Радикална идея - съкращения в държавната администрация, за да се реши проблемът с работната ръка (ВИДЕО)

Изпращаме 2018-а с добър ръст на БВП, обяви икономистът Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов
Източник: Канал 3

Изпращаме 2018 година с един добър ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). Това обяви в предаването „Денят на живо” по Канал 3 икономистът Румен Гълъбинов в коментар за това как изпращаме изминаващата година от икономическа гледна точка.

„Вероятността той да премине 3,5% е доста голяма. В същото време през ноември инфлацията се забави изненадващо – отчитаме 3,1% инфлация, и има някаква възможност до края на годината тя да не премине ръста на икономиката, което е добре.

От друга страна имаме все още някои структурни проблеми, които трябва да решим. Както по програмата за реформи, което се отчете и на заседанието на Министерския съвет, така и по допълнителните мерки, които се взимат по кандидатстването ни за Еврозоната и Шенген.

Така че 2019 г. също имаме много важни неща да свършим, но мисля, че 2018-а я изпращаме с един приличен резултат”, коментира специалистът.

Вижте още интервюта и коментари!

Той потвърди, че е налице голям проблем с работната ръка в страната, но според него този проблем е и административен.

„Той обаче може да бъде решен и с една административна реформа, която може да се направи в държавната администрация – оттам могат да дойдат кадри, които в голяма степен да удовлетворят този дефицит на квалифицирани служители”, каза Гълъбинов и ясно потвърди, че всъщност предлага съкращения в държавната администрация и „пренасочване с подходящи програми за обучение”, каквито всъщност има благодарение на Европейския съюз.

„Иначе в реалната икономика трудно бихме си намерили квалифицирани работници и служители – дори и внос. Видяхме какво става с хората, които идват от Украйна, Молдова и т.н. Имаме глад на висококвалифицирани хора, поради факта и че в старите членки на ЕС и САЩ се предлагат доста конкурентни заплати и те заминават там”, изтъкна икономистът.

„Другият основен проблем са инвестициите. През тази година няма да е много убедително представянето ни по отношение на преките чуждестранни инвестиции. Не са толкова зле, но не са и добре. За да бъдат добре, те трябва да са 6-7% от БВП, а сега те са 2-3%. А с тях идва новата технология, ноухау, увеличена производителност, конкурентоспособността на външния пазар за износ. Защото пак ни трябва повече износа. За догодина трябва да изнасяме много повече неща с висока добавена стойност”, каза още Румен Гълъбинов.

Как биха се отразили повишени цени на основни ресурси, както и повишените данъци?

„Вероятно в следващите месеци ще имаме инфлация над 3%, заради това, че постепенно увеличените цени ще влизат в сила. Най-вече изострям вниманието, че ще се увеличават цените в сферата на услугите, което е последващ фактор след покачването на другите цени. И другото, което трябва да внимаваме са енергоносителите – също и освобождаване, ако е възможно, повече на нашия пазар на горива за свободен внос, също на природен газ за свободно транзитиране, внос, алтернативни източници – защото това също може да облекчи в някаква степен цените да не вървят стремглаво нагоре. И тук е много важна позицията на държавата по тези въпроси. А също така България е естествен логистичен център и не трябва максимално да се възползваме да влезем в Шенген и по сухопътната граница”, добави Гълъбинов.

 

19:10 | 03 Юли 2020 г.

Малката къщика - място препълнено с любов и радост...

19:10 | 03 Юли 2020 г.
Спортен център за работа с деца с ментални увреждания вече има ново придобивка. Наскоро там бе открита кокетна, сладка "Малка къщичк...
19:03 | 03 Юли 2020 г.

Валентин Касабов: Има двама колеги, които умишлено...

19:03 | 03 Юли 2020 г.
Остър спор за задължителното носене на предпазни средства на закрити обществени места се разигра в Народното събрание тази седмица. В...
18:41 | 03 Юли 2020 г.

Увеличава се броят на заразените с COVID-19 абитур...

18:41 | 03 Юли 2020 г.
Увеличава се броят на заразените с коронавирус от абитуриентския бал във Велико Търново на 27 юни. Положителните проби вече са 8. От Реги...
18:35 | 03 Юли 2020 г.

Дончев: Най-острата фаза на икономическата криза у...

18:35 | 03 Юли 2020 г.
Първите суми от ЕС за справяне с кризата около Covid-19 България ще получи вероятно през октомври. Това обяви вицепремиерът Томислав Донч...
18:21 | 03 Юли 2020 г.

Нов задочен спор между премиер и президент след ос...

18:21 | 03 Юли 2020 г.
Президентът и премиерът отново влязоха в спор. В разгара на скандала с осветлените от прокуратурата чатове и разследването за търговия с ...
18:13 | 03 Юли 2020 г.

Романът "Сянка": Разказ за човек между живота и см...

18:13 | 03 Юли 2020 г.
"Сянка" е третият роман след "Убиец" и "Другата" на един от най-отличителните гласове в съвременната българ...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива