Тежки последици и за Великобритания, и за Европа след Брекзит (ВИДЕО)

Най-добрият вариант е изобщо да няма Брекзит, смятат Анна Кръстева и Любомир Кючуков

Източник: Канал 3

„Пет са възможните сценарии за Брекзит. Единият е твърд Брекзит – без сделка. Втори сценарий – вот на недоверие към Тереза Мей. Има и вариант самата Тереза Мей да поиска вот на доверие. Четвъртият са нови парламентарни избори. И най-малко вероятният е нов референдум”. Това обяви професорът по политически науки Анна Кръстева в предаването „Денят на живо” преди изключително важното гласуване в британския парламент, на който трябва да бъде одобрена сделката за излизането на страната от Европейския съюз, която бе подписана от британския премиер Тереза Мей.

Какъв обаче би бил най-добрият вариант за бъдещето – коментира и директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

„Най-добър избор безспорно е да няма Брекзит. Тереза Мей на практика изчерпа ресурса на доверие. Има възможност тя още веднъж да вкара за гласуване решение за одобрение на договора за Брекзит. Има възможност и за удължаване на срока, като и за твърд Брекзит.

Няма ограничение с колко може да се удължи договора. Това обаче може да стане с искане от страна на Великобритания и с одобрение на 27-те държави членки на ЕС.

Обществото е толкова разделено във Великобритания. Ситуацията е толкова кризисна, че дори и до предсрочни избори ще се стигне трудно", коментира Кючуков.

Вижте още интервюта и коментари!

„Очевидно е, че има разделение в британското общество, което трудно може да бъде преодоляно. Какъвто и Брекзит да има, винаги 50% ще се чувстват излъгани. Това е пряк резултат от референдума и решението за Брекзит”, допълни Кючуков.

„Банката на Великобритания съвсем скоро излезе с доклад, където ясно се показва какъв политически сценарий какъв резултат ще има. Най-благоприятният е оставане в ЕС. Всички останали водят до значително намаляване на БВП. Най-малко между 1-2% при сценария, който предлага Тереза Мей. Най-голям – огромен 8-9% е при твърд Брекзит. Така че огромните ще бъдат икономическите последици от Брекзит”, обясни Кръстева по отношения на чисто финансовите последствия за Великобритания от излизането от ЕС.

Какви обаче биха били последствията за Европа.

„Основните негативни последици ще понесе самата Великобритания. Европа също ще пострада, както икономически, така и политически. Оттук нататък обаче зависи как ще се структурират връзките между Европа и Великобритания след Брекзит. Нещо, което пропускаме до момента”, каза Кючуков.

„Ще има трудности и в тези сфери, в които има желание за сътрудничество. Такава сфера е сигурността, където и двете страни са напълно на едно мнение. Това, че има воля обаче не означава нищо. Защото това предполага промени в законодателства – например в Германия има закон, според който разузнавателна информация може да се споделя само с държави членки. Какво обаче става, след като Великобритания вече не е членка”, добави Кръстева.

 

КЕВР
19:27 | 09 Юли 2020 г.

Парламентът рестартира процедурата за избор на нов...

19:27 | 09 Юли 2020 г.
Депутатите гласуват наново процедурни правила за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пред...
Кокошка
18:37 | 09 Юли 2020 г.

БАБХ констатира огнище на заболяването Нюкясълска ...

18:37 | 09 Юли 2020 г.
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обек...
Прокуратура
18:28 | 09 Юли 2020 г.

ВАП сезира МРРБ, МОСВ, МТ и ДНСК да провери строеж...

18:28 | 09 Юли 2020 г.
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната ср...
Евгени Будинов
18:25 | 09 Юли 2020 г.

Евгени Будинов: Ние сме пример за хората и трябва ...

18:25 | 09 Юли 2020 г.
Народният представител от групата на ГЕРБ - Евгени Будинов, потвърди, че ще продължи да носи маска, както е разпоредено от здравния минис...
Александър Сиди
18:19 | 09 Юли 2020 г.

Александър Сиди: Не би трябвало да затягаме меркит...

18:19 | 09 Юли 2020 г.
Народният представител от групата на ВМРО - Александър Сиди, одобри решението на здравния министър Кирил Ананиев, за да върне част от огр...
Искрен Веселинов
18:12 | 09 Юли 2020 г.

Искрен Веселинов: За БСП въпросът е - избори или с...

18:12 | 09 Юли 2020 г.
Председателят на парламентарната група на ВМРО - Искрен Веселинов, се присъедини към критиките срещу планирания вот на недоверие от стран...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива