Петър Стоянов: През 1997 г. БСП бе принудена да се откаже от властта, бяхме пред гражданска война

На 4 февруари те дойдоха с папка със списък за цял Министерски съвет и премиер, припомни президентът

Петър Стоянов
Източник: БГНЕС

Аз мисля, че събитията от 10 януари 1997 година и 4 февруари 1997 година, промениха всъщност много категорично посоката, по която беше тръгнала България. Това заяви Петър Стоянов, президент на България в периода 1997-2002 по повод събитията, довели до връщането на мандата на БСП на 4 февруари 1997 г.

"В известен смисъл нищо от това, което се случва днес – членство в НАТО, в Европейския съюз, еврофондове, участия в евроизбори, участия в европейски дебат с всички плюсове и минуси, разбира се - всичко това нямаше да го има, ако не се бе случило онова, което се случи след 4 февруари“, отбеляза Петър Стоянов.

Вследствие на хиперинфлация през 1996 г. политическата обстановка в страната постепенно се изостря. На извънреден конгрес на 21 декември 1996 г. премиерът Жан Виденов заявява, че се оттегля от поста на председател на Висшия съвет на БСП и декларира, че подава оставка и като министър-председател както и от цялото правителство.

На 28 декември 1996 г. 37-ото Народно събрание гласува оставката на правителството на Жан Виденов и според Конституцията от 1991 г. то продължава да изпълнява функциите си до избора на ново правителство. На 8 януари 1997 г. парламентарната група на Демократичната левица номинира за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов.

На 10 януари обаче президентът д-р Желю Желев (чиито мандат изтича на 21 януари 1997 г.) отказва да даде на Българската социалистическа партия (БСП) мандат за съставяне на ново правителство, а опозицията обявява начало на национална политическа стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие срещу Народното събрание, което завършва с окупация и нападение над сградата на парламента. Късно през нощта полицията разгонва със сила демонстрантите, като десетки от тях са ранени.

На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов, встъпил в длъжност на 22 януари същата година, връчва на Българската социалистическа партия (БСП) мандат за съставяне на правителство, което е длъжен да стори съгласно Конституцията на Република България. 

Развръзката на политическата криза идва на 4 февруари 1997 г., когато БСП връща мандата за съставяне на правителство. С посредничеството на президента Петър Стоянов политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.

"БСП беше принудена да върне мандата по онова време и е важно да се каже това, защото на 4 февруари аз очаквах представителите на БСП, тъй като вече бях връчил мандат за съставяне на правителство точно на тях“, припомни той.

Още интервюта и коментари ще намерите тук

"На 4 февруари те дойдоха с една папка, в която имаше цял един Министерски съвет, заедно с министър-председател. Ако аз бях взел тази папка и я бях внесъл в Народното събрание, един кабинет на БСП щеше да бъде гласуван, тъй като мнозинството на БСП там беше абсолютно. Отказах да взема папката и свиках Консултативен съвет по национална сигурност“, обясни още Петър Стоянов.

Той разказа, че на Консултативния съвет по национална сигурност, чак след 4-5 часа, под натиска на всички останали партии и на протестиращите, БСП са склонили да не съставят второ правителство.

"Повече от 25 дни в България имаше масови протести, протести, които нямат аналог в днешно време. Протестираха хората не само в София, протестираше се в Пловдив, Варна, Бургас, Дупница, кажи речи в цяла България. Страната наистина беше пред гражданска война“, припомни Петър Стоянов.

По думите му именно този огромен обществен натиск е принудил БСП да не състави второ правителство. "Аз назначих служебен кабинет (начело със Стефан Софиянски) и след него се отвори пътят за нови избори, които бяха спечелени от Съюза на демократичните сили (СДС) и бе съставено ново правителство начело с Иван Костов“, допълни Петър Стоянов. 

"Служебният кабинет, назначен от мен, подписа споразумението за въвеждане на Валутен борд. И в България бе укротена хиперинфлацията. Чрез Валутния борд и чрез получените финансови помощи, ние успяхме да закрепим финансово-икономическото състояние на България.

Слава Богу тази политика беше продължена категорично от правителството на СДС по-нататък и България днес е това, което е. Също по време на служебния кабинет подадохме молбата на България за членство в НАТО. Това бяха 2 много важни според мен стратегически определящи събития, които за дълго време определиха съдбата на България“, коментира още Петър Стоянов. 

Катастрофа
08:11 | 13 Юли 2020 г.

Раненото при катастрофата на АМ Тракия дете остава...

08:11 | 13 Юли 2020 г.
В тежко състояние остава раненото при катастрофата на магистрала Тракия дете. Директорът на болницата в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев з...
Бенджамин Киоу и майка му - Лиса Мари Пресли
08:02 | 13 Юли 2020 г.

Внукът на Елвис Пресли се самоуби

08:02 | 13 Юли 2020 г.
Музикантът Бенджамин Киоу - единствен внук на Елвис Пресли /1935-1977/, е сложил край на живота си на 27 години, предадоха световните аге...
Национален събор на БСП - Бузлуджа 2017
07:36 | 13 Юли 2020 г.

БСП решава за датата на събора от Бузлуджа в София...

07:36 | 13 Юли 2020 г.
Днес БСП ще проведе Изпълнително бюро, на което се очаква социалистите да решат на коя дата ще преместят събора си от Бузлуджа в София. ...
Анджей Дуда
07:29 | 13 Юли 2020 г.

Анджей Дуда печели президентските избори в Полша

07:29 | 13 Юли 2020 г.
Според социолозите, за Анджей Дуда са гласували 51% от отишлите до урните вчера, а съперникът му Рафал Тшасковски има 49% от гласовете. ...
Образование
07:25 | 13 Юли 2020 г.

Десет милиона деца в риск да отпаднат трайно от уч...

07:25 | 13 Юли 2020 г.
Пандемията от коронавирус предизвика „безпрецедентна спешна ситуация в образованието“, като около 10 милиона деца са в риск д...
Павел Колев и Лъчезар Петров
07:22 | 13 Юли 2020 г.

Левски няма да играе в Европа през следващия сезон

07:22 | 13 Юли 2020 г.
Отборът на Левски няма да участва в евротурнирите през следващия сезон, след като загуби домакинството си на Локомотив Пловдив с 1:2 в ма...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет