Производителят на F-16 пред Канал 3: Нямаме търпение да работим с правителствата на САЩ и България (ВИДЕО)

Директорът на "Международно бизнес развитие на F-16" в "Локхийд Мартин" даде ексклузивно интервю за Канал 3

Джеъмс Робинсън
Източник: Канал 3

Джеъмс Робинсън

Възможно е сделката за покупката на американските изтребители F-16 да бъде финализирана в следващите 6 до 9 месеца. Това каза в специално интервю за Канал 3 директорът в "Локхийд Мартин” Джеймс Робинсън. Той даде първото си обширно интервю, след като вчера парламентът даде зелена светлина на преговорите за закупуването на F-16.  Според Робинсън, който е опитен пилот, тези бойни самолети са най-доброто, което се произвежда в момента. Очаква се родни летци да докарат първите бройки от изтребителите у нас.

Българското правителство и Народното събрание одобриха да има преговори по вашата оферта за боен самолет. Какъв е първия ви коментар? 

Джеймс Робинсън: Много сме щастливи за възможността, която е пред нас и нямаме търпение да работим заедно с правителствата на САЩ и България, за да се стигне възможно най-скоро до сделка.

Вижте още новини от преговорите със САЩ за F-16 

Имате подкрепата и на Белия дом, който в официална позиция поздрави страната ни за избора й. До колко е важно това?

Джеймс Робинсън: Мисля, че е много важно. По принцип ние не коментираме политики, но работим в близко сътрудничество с Белия дом по програмата F-16 по света. Това е чудесна възможност пред България и ние сме щастливи да я подкрепим.

А ще застане ли и конгресът на САЩ зад тази сделка? Неговото одобрение също е необходимо?

Джеймс Робинсън: Конгресът? Да. Мисля, че няма да има проблеми, страната е наш партньор в НАТО, одобрението на конгреса ще бъде едно леко плаване, според мен.

Кажете ни нещо повече за тази нова модификация, блок 70.  Това е, което България ще получи, ако има сделка.  Какви са качествата на този F-16 и как 8-те самолета ще се отразят на сигурността на небето над България?

Джеймс Робинсън: F-16 блок 70 , четвърто поколение са с много напреднала технология. България ще получи най-съвременните самолети, които някога са произвеждани. Имат нов радар, нови компютри, нова технология в пилотската кабина, с повишена сигурност, дори шлемовете на пилотите са с напреднали технологии. Пълен комплект от всички оръжия, които можете да си представите. Това, по мое мнение, е на-доброто, с което военновъздушните ви сили могат да се снабдят. Имаме система за избягване на сблъсък със земята, която също така е ключова технология. Всички тези технологии ще влязат във F-16 Блок 70.

Нека кажем и че F-16 са на въоръжение в страни от НАТО. Кои са те, как работи системата там? Има ли трудности, проблеми?

Джеймс Робинсън: Сега има над 700 F-16 в НАТО. Нашият най-скорошен клиент бе Словакия, която също избра тези самолети. Гърция в момента подобрява своите F-16, които ще са почти идентични с блок 70. Турция оперира с тези бойни самолети, някои от северните страни, така ще има и добро взаимодействие със съседите ви, ако имате F-16, а това ще подпомогне силно защитата на НАТО. 

За България офертата е за нова разработка на F- 16? Защо предлагате нея при действащи други бойни самолети, които твърдите работят добре, какво е новото в това ново поколение и кога ще има готови първи бройки от блок 70? Производството в Южна Каролина все още е проект...

Джеймс Робинсън: Не мога да коментирам дата за доставки на F-16, но винаги осигуряваме на нашите клиенти най-доброто. Това в момента е блок 70 и затова го предлагаме по целия свят. Иначе производственият процес на F-16 е добре установен., Ние взехме цялото оборудване, с което се произвеждаше F-16 във Форт Уърт и го преместваме в щата Южна Каролина. Съвсем скоро там ще започне производство. Щастливи сме, че ще повишим производствения капацитет.

Но за месеци ли говорим, или за години? Какво следва след вчера, каква е процедурата?

Джеймс Робинсън: До колкото ми е известно, правителството на САЩ е готово да започне срещи с това на България. Сроковете ще се решат от тях, но процесът няма да отнеме години, а месеци. Разбира се ние сме на среща да ги подпомогнем и надяваме да имаме сделка в следващите 6 до 9 месеца, възможно най-скоро.  Веднага щом договорът е подписан ще започнем да поръчваме частите и компонентите за F-16.

Дайте, обаче пример. В нормални условия, за колко време се сглобява един такъв самолет?

Джеймс Робинсън: Зависи от милиони неща, а не искам и да издавам поверителни неща. Но да години са, но не са цели 5 години. Щом има сделка и срокове, ще представим график и за това. 

България на опашката ли е за тези машини, знаем че има и други поръчки , преди нас, на блок 70? Ще чакаме ли много, може ли да има усложнения?

Джеймс Робинсън: Тъй като предвиждаме разширяване на производството, ние можем да започнем да правим българските самолети много скоро, след като започнем производството на словашките самолети. Да ги преместим напред в списъка.  Няма да има изчакване..

А всъщност вие сте и управлявали F-16 в своята кариера, опитен летец сте. Може ли да опишете някои от качества на този самолет и какви са плюсовете и минусите на основния конкурент за авиацията ни - Грипен?

Джеймс Робинсън: Ние се стремим да не говорим лоши неща за „Грипен”, чувал съм че е чудесен  самолет. Но лично аз обичам Ф-16, мисля че няма по-хубав за пилотиране самолет в света, а сам управлявал доста. Държи се чудесно при 9 Джи, управлява се много леко, видимостта от тази кабина е много полезна за пилота, на никой друг самолет нямате подобна панорама, всичко се вижда. А новата разработка е и още по-модерна, бойните способности достигат нови върхове, с последното надграждане на системите от Локхийт.

Това ли е според вас , най-големият боен потенциал във небето в момента?

Джеймс Робинсън: F-16 ще е чудесно попълнение в портфолиото на Локхийт, всички бойни самолети са отлични, съвременни и способни. Блок 70 ще се впише добре и във въздушните ви сили.

А каква е перспективата на тези F-16 у нас - от поддръжката им на наша територия до това, кога ще имаме пилоти за тях? Българи ли ще пилотират новите машини, къде и как ще бъдат обучавани? Колко време ще е необходимо за това?

Джеймс Робинсън: Това са чудесни въпроси. Поддръжката на бойните самолети ще се случва тук, в България, от военновъздушните сили на страната, няма да има производство, но по поддръжката ще търсим възможности с близки страни, които имат подобни самолети и възможности за включване на местната индустрия. Хората, които ще поддържат изтребителите и пилотите ще бъдат обучени в САЩ. Това ще се случи година, година и половина след подписването.

Има ли оптимален брой пилоти, необходими за обслужването на пакета от самолети за който преговаряме?

Джеймс Робинсън: Това зависи от военновъздушните ви сили. Двете страни ще си сътрудничат и в това, за да се намери най-добрият начин за обучение и тренировки. Аз мисля, че страната ви вече има представа какъв ще е броя на пилотите, но тепърва те ще водят още разговори.  Иначе много зависи от обучението им, но се надяваме, че именно български пилоти ще летят с тях при пристигането им в страната. Може да бъдат подпомагани от американските военни, но проектът е всички да са обучени и способни да летят на F-16, когато е на въоръжение, буквално от следващия ден.

Да се върнем на офертата на Локхийд Мартин - правителството на САЩ обяви, че може да подобри предложението си, можем ли да говорим за промяна на цената и кога всъщност ще започне същинското производство?

Джеймс Робинсън: Е, това са разговори между две правителства. Виждаме , че има такава заявка и ние я подкрепяме, както подкрепяме САЩ в целия преговорен процес.

Всички, обаче, искат да разберат факти и да чуят срокове – кога ще започне същинското производство, ако не за България, то на разработката в новия ви завод, на новите F-16 Блок 70? За да си представят колко време ще отнеме това превъоръжаване…

Джеймс Робинсън: Производството на първите, най-нови самолети ще започне тази година – 2019-а. Според сключените вече договорености ще се оформи точен график, все пак различни държави се интересуват от F-16. Когато има сделка и тук, ще можем да кажем с точност на българите, кога ще имат своите нови бойни самолети.

Но сте уверени, че ще се справите със сроковете, поставени и от нашата страна?

Джеймс Робинсън: Да, абсолютно!

 

Етикети: F-16 , Локхийд Мартин
Кърт Ръсел и Голди Хоун
21:55 | 28 Ноември 2020 г.

Кърт Ръсел мисли да се пенсионира

21:55 | 28 Ноември 2020 г.
Известната си, почти 60-годишна актьорска кариера, Кърт Ръсел започва на 12 години. Сред по-известните му филми са „Нещото“, ...
Медицинска сестра
21:31 | 28 Ноември 2020 г.

Фишове със заплатите на две медицински сестри разб...

21:31 | 28 Ноември 2020 г.
 в разгара на епидемията и обществените призиви за емпатия към медицинските работници, фишове на заплатите на две медицински сестри ...
Протест в Париж
21:01 | 28 Ноември 2020 г.

Сериозни стълкновения в Париж, полицията използва ...

21:01 | 28 Ноември 2020 г.
Правителството настоява, че законопроектът има за цел да защити силите за сигурност от атаки както онлайн, така и лично. По този начин вл...
Протест в Лондон
20:49 | 28 Ноември 2020 г.

Над 60 антилокдаун протестъри бяха арестувани след...

20:49 | 28 Ноември 2020 г.
Над 60 лондончани попаднаха в ареста след спречкване с полицията по време на антилокдаун протеста, проведен днес в британската столица, п...
Асен Балтов
20:16 | 28 Ноември 2020 г.

Проф. Балтов: Очакваме броят на новозаразените да ...

20:16 | 28 Ноември 2020 г.
„Очакваме да намалеят случаите на новозаразените в следващите 10 дни, а случаите на тези, които боледуват тежко и на тези, които за...
Адриан Андреев
20:09 | 28 Ноември 2020 г.

Първа титла за Адриан Андреев

20:09 | 28 Ноември 2020 г.
Националът на България за "Купа Дейвис" Адриан Андреев спечели първа титла от турнирите на ITF, пише БНГЕС. 19-годишният Ан...

гледай на живо

29.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Другото лице
 • 07:25
  Интервю с Наделина Анева
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано