Sunday Times: Балканите като обект на разногласия между великите сили могат да се сринат под външния натиск

Огънят се подклажда още от Турция, Русия, Китай и страните от Персийския залив

Източник: EPA/БГНЕС

Влизането на Македония в НАТО бележи края на дългата битка, но пренареждането на картите от региона по начин, който ще задоволи всички заинтересовани страни, все още е почти невъзможна задача, пише неделното издание на британския вестник The Sunday Times.

Вестникът отбелязва, че на последната съвместна снимка на съюзниците на НАТО, за разлика от преди, усмивките са искрени и чувството на облекчение е осезаемо, защото подписването на протокола за присъединяването на Македония към военния съюз отбелязва рядка победа на Запад в региона, който отново e на първа линия заради разногласия между великите сили и е в опасност да се срине под външния натиск.

Още коментари и интервюта ще намерите тук

Описвайки бивша Югославия като пъзел, състоящ се от седем части - шест бивши републики плюс Косово, Sunday Times пише, че две десетилетия след края на балканските войни, Европейският съюз и НАТО ухажват новородени държави, като инвестират милиарди долари и обещават членство с надежда че ще се гарантира мир и разрешаване на гранични въпроси.

C обявеното влизане на Македония в НАТО и вероятността скоро да започнат преговори за присъединяване към ЕС, северната и южната част на пъзела - Хърватия, Словения, Черна гора и Македония - са интегрирани.

Въпреки това, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово остават като сърцето на региона и място, където всичко може да се обърка, пише британският вестник. Документът припомня, че миналата година президентите на Сърбия и Косово преговаряха при закрити врати за споразумение за обмен на територии, или както го наричат "корекция на границите", но че "изготвянето на карта не е толкова просто".

Sunday Times също пише, че ако бъде постигнато споразумение, Белград ще признае независимостта на Косово, което проправя пътя на Сърбия да се присъедини към ЕС, а този план е подкрепян от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Изданието припомня думите на лидера на косовската опозиционна партия "Самоопределение“ Албин Курти: "Ако бъде постигнато споразумение за обмен на територии, последствията за Косово и Балканите ще бъдат катастрофални. Дискусиите за обмен на територии, както научихме от историята на региона, често водят до разселване на населението, основано на етническа принадлежност. Много добре знаем, че това ни приближава повече към войната, отколкото към мира."

Анализът на британския вестник твърди, че планът за Косово "вдъхва нов живот на сепаратистките амбиции на президента на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик. И ако започне размяна на територии, малко вероятно е това да приключи: неразрешените спорове остават около всички граници на бивша Югославия, с изключение на границата на Черна гора с Босна и Херцеговина и Косово, а пъзелът от седем държави изведнъж получава потенциал за експлозия на много повече части."

Според вестника огънят още повече се подклажда от Турция, Китай, страните от Персийския залив и, най-важното, Русия, които се борят за влияние на Балканите, където чуждестранната намеса през 20-ти век започна с разпадането на Османската империя и завърши с кървава криза на етническия национализъм.

Докато Китай и страните от Персийския залив се интересуват предимно от търговия и придобиване на имоти, президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин се стремят да печелят сърца и политическо влияние.

За тази цел те са изградили съюзи с местни националистически лидери, чиято реторика и амбиции почти не са се променили от 1990 г. насам, пише изданието.

Sunday Times припомня, че по време на посещението си в Сърбия миналия месец Путин каза, че без Русия не може да се постигне решение за Косово. "Тъй като сделката се отдалечава от Федерика Могерини заради европейските избори, Путин изглежда се позиционира като гарант за процеса. И въпреки че Кремъл винаги се е противопоставял на независимостта на Косово, анализаторите казват, че той ще бъде готов да промени посоката, ако наградата е по-силно влияние и главоболие за Запада.

Русия не се страхува от прекрояване на границите - повече се страхува да загуби влиянието си, казват анализатори, добавяйки, че влиянието на Путин намалява в целия регион, но се прегрупира в Сърбия и Република Сръбска в Босна и Херцеговина.

За Александър Вучич и Додик подкрепата на Путин е мощно средство за пропаганда сред населението, което е до голяма степен русофилско. Русия увеличи капацитета си за разузнаване в Сърбия през последните три години, а в Република Сръбска финансира огромна нова православна църква.

Анализът припомня, че Босна и Херцеговина направи първата стъпка към членство в НАТО през декември и прогнозира, че вероятно Додик ще блокира този път. "Но в същото време и Вучич, и Додик с единия крак са се насочили на Запад, като формално поддържат шансовете за членство на Босна и Херцеговина и Сърбия в ЕС и взимат огромни суми от предприсъединителните фондове, въпреки че и двете страни имат малки шансове в близко бъдеще, пише Sunday Тimes.

Що се отнася до Балканите, дебатът за обмена на територии, мощни чуждестранни приятели и сдържаността на ЕС укрепи поколение лидери, които почти не са се променили след края на въоръжените конфликти, пише вестникът, добавяйки, че президентът на Косово Хашим Тачи е бивш партизански командир, когото обвиняват за трафик на органи по време на войната от 1998-1999 г. и че Хага вероятно ще повдигне обвинение срещу него през следващите месеци.

Вучич, който през 90-те години, по време на управлението на Слободан Милошевич, беше министър на информацията, е изправен пред нарастваща вълна от протести у дома, поради все по-авторитарното управление и плановете му за Косово. По повод местната информация, че двамата с Тачи биха могли да бъдат номинирани за Нобелова награда за мир, ако разплетат косовския възел до пролетта, британският вестник твърди, че подобно признаване ще донесе "огромна тежест в съдебната зала и в коридорите в Брюксел, но причинява горчиви усмивки в баровете в Белград и Прищина."

"ЕС и НАТО избраха стабилност пред демокрацията и отчетността, така че те не предлагат много на населението, но предлагат много на политически елити", казва германският анализатор Курт Басунер за изданието.

14:26 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще отговаря за видео материалите в интернет

14:26 | 26 Ноември 2020 г.
Съветът за електронни медии ще отговаря за видео материалите в интернет платформите с българска юрисдикция. Това приеха на първо четене д...
Уолт Дисни
14:20 | 26 Ноември 2020 г.

"Дисни" ще уволни 32 000 работници през 2021 г.

14:20 | 26 Ноември 2020 г.
Дисни съобщи, че ще съкрати 32 000 работни места през 2021 г., главно от американското подразделение на тематичните паркове. Това е увели...
доброволци
14:14 | 26 Ноември 2020 г.

Още две болници търсят доброволци, студенти по мед...

14:14 | 26 Ноември 2020 г.
Кампанията на Българския лекарски съюз за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на ...
Красимир Каракачанов
14:12 | 26 Ноември 2020 г.

Красимир Каракачанов: Историята е обща. Българска ...

14:12 | 26 Ноември 2020 г.
"На българина акълът винаги му идва на другия ден, така и с колегата Заев. Историята е обща, но трябва да уточним каква. Тя е обща, ...
КАТ проверява автомобили с газанализатор-11
14:03 | 26 Ноември 2020 г.

Институциите със съвместни проверки на тежкотоварн...

14:03 | 26 Ноември 2020 г.
Продължават съвместните проверки на отдел "Пътна полиция"- СДВР, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и С...
Еврозона
13:52 | 26 Ноември 2020 г.

ЕС одобри 511 млн. евро в подкрепа на българската ...

13:52 | 26 Ноември 2020 г.
Европейската комисия одобри изменение на българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", което позволява моб...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Светски новини