният бандит Христо Чернев, който се опита да прегази 39-годишния служител на МВР?

- Незабавно след като бе извършено това тежко престъпление бяха сформирани екипи и групи за провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия. Абсолютно целия наличен състав на СДВР бе вдигнат за реакция. Вследствие на тези действия в населено място близо до София, в жилище беше задържан извършителят, който както казахте Вие е на 23 години. Установено беше, че той е арестуван в условията на изтърпяване на условна присъда и е криминално проявен. Заедно с него беше задържано и друго лице, което му е било помагач при укриването. 

- Опита ли се да окаже съпротива Христо Чернев по време на задържането му?

- Имало е такива опити, но в крайна сметка той е бил много изненадан, тъй като не е предполагал, че ще бъде намерен в мястото, където се е укривал.

- Преди около 3 месеца рецидивист се опита да прегази полицай в квартал "Бенковски". Сега същото се случва и на друго място в София. Не е ли крайно време законите да бъдат променени по начин, че нападателите на полицаи да бъдат наказвани много по-строго отколкото в към този момент?

- За съжаление тези случаи зачестяват. Виждате, че има и опити за нападения над служители на МВР при техни опити за възстановяване на обществения ред. Аз мисля, че като цяло неприкосновеността на полицая, която е предвидена по закон, трябва да се изпълни със съдържание и действията срещу органите на реда да се наказват много по-строго.

- Смъртта на началника на Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов продължава да е обект на оживени коментари. Не е ли много прибързано да се говори, че се касае за корупция, още преди разследването да е приключило?

- Аз мисля, че трябва да работим само по факти. От събраната до момента информация може да се каже, че най-вероятно се касае за самоубийство. Решение, което Николов е взел сам. Колегите работят. По случая има досъдебно производство под ръководството на прокуратурата в Стара Загора. На този етап можем да кажем, че най-вероятно става въпрос за самоубийство. Мотивите, довели до това деяние, ще се изясняват в хода на разследването.

- Изплуваха ли нови факти от тефтерчето, което бе открито в близост до мерцедеса, в който бе безжизненото тяло на Николов?

- Към момента всички факти и обстоятелства се изследват. Водят се много разговори с негови близки, колеги и хора от обкръжението му, за да можем да сформираме мнение за мотива за решението му. Това касае разследването и по тази причина на този етап не можем да дадем категорично заключение.

- Беше задържан и извършителят на убийството на млада жена в хотел "Рила". Стана ли ясно какви са били подбудите му?

- Колегите от Първо РУ на СДВР са действали професионално и съобразително. Хванали са лице със съмнително поведение вследствие на подаден сигнал. След това е установено, че същото лице е извършител на брутално убийство. Към момента са назначени всички експертизи, които да ни дадат отговор на въпроса дали извършителят е действал под въздействие на наркотици или употреба на алкохол, както и дали е вменяем или има психични отклонения. По начина на извършване на самото престъпление може да са каже, че е извършено с изключителна жестокост.

- Ясен ли е мотивът за бруталното убийство?

- В момента с лицето се работи. На този етап той споделя, че се е скарал с момичето. Но все пак това е неговото твърдение. Нека да излязат резултатите от експертизите, за да стане ясно под какво въздействие е бил когато е извършил това тежко престъпление.

- Престъпленията, извършени след употреба на дрога зачестяват. Ще предприеме ли МВР проверки по тази тема преди и по време на коледните и новогодишните празници?

- Ние правим такива проверки постоянно. Значително са увеличени престъпленията, свързани както с употребата на наркотици, така и с тяхното производство и разпространение. Знаете, че това е латентна престъпност, която трябва да я търсим, за да я регистрираме и задържим извършителите. Увеличили сме работата по това направление, но за съжаление става все по-сериозно разпространението, особено на леките наркотици. Ние продължаваме активно с проверките както по отношение на водачите на автомобили, така и по отношение на питейните и увеселителни заведения, в които най-често се продават наркотици. Личният състав е мобилизиран, така че да не се допуснат груби нарушения и помрачаване на празничното настроение на хората.

- Казвате, че разпространението на наркотици в София се е увеличило. В тази връзка - има ли нов наркобос в столицата?

- С Вас сме говорили много пъти по тази тема. Престъпността има съвсем друга картина. Съществуват множество наркогрупи, които разпространяват наркотици в определени райони. Виждате и успешните операции срещу тези престъпления както на ГДБОП и СДВР, така и на областните дирекции на МВР в Благоевград, Бургас и други градове. Ежедневно се задържат такива групи. Това е състоянието към момента.

Етикети: Младен Маринов
монета
16:09 | 08 Юли 2020 г.

БНБ с 4 нови сребърни възпоменателни монети през 2...

16:09 | 08 Юли 2020 г.
Четири нови сребърни възпоменателни монети ще бъдат изсечени през 2021 г. Те са посветени на средновековни български владетели, родни тра...
Юлия Ненкова
16:07 | 08 Юли 2020 г.

КЗК: Бум на жалби по обществени поръчки през 2020 ...

16:07 | 08 Юли 2020 г.
Огромен брой жалби по Закона за обществените поръчки са постъпили в Комисията за защита на конкуренцията за първите шест месеца на 2020 г...
Румен Драганов
16:06 | 08 Юли 2020 г.

Драганов: Как очаквате да запълним 1,5 млн. легла ...

16:06 | 08 Юли 2020 г.
Туристическият сезон в България изглежда сякаш е напът да се провали тотално, с оглед гледките на пустеещите плажове по Черноморието. Ист...
Маски
16:02 | 08 Юли 2020 г.

Каталуния въведе задължително носене на маски навс...

16:02 | 08 Юли 2020 г.
Властите на испанската автономна област Каталуния въведе задължително носене на маски независимо от възможността за спазване на социална ...
Маймуни
15:42 | 08 Юли 2020 г.

Проследиха еволюцията на бозайниците по състава на...

15:42 | 08 Юли 2020 г.
Сравнение между човешкото мляко и това на някои видове бозайници доведе учените до извода, че неговият състав се е променял в зависимост ...
15:41 | 08 Юли 2020 г.

Хванаха 28 кг чист кокаин за 1,2 млн. евро в Атина

15:41 | 08 Юли 2020 г.
Повече от 28 килограма кокаин с най-висока чистота от Латинска Америка бяха иззети при полицейска операция на отдела за наркотици в Атина...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини