Бисер Банчев: Финансов е по-скоро мотивът на балканските джихадисти в Близкия Изток, а не идеологически (ВИДЕО)

Те са от две групи - на албанските общности и на сръбските мюсюлмани-бошняци, обясни историкът в "Денят на живо"

Източник: Канал 3

По принцип от няколко балкански страни излизат малки групи, привърженици на радикалния ислям, и някои от тях стигат дори до участие в конфликта в Близкия Изток. Те са общо взето равномерно пръснати не само в Македония или Сърбия - има ги и в Босна, и в Албания, в Косово. При тях е по-скоро водещ етно-националният признак, отколкото чисто религиозният. Дори тези, които отиват да се бият в Ирак или Сирия понякога имат като по-сериозен мотив финансовата страна, отколкото идеологическата мотивация. Така обобщи в "Денят на живо" някои от изводите в книгата "Балканският ислям - бариера или мост за радикализацията" един от авторите й - историкът Бисер Банчев от Института по балканистика към БАН.
 
В студиото бе и другият автор - колегата му историк Боби Бобев, който допълни: "Ако има хора, отишли от религиозна ревност, това са единици - в никакъв случай това не е общият случай".
 
Боби Бобев
 
"И двете основни течения на джихадистите (от Балканите) са по-скоро формирани по етнически принцип - едната е групата на албанските общности в Македония, Косово, Албания и дори южна Черна гора, другата група са представители на сръбските мюсюлмани, които вече в съвременността ги наричаме бошняци. Те са и от Босна и Херцеговина, и Санджак, и малко от Черна гора", изтъкна Бисер Банчев.
 
Боби Бобев анализира изнесените цифри, че между 700 и 1000 наемници от Балканите са участвали в конфликта в Близкия Изток. "И в сборника това се отчита - ако приемем, че между 700 и 1000 са били наемниците от балканския регион, то приблизително половината от тях са основно от Босна, другата половина са албанци от страните, които колегата Банчев изброи. Най-многочислена е групата от Босна и Херцеговина, но ако се отчита по брой на глава от населението за цяла Европа на първо място е Косово. Косово даде по официални данни 316 наемници във войните в Сирия и Ирак, което при 1,7 милиона население наистина даваше високи стойности - 16 пъти повече отколкото Франция, а френските наемници са повече от косовските по абсолютен брой", подчерта Боби Бобев. 
 
 
"Може би трябва да добавим, че в цялата бройка не всички са бойци мъже - някои отиват и със семействата и с децата си. Просто там смятат, че ще имат по-добър живот за тяхното семесйтво - поне така смятаха през 2013-14-15 г.", добави колегата му Банчев.
 
Боби Бобев посочи, че ислямът на Балканите има своите специфични исторически характеристики, като той търпи и "актуализиране". "Балканският ислям има специфични характеристики - привнесена религия е във времето, а напоследък, може да се каже, че интерес привлича със своето актуализиране", обясни той. 
 
"Знаем, че въпросът за радикализацията на обществата и религиите, за свързания с тях тероризъм в последните десетилетия, стана много болен за света като цяло. И нещата се активизираха особено след 11.09.2001 г., когато САЩ обявиха война на тероризма и огромната част от цивилизования свят се присъедини към тази война.
 
Допълнително условие за това е, че на Балканите съществуват общества с преобладаващо влияние на исляма с оглед, че не малка част от населението изповядва тази религия. Такива са няколко държави в нашия регион, ние ги разглеждаме отделно", поясни Боби Бобев, и добави, че в книгата са разгледани 7 държави от региона - "от Турция до Босна и Херцеговина, като във всяка от тях по една или друга форма присъстват обществени групи, използващи исляма, и в различна степен, съдържат някакъв рисков елемент".
 
Той поясни, че на Балканите, освен в Турция и в Босна, в останалите страни партии на религиозна основа или имащи исляма като политико-идеологическа основа, не съществуват. 
 
 
Според Бисер Банчев книгата "Балканският ислям - бариера или мост за радикализацията?" е насочена най-вече към любопитните и любознателните.
 
"Книгите винаги първо са насочени към тези, които проявяват любопитство. Ако в тази група пък се окажат и хора, които взимат решенията - между другото има и такива в България, колкото и да звучи невероятно - винаги към подобен тип изследвания е проявяван сериозен интерес от Външно министерство, от Съвета по сигурността към МС, от Военното министерство. Те не винаги парадират и това невинаги си личи в официалните им действия, но на експертно ниво има колеги, които работят много сериозно", поясни историкът.
 
Целият разговор с двамата историци в "Денят на живо" - във видеото:

Етикети: Денят на живо
21:13 | 06 Юли 2020 г.

Искра Михайлова: ЕС засилва борбата с дезинформаци...

21:13 | 06 Юли 2020 г.
Създадохме Комисия за дезинформацията, която ще се занимава с въпросите свързани с COVID-19, както и тези за ЕС. Увеличихме всички наши у...
20:11 | 06 Юли 2020 г.

Техническият университет в София обяви първото кла...

20:11 | 06 Юли 2020 г.
Със заповед на ректора на Техническия университет в София проф. Иван Кралов бе обявено първото класиране на кандидат-студентите, приети з...
19:49 | 06 Юли 2020 г.

Цвета Караянчева помогна на младо семейство, катас...

19:49 | 06 Юли 2020 г.
Кортежът на председателката на парламента Цвета Караянчева е оказал първа помощ на младо семейство с малко дете, което е претърпяло инцид...
19:46 | 06 Юли 2020 г.

Министерство на културата ще финансира творечски п...

19:46 | 06 Юли 2020 г.
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проект...
19:38 | 06 Юли 2020 г.

Започна проверка за смъртта на медика от Спешна по...

19:38 | 06 Юли 2020 г.
Министерство на здравеопазването е започнало проверка във връзка със смъртта на д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна помощ в София, пред...
Домашно насилие
19:26 | 06 Юли 2020 г.

Изверг блудства с непълнолетна при обир на апартам...

19:26 | 06 Юли 2020 г.
Днес, 06.07.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стефан Г. за това, че влязъл в чуждо жилище, като уп...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс