Алекси Кесяков: Бъркането в джоба на българина не подобрява безопасността на пътя (ВИДЕО)

У нас за 2017 г. имаме 96 загинали на пътя на 1 млн. жители, в Европа жертвите са средно 49 на милион, посочи експертът

Източник: Канал 3

Ние умираме по пътищата така, както живеем, така както се отнасяме към проблема с безопасност на движението и той стои доста встрани от нас. Все искаме някой да ни оправя, някой да ни спаси, някой да си върши работата, но някой друг, а да не сме ние. Проблемът опира до начина на живот. Това каза в "Денят на живо" Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението към МВР. 
 
"Разбира се, че е работа на държавата да контролира, за да предпазва невинните жертви. Статистиката показва, че 1/3 от жертвите са виновни, 2/3 са невинни - някой ги убива като пътници, като пешеходци. Освен, че държавата трябва да контролира, приказката за българина, че като му бръкнем дълбоко в джоба ще му дойде акъла, оказва се, че не действа толкова добре, колкото очакваме", констатира експертът.
 
"Ако разгледаме проблема безопасност от раждането на човека през неговия живот, безопасността присъства през цялото време. Ние дълго време живеем на пътя - ако 2 часа сме на пътя средно на ден и живеем 100 години, това прави общо 8 години престояване на пътя. Това е сериозно време и ако не се отнасяме сериозно към този проблем, сериозни събития ще нарушат нашето желание да живеем в комфорт", изтъкна Алекси Кесяков.
 
 
Сравнението с останалите европейски страни показва колко сериозни са проблемите у нас. "Много често сравняваме обстановката у нас с някои европейски държави с много висока степен на безопасност. Миналата година у нас имаше 96 загинали на 1 милион жители, средното европейско число е 49, а в някои други държави, като Швеция, Холандия, Англия и т. н., по 28-29 на един милион жители.
 
През последните години в почти всяка държава има подобряване на обстановката с безопасността на движението и тази разлика, която ние сме свикнали да сравняваме с там, това е отражение на основните фактори, които формират безопасността на движението: поведение на хората, състояние на пътната инфраструктура, автомобилния парк, медицинската помощ. 
Ако искаме да се изравним с другите, трябва да подобрим тези фактори. Това е стремежът - да подобрим факторите, които формират безопасността на движението", препоръча Алекси Кесяков.
 
Особено тревожна е статистиката с децата - годишно 1100-1200 деца стават жертви на ПТП в България. "Единствената група катастрофи, при която няма промяна през последните години, са катастрофите с участие на деца: между 1100-1200 деца стават жертва на ПТП, част от тях с трайни увреждания за цял живот, загиналите деца на година са в рамките на 35-40 деца. Което въобще не е малко", цитира страшните данни Алекси Кесяков.
 
"Има нещо, което не сме намерили, за да въздействаме на този проблем - това е грижата на хората към собствените си деца. Безопасността като че ли е между другото, сякаш някой друг трябва да ги научи. Ако не го направим, то детето си остава неграмотно по безопасността на движение цял живот. Възрастните пешеходци, които ги газим, това са ненаучени деца. Твърдя, че най-добрият подарък за детето от роднините, това е детското столче за колата още от родилния дом, за да свикне то да се вози по този начин безопасно", каза Кесяков.
 
По споровете около системата бонус-малус, от която се очаква да дисциплинира водачите и съзнателните да плащат много по-малко, Алекси Кесяков даде за пример и други мерки от страна на застрахователите в някои страни, свързани конкретно с безопасността на движението. "В Белгия, например, застрахователите плащат осветлението на магистрали. Известни са ми и други дейности на застрахователите, които в някои други страни стимулират хората да си повишават квалификацията - тук става дума за двустранно действие", добави експертът.
 
Цялото интервю с Алекси Кесяков в "Денят на живо" - във видеото:

Етикети: Денят на живо
мемориална плоча
21:21 | 13 Юли 2020 г.

Откриха мемориална плоча на Стоянка Мутафова, Нейч...

21:21 | 13 Юли 2020 г.
Обща паметна плоча на Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев беше открита тази вечер на софийската улица "Люботрън" 9...
протест
21:08 | 13 Юли 2020 г.

Без напрежение на протеста в София, има само един ...

21:08 | 13 Юли 2020 г.
Няма напрежение на днешния протест, който се провежда за пети пореден ден в центъра на София.   Единствено 33-годишен мъж е ...
Асим Адемов
20:51 | 13 Юли 2020 г.

Асим Адемов: ЕС дава 50 млн. евро за еднократни по...

20:51 | 13 Юли 2020 г.
"Европа ни гледа с широко отворени очи, ЕС има точна представа какво се случва в България, не сме забутани в кьошето на този контине...
Проф. Пламен Киров
20:32 | 13 Юли 2020 г.

Проф. Пламен Киров: Съветниците на Радев са обикно...

20:32 | 13 Юли 2020 г.
Главният прокурор и президентът – кой как чете Конституцията? Време ли е за Велико Народно събрание? В предаването "Денят на ж...
20:20 | 13 Юли 2020 г.

БНБ: България се присъедини към Единния механизъм ...

20:20 | 13 Юли 2020 г.
България ще се присъедини към Единния механизъм за преструктуриране като следствие от решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) за ус...
протест
20:09 | 13 Юли 2020 г.

Протести в още над 10 големи града у нас

20:09 | 13 Юли 2020 г.
Протести в понеделник са обявени в поне още десет града в България. Повечето от тях започнаха в 19 часа, съобщава NOVA.   ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини