“Файненшъл таймс“: Западният либерализъм разочарова, в подем е авторитаризмът

Доналд Тръмп е образцов пример на популист с обноски на деспот, пише Мартин Уулф

Тръмп
Източник: EPA/БГНЕС

Хората се разочароваха от западния либерализъм поради грешки на правителствата и търговския елит, пише коментаторът Мартин Уулф във вестник "Файненшъл таймс“, търсейки отговор на въпроса защо популизмът е в подем.

Според него авторитарният стил на ръководство уверено превзема нови територии. При това не само в относително бедните страни. Налице е такава тенденция и в заможните държави и най-яркият пример за това са САЩ. Това е страната, която защитаваше и прокарваше принципите на либералната демокрация през целия ХХ век.

Още коментари ще намерите тук

Доналд Тръмп е образцов пример за популист с обноски на деспот. Американските властови институции трябва да сложат край на неговия стремеж към безгранична власт. Но е очевидна опасността, която той представлява.

Как да разбираме възраждането на авторитаризма? Каква форма приема той в наше време? Как за неговите успехи допринесе елитът? Това как ще отговорим на тези въпроси, ще повлияе световния модел на бъдещето. Ако забравим за мотива, за който е пролята толкова много кръв, тогава как ще успеем да убедим другите в него? Ние просто оставяме света в ръцете на Си Цзинпин, Владимир Путин и други хора, които виждат света от своята камбанария, отбелязва авторът.

Важен е въпросът какво означава авторитаризъм? Отговорът е отсъствие на демокрация. Демокрацията е система, в която свободните и честни избори решават кой трябва да е на власт. Поради което държавата трябва да осигури свобода на словото, свобода на медиите, безпристрастно прилагане на закона за изборите, правото на участие в изборите за всички пълнолетни и предоставянето на възможност да намери необходимите ѝ средства на опозицията.

В наше време изборите означават легитимност. Поради това много авторитарни режими демонстрират псевдодемокрация, а не реалност. Изборите в такива страни напомнят театър. Всички прекрасно знаят, че лидерът няма да позволи да бъде победен.

На диктаторите са свойствени следните черти: държат около себе си тесен кръг от доверени хора, поставят на важни държавни постове лоялни привърженици, създават нови политически движения, използват референдуми за одобряване на своите решения и създават нови спецслужби, които да са предани на лидера. Характерно е, че такива хора започват политическата си кариера с популизъм, чийто смисъл е в това, че те ще могат да решават проблемите на страната ако им бъде дадена повече власт, пише Уулф.

Тези хора заявяват, че традиционният елит е затънал в корупция и е просто некомпетентен. Те твърдят, че не трябва да се вярва на експертите, съдиите и медиите. Вместо на тях избирателите трябва да се доверяват на лидера, който представлява хората. Подобен подход оправдава репресиите срещу „враговете на народа“ и при такива условия демокрацията не може да съществува, отбелязва коментаторът.

Плюсът в това е, че засега такива лидери не са успели да превърнат нито една демократична страна с високи доходи в автокрация. Демократичната машина оцелява, което беше доказано от междинните избори в САЩ. Но все пак в няколко държави популистите с обноски на авторитарни управници са близо до това да получат властта. Вина за това до голяма степен може да се търси в грешките на правителствата и търговския елит, които не се интересуват от съдбата на мнозинството хора в техните страни, които са затънали в алчност, и резултатите от чиято некомпетентност станаха финансовите кризи в САЩ и Европа.

Но тези автокрации не предлагат решение на проблемите: при Путин в русия продължава икономическият спад, а обещанието на Тръмп да "направи Америка велика“ е измама. Подкопавайки независимите институции такива лидери в крайна сметка правят страните си бедни, а жителите - по-малко свободни, заключава коментаторът.

Амурски тигър
14:44 | 05 Юли 2020 г.

Амурски тигър уби надзирателката си в швейцарски з...

14:44 | 05 Юли 2020 г.
Ужасен инцидент беляза зоопарка в Цюрих в началото на уикенда, след като Амурски (Сибирски) тигър убива своята надзирателка, съобщава Eur...
14:40 | 05 Юли 2020 г.

Радев към служителите на МВР: Помнете, че да служи...

14:40 | 05 Юли 2020 г.
Държавният глава Румен Радев поздрави служителите на Министерството на вътрешните работи по случай техния професионален празник - 5 юли, ...
14:35 | 05 Юли 2020 г.

Учени: Мозъкът се нуждае от една трета от поемания...

14:35 | 05 Юли 2020 г.
Германски учени разкриха, какъв е оптималният обем кислород за ефективна мозъчна дейност. Невробиолози от университета „Людвиг Макс...
ГКПП „Кулата“
14:06 | 05 Юли 2020 г.

Вече всички туристи към Гърция ще преминават само ...

14:06 | 05 Юли 2020 г.
Всички граждани, пътуващи с туристическа цел към Република Гърция, мога да преминат само през ГКПП Кулата, съобщиха от Външно министерств...
Пистолет
13:52 | 05 Юли 2020 г.

12 ранени след стрелба в нощен клуб в САЩ

13:52 | 05 Юли 2020 г.
Най-малко 12 души са били откарани в болницата след стрелба в клуб в Грийнвил, Южна Каролина, съобщи CNN, позовавайки се на информация от...
Марихуана
13:48 | 05 Юли 2020 г.

В Кюстендилско откриха три ниви със засаден коноп

13:48 | 05 Юли 2020 г.
Под ръководството на Районна прокуратура - Кюстендил се води разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления п...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини