Зам.-министърът на отбраната: Ще искаме от САЩ възможност за поддръжка в България на F-16 (ВИДЕО)

Проектите за модернизация на армията няма как да се движат едновременно, обяви Анатоли Величков

Анатоли Величков
Източник: Канал 3

„Няма как да се движат едновременно трите проекта за модернизация на армията при положение, че са започнали по различно време”. Това обяви зам.-министър на отбраната Анатоли Величков в предаването „Денят на живо” по Канал 3 в отговор на критиките на президента Румен Радев, че проектите за модернизацията на армията са забуксували.

 „За Военноморските сили проектът започна и бе спрян през 2017 г. След това бяха променени параметрите по изискванията. Проектът за многоцелеви изтребител е в процедура, която беше модифицирана в преговори правителство-правителство. Провеждането при една процедура на преговори държава-държава предполага изпращане на искане на оферта. Тя практическа е изготвена , като се изчистват някои елементи по индустриалните въпроси. След като бъде изпратена, до 120 дни трябва да бъде изпратен отговор”, заяви зам.-министърът.

Той обяви и че във въпросното искане за оферта страната ни ще иска да може изтребителите F-16 да се поддържат в България.

„След като бъде издадена заповед на премиера за преговорен екип, ще бъдат определени сферите, в които те ще проведат своите инициативи. Само ще спомена, че в частта индустриално сътрудничество ще има изискване за национална способност за поддръжка във времето на експлоатация. Т.е. т.нар. ниво 2. Това предполага дългосрочно сътрудничество с български компании в сферата на производство на боеприпаси и софтуер”, обясни Величков.

Каква обаче ще е цената на изтребителите.

„Очаква се да бъде поставена тази задача на министъра на финансите. Възможно е средствата да бъдат депозирани и те да бъдат плащани поетапно. Американското законодателство предполага то да бъде платено директно.

Вижте още новини от преговорите със САЩ за F-16 

Това директно плащане обаче няма да спъне другите два проекта за модернизация на армията”, обясни зам.-министърът, като уточни, че те са предвидени в плановете за увеличение на средствата за армията и ще идват от централния бюджет, което означава, че няма да дойдат от бюджета на Министерството на отбраната.

„Средствата са заделени, както са гласувани от парламента”, уточни той.

Конкретно за проекта за придобиване на нови кораби зам.-министърът коментира:

„По отношение на проекта за придобиване на патрулни кораби – той стартира като искане за оферти през ноември. Седем са участниците – те работят и поставят въпроси, на които ще даде отговори на 12 февруари на конференция. В средата на април очакваме най-рано офертите. Практиката е след това да се назначи междуведомствена група, която предполагам, че в рамките на 3 месеца ще оцени и класира участниците. След това трябва да има работна група, която да представи предложение”, обяви Величков.

Вижте още интервюта и коментари!

За закупуването на бронирани машини той каза:

„Говорим за индиструално сътрудничество и говорим да бъдат ангажирани повече български и обществени оператори. 20% от сумата на този разход, а той 1,22 млрд. лева, следва да бъде даден като технологичен трансфер на български икономически оператор. Ще издам една тайна, че бе разписано това да бъде дружество – 100% собственост на МО. Става въпрос за „Терем”.

Относно оборудването на различните бойни машини и конкретно за комуникационните системи той обяви, че е зададено изискване да придобием и национален криптоалгоритъм.

Връщайки се на темата за изтребителите и по-точно за ремонтите на настоящите руски самолети и по-точно за МиГ-29, те се извършват регулярно, съобразно договора с РСК МиГ.  

„По отношение на Су-25 имахме технически проблем от финансово естество. Смятаме, че нещата обаче ще се развият в положителна посока. Нещо, което е интересно за МиГ-29 най-вероятно при придобиване на нов самолет, МиГ-29 ще продължи да изпълнява службата си по еърполисинг. Което означава живот от 6-7 години. Което предполага и модернизация на системите на МиГ-29”, каза още Величков.

Той обясни, че за 2019 г. ще бъдат заделени и средства за екипировка на военните, тъй като „нашият войник не изглежда добре – като един съвременен войник”.

 

Екатерина Захариева
20:13 | 09 Юли 2020 г.

Захариева в Прага: Важно е да не допускаме отново ...

20:13 | 09 Юли 2020 г.
,,В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила за ограничаване на коронавируса, но да не допускаме отново затваряне на ...
КЕВР
19:27 | 09 Юли 2020 г.

Парламентът рестартира процедурата за избор на нов...

19:27 | 09 Юли 2020 г.
Депутатите гласуват наново процедурни правила за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пред...
Кокошка
18:37 | 09 Юли 2020 г.

БАБХ констатира огнище на заболяването Нюкясълска ...

18:37 | 09 Юли 2020 г.
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обек...
Прокуратура
18:28 | 09 Юли 2020 г.

ВАП сезира МРРБ, МОСВ, МТ и ДНСК да провери строеж...

18:28 | 09 Юли 2020 г.
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната ср...
Евгени Будинов
18:25 | 09 Юли 2020 г.

Евгени Будинов: Ние сме пример за хората и трябва ...

18:25 | 09 Юли 2020 г.
Народният представител от групата на ГЕРБ - Евгени Будинов, потвърди, че ще продължи да носи маска, както е разпоредено от здравния минис...
Александър Сиди
18:19 | 09 Юли 2020 г.

Александър Сиди: Не би трябвало да затягаме меркит...

18:19 | 09 Юли 2020 г.
Народният представител от групата на ВМРО - Александър Сиди, одобри решението на здравния министър Кирил Ананиев, за да върне част от огр...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини