За галошите на 12-годишния Вальо през 2018-а

За 2019-а да си пожелаем да няма повече Българска Коледа

галошите на Вальо

галошите на Вальо

Това трябваше да бъде политически обзор на България през 2018 г. Трябваше да преброим 3 вота на недоверие, 12 пъти наложено вето, веднъж уважено. Трябваше да отчетем колко са рибите в пленарната зала и кои са най-речовитите депутати. И да не подминем в тази реч изящни слова като "входирам" и "допуск", защото иначе няма да е депутатско словото. Трябваше да кажем кой държи палмата на първенството по кондиция - мнозинството или опозицията /все пак, догодина ще стане ясно от бюлетините/, колко пъти се надцакаха и колко пъти се прегърнаха, пред и зад завесата.

Трябваше да говорим за оставките на трима министри и един вицепремиер, за скандалите, които ги провокираха, за протестите, белязали изтичащата година като червен конец на китката. Протести на имащи и на нямащи, на възмутени и на платени. Протести на съсловия, на работещи бедни, на болни и забравени, на майки с деца, протести на строителни предприемачи, разсърдени на опозицията. Протести с основание и без основание, но на принципа - ако бебето не реве, не му дават да яде.

Трябваше да я има в мозайката на 2018-а и канадската борба между президент и премиер, между Румен Радев и ГЕРБ, за да преброим колко пъти беше повалена едната или другата страна.

А и за шестте месеца европредседателство, и с какво ще го запомнят българите.

Прочетох обаче за 12-годишния Вальо от Добрич, който никога в живота си не е ял пържоли и за пръв път хапва торта, приютен за празниците от благотворителна организация за съживяване на Севера. И се отказах да говоря за политиците.

Видях му гумените галоши, които трябва да минат за ботуши, и си казах, че вальовците у нас, за съжаление, и през отминаващата 2018-та са много. И няма да ги срещнете на пазар в мола, където социологията може и да отбележи 1500 лв. средна заплата.

После срещнах в купето на влака София-Бургас 78-годишната баба Злата от едно елховско село, която веднъж в годината идва в столицата, за да празнува заедно със сина и снахата, дошли си от Франция, и двете внучки-студентки, кацнали от Германия. Баба Злата, която тъгува по сина Иван - атомен физик, работил за АЕЦ "Белене". И останал без препитание след спирането на проекта, докато БСП и ГЕРБ спорят кой спрял строежа. И понеже е един от онези български умове, които си знаят цената и имат да издържат студентки в чужбина, ядрената Франция го прилапала.

Баба Злата обаче не иска да ходи на Запад, при по-високия стандарт на живот.  Иска си на село, при животните, без които не може и два дена да изкара. Преди да поеме пътя към село, минала през "Александър Невски" за коледната служба и запалила свещ - синът Иван никога да не се връща в България. "На три места да работи тук, пак няма да му стигне да издържа внучките", онагледява коледното си пожелание пенсионерката. И мълчи деликатно за работодателите, дето се вайкат как ще плащат по-висока минимална заплата, а плачат за кадри.

12-годишният Вальо от Добрич и 78-годишната баба Злата от Елховско направиха така, че политиците да не изглеждат толкова важни.

А за успеха на бъдещата 2019-та ще съдя по това в края й да я няма повече "Българската Коледа". 33 млн. срам за 15 години стигат - сума, по-малка от ремонта на една зала и от коледните бонуси на държавните чиновници!

Нямаме нужда от такава срамна "Българска Коледа". И не защото на българина му се свидят есемесите за болни деца, а защото е срамно властта да не я е срам. 

Срамно е да не я срам държавата и от галошите на Вальо. Но в усмивката му е надеждата.

21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...
проф. Асен Балтов
20:45 | 05 Юли 2020 г.

Проф. Балтов: Има пик на заразени с коронавирус мл...

20:45 | 05 Юли 2020 г.
„За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус....

гледай на живо

05.07.2020
  • в момента
    Новини
  • 23:20
    Беновска пита