Калфин: За България ще е лошо, ако се стигне до Брекзит без сделка (ВИДЕО)

Бившият външен министър е притеснен от сумите за "Турски поток" през България

Ивайло Калфин
Източник: Канал 3

Отношенията на Балканите. Договорът между Македония и Гърция и отражението му върху България. За това говори в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 бившият министър на външните работи и евродепутат Ивайло Калфин.

„Не мисля, че решенията в Македония и Гърция ще бъдат подложени на преразглеждане. Договорът бе подписан и приет. От обективна гледна точка договорът вече е факт”, коментира Калфин по повод Преспанския договор, с който се стигна до преименуването Македония на Република Северна Македония.

„Ние  не трябва да търсим българските интереси между Република Северна Македония и Гърция. Трябва да ги търсим в нашите взаимоотношения. Ако гледаме нашата къщичка, трябва да видим, че договорът, който ние подписахме не дава всички решения. Наивно е да смятаме това. Но след него продължават процеси. Вече работят комисии.

Тази за история обаче работи на празни обороти”, обяви Калфин, като изтъкна, че от страна на правителството не са дадени мандати за български представители, както и каква позиция да защитават те. По думите му от нея не може да се очакват резултати.

„За езика говорим съгласно конструкциите на двете страни. Но езикът кой проблем ще реши. Имаме два подхода или да кажем това, че нямат език, или да използваме инерцията от договора за добросъседство, за да постигнем нещо.

Все още не е поставен въпроса за членство. Но въпросът е какво искаме да постигнем”, каза Калфин.

Вижте още интервюта и коментари!

След като между Албания и Косово вече няма граница той изтъкна, че самите албанци не искат да говорят за Велика Албания и за тях всъщност по-добре е те да имат контрол върху три държави, а не върху една голяма. Обясни обаче, че е твърде вероятно да се засилва влиянието им в Македония.

Относно българите зад граница, като тези в Македония Калфин изтъкна, че не може да се иска хората там насила да бъдат карани да се чувстват българи или каквито и да е било други от това, каквито се чувстват.

Той открои и основните послания от посещението на Владимир Путин в Сърбия.

„Сърбия е един от най-големите партньори на Русия. А Русия има интереси на Балканите. Така че руският президент отиде на гости в една държава, където се чувства много добре. И сред важните неща, които каза, че подкрепя Сърбия за Косово. Червената линия, която Путин постави е, че подкрепя позиция за неутралитет на Сърбия. Т.е. за невлизане в НАТО”.

За „Турски поток” заяви:

„Руският ангажимент беше условен. Русия няколко пъти заяви, че ще мине през България само ако се осъществи и Северен поток. Тук има остра политика от страна на САЩ, които дори обявиха, че ще налагат санкции. Тук ние трябва да осигурим подкрепа от страна на Европейския съюз.

Проблемът обаче е, че заговорихме за много по-големи суми. Очевидно е, че цената е много завишена, както бе и в последния етап на „Южен поток”. Важно е да го направим, но тези цени вече ме притесняват.

Бившият евродепутат не подмина и горещата тема за Брекзит.

„Самите британци трябва да кажат какво ще се случи. Вариантът за излизане без договор става все по-вероятен. При него ще имаме само лоши последствия. Вариантът с втори референдум е малко вероятен, но не и невъзможен. Нови парламентарни избори също. Всички варианти обаче предполагат отлагане на датата.

Ние имаме интерес за Брекзит със сделка. За нас ще бъде лошо, ако няма сделка, защото например има много лекарства, които се внасят от ткам”, изтъкна Калфин.

 

15:17 | 11 Юли 2020 г.

Зам.-председателят на ЕК: България има реални перс...

15:17 | 11 Юли 2020 г.
"Самото приемане в ERM II не представлява голяма промяна, защото това решение по същество е свързано с фиксирането на българския лев...
Румен Радев
15:01 | 11 Юли 2020 г.

Президентът поиска оставката на правителството и г...

15:01 | 11 Юли 2020 г.
"Липсата на справедливост е това, срещу което въстанаха хората. Гневът е дълбок, трупан е с години не може да се потиска със страх и...
14:57 | 11 Юли 2020 г.

Двама мъже са в "Пирогов" с комоцио след протестит...

14:57 | 11 Юли 2020 г.
След протестите снощи в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" са приети 2 мъже след снощните протести, съобщиха от болницата. Двама от тя...
Борислав Борисов
14:47 | 11 Юли 2020 г.

Проф. Борислав Борисов: Имаме високи оценки в стра...

14:47 | 11 Юли 2020 г.
"Лечебните заведения не бяха оборудвани с консумативи, специализирани стаи и лекари, коментира Борислав Борисов", преподавател ...
Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
14:45 | 11 Юли 2020 г.

Любо Огнянов: Венсеремос! "Революцията" започва

14:45 | 11 Юли 2020 г.
През 1970 година малко преди президентските избори в Чили е създадена песента „Венсеремос”, което в превод означава „Ще...
Иван Петрински
14:35 | 11 Юли 2020 г.

Иван Петрински: Гръцките власти гледат на България...

14:35 | 11 Юли 2020 г.
"Гръцките власти гледат на България като на страна извън риск. Но при повишението в последните дни говорим за сериозно нарастване. Г...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини
 • 16:16
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини