Антоанета Христова: Евроизборите ще се решат от твърдите ядра на партиите (ВИДЕО)

Политическият психолог прогнозира слаба избирателна активност на евроизборите и местния вот

Антоанета Христова
Източник: Канал 3

Изненада ли бе отказът на НФСБ и Валери Симеонов да подкрепят решението за избор за Ф-16 в парламента. Темата коментира в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 политическият психолог Антоанета Христова.

„Допусках, че правителството ще бъде подкрепено от ВМРО и от формацията на Валери Симеонов. И бях изненадана, че той игра самостоятелно. На първи поглед той винаги е изглеждал проевропейски настроен. Изглежда винаги е наблягал на единството на формацията. Когато играе така, явно се чувства нестабилен. Явно отношенията в малката коалиция са меко казано противоречиви”, коментира Христова.

„Ясно е, че посланието защо самолети, когато има нужда пари за други неща в социалната сфера, например. Защото това второто действа на избирателите. И ми се струва, че точно това прави Валери Симеонов, че в момента си прави”, каза още политическият психолог.

Дали обаче управлението ще разгледа участието на Валери Симеонов.

„Има основание за този въпрос. Но от него зависи. Защото, ако сега един тръгне в една посока, то предсрочни не ни мърдат. Има основания обаче да се запитаме и докога ще издържат нервите на министър-председателя”.

Вижте още интервюта и коментари!

„Разумът казва, че трябва да се явят заедно, защото нито една социология не им дава място, ако не са заедно. Но емоциите понякога са по-силни от разума. А там има много емоции и те са видни.

„Има страшно много българи, които чуват посланието на ВМРО и Каракачанов. Готови са подкрепят всякакви политики, които да сложат в рамка циганите. И тези политики да са с наказателен характер. От друга страна толкова години и толкова политики нищо не донесоха за циганите. И от това следва една умора да се говори за циганите. Не мисля, че ВМРО вдига електоралната си тежеест, но я запазва”, каза тя.

Вижте още интервюта и коментари!

Извън темата за патриотите, Христова говори за предстоящите евроизбори и даде своята прогноза.

„В контекста на пакета „Макрон”, в момента българите мисля, че се чувстват доста некомфортно в отношенията си с ЕС. Затова мисля, че няма да бъдем достатъчно мотивирани да бъдем добри избиратели. Тъй като двете политически партии искат да превърнат в национално състезание, може да излязат хората да гласуват. Но постоянните скандали не допринасят хората да излязат да гласуват.

Затова моята прогноза е, че изборите ще се решат от твърдите ядра. И вероятно ГЕРБ ще са тези, които ще спечелят”.

Относно възможността за предсрочни парламентарни избори тя коментира:

„При всяко положение ще се очакват местните избори и ще бъдат интересни затова как ще посрещнем Нова година. Но ми се струва, че и на местните избори ще е същото и няма да има голямо желание за гласуване. И при това положение ГЕРБ могат да кажат, че са спечелили своите парламентарни избори и няма основания за парламентарни избори.

Но много е важно и отношението на патриотите”, обясни Христова.

„Но местните избори са по-особени, всеки играе различно. Затова и не мисля, че те ще са индикатор”, добави експертът.

По отношение на БСП Христова изрази мнение, че чрез позицията за Истанбулската конвенция Корнелия Нинова се е насочила към общественото мнение.

„Нормално беше БСП да е за Конвенцията, а ГЕРБ против. Но Корнелия Нинова се сля с общото мнение”, каза Христова и изтъкна, че позицията на Сергей Станишев може би трупа негативи сред привържениците на левицата.

Неразбираема е по-голямата стратегическа цел на БСП да обедини всички известни лидери на партията. Тук обаче тя не успява.

 

Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо