Проф. Чуков: Макрон е пред пълен разгром без големи реформи във Франция (ВИДЕО)

"Жълтите жилетки" са протест на периферията срещу центъра, там ги няма младите хора, каза експертът в "Денят на живо"

Източник: Канал 3

Президентът на Франция Макрон дойде от нищото на гребена на една вълна, хората на места не го припознават, той няма представители в местната власт, нито в чиновническия апарат, и изборите през май догодина ще бъдат пълен разгром за него. Той ще смени премиера - вече се спряга името на образователния министър за поста на Едуар Филип, но и тогава няма да може да овладее положението. Ако Макрон не се заеме с много сериозни реформи, а аз се съмнявам - 24% е неговият рейтинг, това за него ще бъде крах, тотален крах, ако не се запретне. Такава прогноза направи в "Денят на живо" проф. Владимир Чуков за ефекта от протеста на т. нар. "жълти жилетки" във Франция върху президентството на Еманюел Макрон.
 
"Това, което виждаме, го видяхме в някаква степен през 1968 г., когато големият генерал Де Гол просто си отиде, пометен от социални протести, в авангарда на които бяха студентите - и героят от Втората световна война си отиде. Сега вероятно ще имаме нещо сходно, но въобще не можем да сравняваме Де Гол с Макрон", подчерта проф. Чуков.
 
За разлика от генерал Де Гол, Еманюел Макрон се появи от нищото, добави Владимир Чуков. "6 месеца преди изборите никой не знаеше кой е Макрон. Той се оказа човекът, изкаран от ръкава на френската соцпартия, които имаха силен кандидат, но му спретнаха страхотен сексскандал и го отстраниха. Но той си остана с влиянието и с големите пари. Макрон е бил член на соцпартията, той е донякъде заместителя, на този, който трябваше да е президент", припомни проф. Чуков светкавичния възход на бившия банкер.
 
 
По думите му движението на "жълтите жилетки" е протест на периферията, която се чувства "забравена, изоставена, неглижирана и ограбена", срещу центъра, срещу Париж. "Интересен е профилът на онези, които в момента протестират срещу Макрон. Бях впечатлен, че огромната част от протестиращите - около 30%, са чиновници. Този човек (Макрон) дойде на гребена на една вълна, той си остана отгоре, хората на места не го припознават", анализира Владимир Чуков.
 
Според него, за разлика от студентските бунтове във Франция през 1968 г., сега сред протестиращите няма млади хора. "Средната възраст на протестиращите е 45 г., има хора от свободните професии, пенсионери, безработни, младежи няма. Това поставя много сериозни въпроси за бъдещето и реформите за бъдещето на френската държава", категоричен е проф. Чуков.
 
Наложителна е децентрализация на традиционно силно централизираната власт в страната, както и сериозни административни реформи, каквито са наложителни и в България, подсказа ученият.. 
 
"Голямата Франция няма как да остане в този си вид - това е държава, която е композирана на философията на Наполеон: силната империя, която завладява цяла Европа. Само че сега Франция е много по-слаба. Според мен федералният принцип е изходът, както и в България - трябва да върви към централизация. Защото щом пипнете бензина, хората ще излязат", изтъкна Владимир Чуков.
 
За евентуалната намеса на Русия в разгарянето на бунтовете на "жълтите жилетки" професорът сподели, че е "силно смущаващо", че един от активистите е женен за рускиня. "Тези неща излязоха в местната преса и според мен не са напълно проверени, но фактът, че едно от лицата е женено за рускиня, е показателно. Но не това е основното", посочи проф. Чуков.
 
"Според мен силно централизираната държава, много силният егалитаризъм на французите с техния лозунг "Равенство, братство, свобода", и континенталното право, което винаги запазва част от собствеността на хората, води до много ясно парцелиране на земята във Франция. Има много собственици с малки парцели, а това оформя социален стереотип на нетърпимост към богатите. Което е характерно и за нашата страна", отново сравни Франция и България проф. Чуков.
 
Цялото интервю на Владимир Чуков в "Денят на живо" за "жълтите жилетки", за бъдещето на Макрон и Франция, както и за турските закани за мащабна военна операция в Северна Сирия - във видеото:
 

полиция
15:10 | 06 Юли 2020 г.

Кола се вряза в автомобил на НСО в София, няма пос...

15:10 | 06 Юли 2020 г.
Автомобил на НСО е леко ударен от друг водач в столицата, съобщиха от националната служба.   Около 14.00 часа днес на столич...
15:06 | 06 Юли 2020 г.

Наръгаха 15-годишно момче от русенското село

15:06 | 06 Юли 2020 г.
Полицията разследва случай, при който с нож е ранено 15-годишно момче от русенското село Батишница. Това съобщиха от областната дирекция ...
14:48 | 06 Юли 2020 г.

Изчезна майка на две деца от Ломско, която живее в...

14:48 | 06 Юли 2020 г.
Издирват майка на две деца от Ломско, която живее във Враца, предаде BulNews. Жената е в неизвестност от четвъртък, споделят нейните близ...
14:45 | 06 Юли 2020 г.

ЕС планира да намали употребата на пестициди с 50%

14:45 | 06 Юли 2020 г.
Европейският съюз планира да намали употребата на пестициди с 50%, а европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски заяви, че вносъ...
Люмиер
14:45 | 06 Юли 2020 г.

Люмиер: Луна в Козирог доведе до увеличение на слу...

14:45 | 06 Юли 2020 г.
"Днес Луната е във Водолей, намаляваща. Вчера обаче имаше частично лунно затъмнение. Преминаването през пункта "Маказа" бе...
16-и пореден концерт за Българската Коледа, 5
14:36 | 06 Юли 2020 г.

Още 25 деца получиха дарения от „Българската Колед...

14:36 | 06 Юли 2020 г.
Общо 339 деца са подпомогнати от началото на тазгодишното издание на благотворителната инициатива на президента „Българската Коледа...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини