До 2021 г. ще се решат проблемите с детските градини в София, прогнозира общински съветник (ВИДЕО)

Проблеми и решения по отношение на детските градини - дискусия в студиото на "Денят на живо"

Източник: Канал 3

Адмирираме предложенията за построяване на нови детски градини, но бихме желали към тези градини, които са включени в проектобюджета, да бъдат включени още няколко такива, които са с готови проекти и дори имат разрешение за строеж, а не са намерили място в този проектобюджет. Така или иначе има недостиг, заради това няма смисъл да се протака и тези градини да седят на трупчета. Много разчитаме, когато се гледа този бюджет от общинските съветници, да намерим подкрепа, за да бъдат включени и тези няколко градини, които са с готови проекти.

Иначе изразихме недоволство, че се обявяват 11 градини през миналата година, 15 – през тази. Ясно е, че една градина не се строи за една календарна година, заради което намира място и в предишния, и в настоящия бюджет, но истината е, че миналата година в крайна сметка бяха открити 2-3. Седем от тези 15 за тази година са почнати и се надяваме голяма част от тях да бъдат приключени тази година. Това обяви в предаването „Денят на живо” по Канал 3 инж. Васил Николов, председател на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система във връзка с новото недоволство от страна на родителите относно проектобюджета за детските градини в Столична община.

„Наистина една градина не се строи за едно лято. Седем ще бъдат завършени и ще функционират през 2019 г. Следващите ще бъдат завършени през 2020 г. Една единствена евентуално ще завърши през 2021 г. Тя е в „Манастирски ливади”.

Всички искаме да има повече детски градини. Всички знаем за недостига им за децата до 3 г. Само преди няколко години говорихме и за недостиг за деца до 4-5 г. Значи решихме този проблем. Бъдете уверени всички, че най-малко общинските съветници и кметът на София не желаят да се строят повече детски градини. Само че става дума за бюджет. И ако построим повече градини тази година, трябва да вземем тези средства от друго място. Дебатът за това ще го водим другата седмица”, заяви от своя страна общинският съветник Нина Чанева.

Гост в студиото бе и Нели Пейчева от дирекция „Образование” към Столичната община.

„В дирекция „Образование” постоянно постъпват данни за т.нар. средна месечна посещаемост. Особено в зимните месеци, в по-ниските групи и ясли, срещаме ниски числа – факт. Но така или иначе преценката е на родителя кога детето ще постъпи”, заяви Пейчева.

„В тази възраст децата боледуват. Не мога да се ангажирам да кажа, че всички родители, които ползват яслената услуга, имат нужда от нея. Имайте предвид, че назад в годините яслената услуга не се търсеше толкова. В последно време обаче тя е търсена. И в този ред на мисли обаче Столична община няма как да реши този проблем, освен със строителство. В крайна сметка, когато приключим тези 15 обекта, ще бъдат открити общо 1500 нови места”, допълни тя.

Относно ниската посещаемост през зимните месеци Нина Чанева обясни, че има промяна в наредбата за приема на деца и при по-ниска посещаемост от 12 деца, може да се завиши с до 3 деца всяка яслена група.

Васил Николов обясни и че от родителските организации са против големия брой деца в яслените групи, като изтъкна, че е предлагано да има повече специалисти в дадена детска градина.

„Не може, има стандарти чрез наредби на министерството и директорът не може до безкрай да разширява персонала. Има и делегиран бюджет, който определя структурата на детската градина или училището”, обясни Чанева.

„И въпреки всичко има назначен допълнителен персонал, не само по отношение на приобщаващото образование и подкрепата, която би следвало да дадем на децата със специални образователни потребности”, добави Нели Пейчева.

„Във всички градини, в които има завишен брой деца, над определен норматив, да има допълнителен персонал, който да може да помага на основния такъв”, призова Николов.

Вижте още интервюта и коментари!

„Първото условие, за да няма недостиг, е строителството. Което с програмите на Столична община, до 2020-2021 г. би трябвало да реши проблемите. Второто направление е промяната на наредбата за условията, при които са групите. Ние имаме наредба от 1980 г. В света има практики, които позволяват в определени сгради да се приемат повече деца. Само че ние трябва да си създадем един стандарт в министерството за средата, в която трябва да бъдат училищата, детските градини и тогава може би ще има някаква промяна, която ще доведе до по-голям брой деца, които да бъдат приети в детските градини и училищата”, обясни още Нина Чанева.

„Това е един държавен образователен стандарт, който още не е приет, и ние очакваме с нетърпение да бъде отворен в Министерски съвет. Към този момент ползваме Наредба №3 на Министерството на здравеопазването и ние държим това да се спазва”, каза Николов.

Какво още казаха по темата гостите в студиото – вижте във видеото!

 

Милош Крушчич
01:30 | 06 Юли 2020 г.

Милош Крушчич пред Канал 3: Футболистите плакаха з...

01:30 | 06 Юли 2020 г.
В ексклузивно интервю за Канал 3, бившият треньор на ЦСКА Милош Крушчич опроверга слуховете, че е щял да бъде заменен на поста си от Стам...
21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс