Асен Агов: Необходимо е задълбочаване на демокрацията в Европа (ВИДЕО)

Германия и Франция няма да правят второ НАТО, смята журналистът и бивш депутат

Асен Агов
Източник: Канал 3

Сформират ли Германия и Франция второ НАТО с новия договор, подписан помежду им. Темата в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 коментира журналистът и бивш депутат Асен Агов, който като такъв оглавяваше и комисията за външната политика в парламента.

„Дълго време оглавявах и парламентарната асамблея на НАТО. Но не смятам, че Германия и Франция правят второ НАТО.

Този договор всъщност следва очертанията на Елисейския договор.

Направиме обаче изказването на Туск – на изток от това място – Аахен, има и много места, които са достатъчно важни в историческо отношение. Т.е. – каза им да не се мислят нещо повече от другите. Подобно, но и с по-мек тон бе и изказването на Юнкер”, каза Асен Агов.

„Никой в Европа, особено от величината на Макрон или Меркел, си правят илюзии, че могат да защитат Европа изцяло. Защото американският ядрен чадър е част от нея. Никой не си прави илюзия, че Европа може да се защити сама от агресията на Русия. Европа най-накрая се вслуша в президента Тръмп, а и на Обама.

Да, САЩ финансират защитата на Европа. Но те сами са си избрали тази си роля. САЩ имат основна роля в тази насока. Но ако Европа реши сама да си поема финансирането на защитата – оттам идват критиките и проблемите.

Вижте още интервюта и коментари!

Америка е напред по отношение на технологиите и американските компании се боят, че Европа, ако реализира всичко това, то тогава тя ще има по-голям капацитет да се превърне в много по-голям конкурент на Америка. И оттук всеки президент, включително Тръмп се опитва да съхрани американската оръжейна индустрия, която е несъмнено десетилетия напред пред всички останали”.

Той изтъкна, че е необходимо Германия да модернизира армията си. И това е една от идеите за новия договор със Франция, защото след Брекзит Франция остава единствената ядрена сила в ЕС и единствен член в Съвета за сигурност.

Той коментира и миграционната криза. По думите му част от миграционните вълни са били предизвикани и заради намесата на Турция и Русия в Сирия. Други вълни, пък са от изоставените страни в Африка. И именно мигрантите са се превърнали в идеология на популистите и националистите в Европа, но по думите те ще изчезнат.

„Националпопулистите ще изчезнат, защото тези процеси стихват и тяхната идеология ще изчезне. Необходимо обаче е задълбочаване на демокрацията в Европа”, обяви Агов.

Относно отношението на Тръмп към Европа, той обясни, че американският президент просто не цени Европа и няма традиционното за американски политик отношение към нея.

"Но Европа и Америка са свързани", добави той.

 

22:01 | 12 Юли 2020 г.

Отиде си голямата ни поетеса Миряна Башева

22:01 | 12 Юли 2020 г.
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к \"Сега\". Тя е издъхнала в съня си. На широката публика Башева беше познат...
Цветомир Найденов
21:55 | 12 Юли 2020 г.

Найденов обвини Божков в публични лъжи

21:55 | 12 Юли 2020 г.
Ако Васил Божков бъде докаран на летище София от Дубай с белезници по съответния законов ред за екстрадиция, протестите ще спрат като с маги...
НСО
21:37 | 12 Юли 2020 г.

ДПС: НСО не охранява Доган и Пеевски от 11 юли

21:37 | 12 Юли 2020 г.
НСО вече не охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.  "От 11 юли 2020 г, по тях...
21:19 | 12 Юли 2020 г.

Евгени Петров: Нагнетяването на напрежение осем ме...

21:19 | 12 Юли 2020 г.
В момента, с тази динамика на нарастване на напрежението в политическата среда, нещата ескалираха. Не твърдя, че между отделните събития ...
20:56 | 12 Юли 2020 г.

Млад мъж се удави на неохраняем плаж край Варна

20:56 | 12 Юли 2020 г.
24-годишен мъж изчезна във водите на Черно море край Варна в ранния следобед. Младежът влязъл да се къпе заедно с брат си на неохраняем п...
20:05 | 12 Юли 2020 г.

Илхан Кючюк: Всички в ДПС се притесняват за живота...

20:05 | 12 Юли 2020 г.
От ДПС не вярваме, че институциите трябва да се сблъскват, а напротив, ако има дебат между тях, той трябва да се случва в рамките на ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс