Асен Личев: 38,6 милиарда за 200 г. са нужни за ремонта на цялата ни водоснабдителна мрежа (ВИДЕО)

Да наливаш пари в една черна кутия, каквато е ВиК отрасъла, е пагубно, каза експертът

Източник: Канал 3

Винаги съм твърдял, че да наливаш пари в една черна кутия каквато е ВиК отрасъла, е пагубно. През 2017 г. били направени инвестиции за 193 милиона лева, с които, моля ви се, са били ремонтирани само 0,5% от действащата водоснабдителна мрежа. Което означава, че за да се ремонтира цялата мрежа, са нужни 38,6 милиарда за 200 години - аз ви говоря с факти, които са тук в сайта на КЕВР. Такова изчисления направи в "Денят на живо" Асен Личев, бивш директор на Управление на водите в МОСВ, във връзка с готвеното увеличение на цената на питейната вода от 2019 г.
 
"Днес за пръв път ми се удаде да работя с официален документ, сравнителен анализ на КЕВР от 2017 г. И като съвсем независим експерт, нелишен от опозиционно мислене, ще говоря само с факти. Благодарение на увеличението на цената на водата през 2016 и 2017 г. са се увеличили общите загуби във водопроводите. Това е парадоксално! 60,76% са били през 2016, 61,24% през 2017 - това е "успех", отбеляза саркастично Асен Личев.
 
"Какво друго е написано в този сравнителен анализ - много странни неща, които са всеизвестни. Данните показват, че измерването както на входа, така и на изхода на водоснабдителната система, е лош - това, което винаги съм го говорил. Основните параметри, по които се оценява услугата, количествената, която най-горе пише, че е от обществен интерес, го няма. След като го няма измерването, за каква система на отчитане и на плащане можем да говорим въобще!", възкликна той.
 
"Второ - голям брой служители, както и недобрите организационни структури на ВиК операторите, са като основен фактор за ниската ефективност на дейността. 46% от всичките пари, които влизат във ВиК сектора, отиват за заплати - това са официални данни", продължи да изброява официалните данни Асен Личев.
 
 
Той посочи още липсата във всички ВиК дружества на регистри и постоянно поддържане на данни, както е по изискване, за качеството на водата. "Достигнато е заключение, че редица пропуски и неточности има във ВиК операторите, които не поддържат никаква информационна база, която не можела да позволи текущо отчитане на оперативните и капиталови ремонти по ВиК активите", продължи да цитира той официалните данни, които са в сайта на КЕВР.
 
Другият гост в "Денят на живо" - Емил Димитров, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите, сподели, че на вчерашния протест пред КЕВР той е попитал "къде са софиянци?".
 
"Протест? Там имаше 50-100 души, а в крайна сметка това касае съдбата, доколкото знам, на 600 000 потребители на "Софийска вода", но това е тема на друг въпрос", каза Димитров, който също посочи огромните загуби от "течове по мрежата или колосални кражби" по водопреносната мрежа. "Когато водата се краде, тя също изчезва, но за нас е от изключително значение, че в някои райони качеството на водата е изключително лошо, даже някъде се предлага питейна вода, която е опасна за здравето на хората", заяви Емил Димитров, като изброи няколко предложения на Федерацията на потребителите, внесени днес.
 
"Първо предлагаме да се намали цената на водата в общини Хасково, Симеоновград и Първомай,  както и във всяка друга община, в която местните ВиК оператори предлагат питейна вода с наднормено съдържание на манган, арсен и др. опасни за здравето радиоактивни елементи и тежки метали. 
 
Второ - да не се повишава цената на питейната вода в общини София, Видин, Шумен, Враца, Монтана.
Да се преразгледат всички бизнеспланове на ВиК операторите и да се утвърдят само тези, които са представени за обществено обсъждане в местната общност, а не в КЕВР. И не на последно място да се лицензира дейността на сектора на ВиК операторите", посочи някои от предложенията Емил Димитров.
 
Какво казаха още Асен Личев и Емил Димитров в "Денят за живо" за положението във ВиК отрасъла - във видеото:

Етикети: Денят на живо
Любо Огнянов
13:44 | 04 Юли 2020 г.

Любо Огнянов: Българското лято започна, блатото ос...

13:44 | 04 Юли 2020 г.
Преди близо 60 години излиза последният роман на Джон Стайнбек „Зимата на нашето недоволство”. Заглавието е препратка към шек...
Наводнение в Япония
13:31 | 04 Юли 2020 г.

Порой доведе до смъртта на 14 души в Япония

13:31 | 04 Юли 2020 г.
Има опасения за смъртта на четиринадесет души, след като в събота в западния Япония беше наводнен старчески дом от рекорден обилен дъжд в...
Пламен Бонев
13:30 | 04 Юли 2020 г.

Пламен Бонев: В Тайланд дори кучетата са придобили...

13:30 | 04 Юли 2020 г.
Тайланд е едно от много уникални места, които е имал възможност да посети музикантът и актьор Пламен Бонев. Той разказва за опита си там ...
Презерватив
13:25 | 04 Юли 2020 г.

COVID-19 увеличава заплахата от ХИВ в Африка

13:25 | 04 Юли 2020 г.
Коронавирусът удря все повече и все по-неочаквани сектори от световната икономика и както неведнъж сме ви информирали, проституцията е ср...
Бесило
12:40 | 04 Юли 2020 г.

Бивш военен се обеси в Карлово

12:40 | 04 Юли 2020 г.
46-годишен мъж от Карлово сложи край на живота си след тригодишна депресия, съобщава вестник „Марица“. Мъжът се обесил в ...
Лувър
12:12 | 04 Юли 2020 г.

Лувърът отваря врати за посетители

12:12 | 04 Юли 2020 г.
Лувърът в Париж, най-посещаваният в света музей и дом на Мона Лиза, отваря врати в понеделник, но с коронавирусни ограничения и части от ...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  Икономика и бизнес
 • 14:45
  Телемаркет