Васил Велев: Непостижимо е увеличението на заплатите с 8,4% заради цената на ел. енергията (ВИДЕО)

Работодателите искат в трудовия договор да се посочва и общата сума на осигуровките за работниците и служителите

Васил Велев
Източник: Канал 3

Заплатите в частния сектор у нас растат най-бързо в целия ЕС през последните 10 години - в проценти най-бързо. За тази година предвиждахме ръст на разходите за труд - цялото число, от порядъка на 8,4%, но при тази цена на електроенергията това е непостижима цел - дебело да го подчертая. Такава прогноза за 2019 г. направи в "Денят на живо" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), заради "абсолютно ненормалната", по думите му, ситуация в енергетиката ни.
 
"Давам данни - за декември с увеличението на цената на електроенергията, фактурата в предприятията е 10% над сумата за работната заплата. Тоест ако предприятието примерно плаща 100 000 лв. на работниците си, фактурата за електричеството бе с 10 000 повече", каза той.
 
"От правителството искаме по-добра бизнес среда, другият приоритет е промяна на политиката в човешки ресурси, третият приоритет е енергетиката. Отново имаме криза в енергетиката: без да имаме дефицит на производствени мощности, имаме дефицит на предлагане и оттам - двойни цени на електроенергията", посочи Васил Велев. 
 
 
Според него в енергийния сектор има държавен картел. "Това е категоричен факт - подали сме жалба до КЕВР по този въпрос, на пазара доминират с 82% държавните производители, цените, по които продават, са 2 пъти по-скъпи от референтните, които са направени за бита. Когато на борсата има един доминиращ пазар като БЕХ (Български енергиен холдинг) с трите му дружества, това не е пазар. Има монопол на борсата, но КЕВР, кой знае защо, не следи, цената на борсата всъщност се определя от монополист-продавач. 
 
Има европейски регламент за прозрачност и интегритет на пазарите на електроенергия. За да може по веригата всеки да получи разумна печалба и тази верига да се управлява в интерес на крайния потребител - у нас е в интерес на всеки друг, само не и на крайния потребител.
 
Освен тези манипулации на пазара, имаме и американски централи. Това нещо трябва да се поеме от бюджета, ако не могат да се развалят тези договори (за цената на изкупуваната от тях енергия) - трябваше да се развалят преди 3 години", допълни Васил Велев.
 
По думите му проблемите остават - не само не се разрешават и всъщност даже се изострят, като към старите се наслагват и нови. "Инвестиционната среда у нас се влошава - това е факт, и инвестициите намаляват, това го отчита и Европейската комисия в своите доклади. Тук не говорим само за чуждестранните инвестиции, които също намаляват, говорим и за местните инвестиции - това е статистически факт. Няма място да коментираме намаляват или не - те намаляват, въпросът е как да променим тази ситуация", изтъкна председателят на АИКБ.
 
Едно от предложенията на работодателите към правителството е в трудовия договор на работника или служителя да се впише общия размер на осигуровките - в името на прозрачността, както го има не само в Румъния, но дори и в Македония. "Искаме в трудовия договор да има 2 важни числа: едното е нетната сума, която получава работникът, а другото число е общият размер за разхода за труд - на неговото възнаграждение и на всички осигуровки, които се плащат за него", каза Васил Велев, като подчерта, че по този начин работникът ще знае "какви са осигуровките му, защото това са негови бъдещи права - за болнични, за пенсии, за да си ги търси", поясни Васил Велев.
 
"В момента има абсолютно размазване на картината, държавните служители въобще не плащат осигуровки, плащат ги данъкоплатците. Даже в Македония не е като при нас - там в трудовия договор има нетно число колко получавам, и брутно колко струва моя труд. Има го и в румънския трудов договор, в българския трудов договор го няма", изброи председателят на АИКБ.
 
Кои са другите предложения на работодателите към правителството - вижте видеото с интервюто на Васил Велев в "Денят на живо":
21:33 | 15 Юли 2020 г.

Протестиращи раздаваха рози и вода на полицаи (СНИ...

21:33 | 15 Юли 2020 г.
Рози и минерална вода за полицаите – така някои от протестиращите отговориха на снощните опитите за провокации с органите на реда. ...
20:54 | 15 Юли 2020 г.

Социологът Евелина Славкова: Оставките в ГЕРБ са т...

20:54 | 15 Юли 2020 г.
Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на м...
20:13 | 15 Юли 2020 г.

Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Кар...

20:13 | 15 Юли 2020 г.
Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на м...
19:57 | 15 Юли 2020 г.

Христиан Митев, НФСБ: Повечето протести се опитват...

19:57 | 15 Юли 2020 г.
Дали протестите ще ескалират, предстои да видим. Явно с покачването на температурите лятото се покачва и общественото напрежение. Това съ...
19:40 | 15 Юли 2020 г.

Джейхан Ибрямов: Доган и Пеевски сами свалиха охра...

19:40 | 15 Юли 2020 г.
Ахмед Доган и Делян Пеевски сами свалиха охраната. Щом държавата е наложила охранила на бивш политически лидер и настоящ народен представ...
Бойко Борисов
18:34 | 15 Юли 2020 г.

Пет варианта за излизане от ситуацията са обсъдени...

18:34 | 15 Юли 2020 г.
Общо 5 варианта обсъжда премиерът Бойко Борисов с министрите и функцинерите от ГЕРБ за излизане от политическата криза, в която е на ...

гледай на живо

15.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини