Една легенда в бокса на 68 !

Първият олимпийски шампион на България по бокс Георги Костадинов навърши през месец януари 68 години.

Още по темата

Първият олимпийски шампион на България по бокс Георги Костадинов навърши през месец януари 68 години.

На рождения си ден голямата ръкавица се върна за малко в тренировъчната зала по бокс, където споделя, че го е довела носталгията. Носителят на олимпийска титла и най-престижните ордени на страната претърпя тежки животоспасяващи операции, но днес продължава да е борбен и силен духом.
Боксът е не само част от живота на Георги Костадинов, а изпълва целия му живот. Това той сам споделя за себе си. Вече на 68 той все така се връща в боксовата зала, за да почувства атмосферата, за да погледа. Споделя още че понякога в сънищата си все още се връща и в лятото на 1972-ра година, когато на олимпийските игри в Мюнхен чува българския химн.
Големият Георги получава и най-голямото отличие - орден „Стара планина”. Олимпийският медал пък дарява в музей. Споделя, че е спечелен за България и там му е мястото.

"Това чувство което преживях, не може да се опише, няма думи с които да го кажеш. Сякаш в едно пространство гледаш и си казваш абе аз ли съм, в един момент."

"Победния ,ад беше, ад. Ръцете ме боляха тогава, бях на инджекции. Бай Тошо нали тогава когато бях на Белмекен, пита кой ще стане олимпийски шампион. И аз вдигнах ръка. И той а, малкия, много си малък. Ела тук, ти наистина изпълни това което каза."

"Баща ми се сещам не ми даваше да играя бокс. Къде отиваш, на футбол. Двете федерации се скараха на времето или да играя бокс или футбол. И връщам се от Хасково от състезание и пише „момчето с ляво кроше”, във вестник. Снимката в Черноморски фар. По едно врме прибирам се аз от тренировка по бокс. И той вика ела. Тогава беше, шамарите играеха."

Заради силата на удара си  Костадинов се сдобива с над 30 счупвания по ръцете, китките, рамото и лактите.

"Силно биех, целих ги в брадата. Аз като го ударя в челото и пада. И вече като започнаха да ме болят ръцете взех да си правя сметка. Викам я чакай сега ще го завъртя, ще го ударя в брадата и ще седне."
"Имаше един руснак хитрец. Като биеш ляв прав, той ти загражда ръката тук и бие от тук като хванеш и тук са ми изхвръкнали и двете кокалчета"

По пътя до титлата Костадинов елиминира пакистанец, канадец, колумбиец и поляк. Играе най-тежкият финал в живота си с подути ръце, на обезболяващи, с контузия в глезена, но печели мача и триумфира със златото за пръв път в българската история. Тогава под разветия роден трибагреник наред с Георги от щастие плаче цялата българска делегация.

Костадинов отчита че се родил в грешното време и критичен е към новото поколение.

"Ако сега бях се родил щях поне четири пъти да стана олимпийски шампион. Защото няма противници, няма конкуренция. Всички са на едно ниво. Объркаха го в началото на точкуването където беше, две на една точки. Събраха ръцете, нямат защити и сега като спънати. Няма този финес, в защита, да мръдне напред, да удари. Прегръщат се, борят се... Взимат ги, а нямат лагери. Ние от септември като започне лагера, чак на другия септември. Нова година ни пускат, прибират ни. Сега събират ги за 20 дена на лагер в националния отбор и айде ще ходим на световно. Какво световно ще ходите. Той тренирал в клуба. Какво тренирал, в дискотеките."

Очаквано любимият боксьор на Георги Костадинов е Касиус Клей, по-известен като Мохамед Али. През 73-та година самият Али също забелязва българската ръкавица и в свое интервю споделя мнение.

"Питат Клей гледахте ли олимпиадата, някой от България познавате ли? И той казва познавам един от българията, той е страхотен с краката, играе като балерина."

Споделя с усмивка че спортът е за здраве, но когато не професионален. И допълва че спортът може много да му е дал, но му е взел здравето. Не се оплаква. Макар през последните години да претърпява две тежки животоспасяващи операции на сърцето, а само преди месеци - и микроинсулт.

"Влача единия крак лекичко, но ще се постарая да не го влача. В началото така усещам че не ме слуша единия крак но това е бял кахър, и него ще го оправя."

Все така борбен, както го познават всички, големият Георги най-трудно говори за най-големите си загуби в живота си. Тази на единственият си син Антонио, на  двамата си братя.

"Живота продължава. Не може да няма мъка, не може да няма нищо..." 
 

Протест в Барселона
21:52 | 31 Октомври 2020 г.

Безредици в Барселона заради затягането на мерките

21:52 | 31 Октомври 2020 г.
В безредици и конфронтация с полицията се превърна протест срещу карантинните ограничения в Барселона. Стотици хора излязоха на централни...
Борис Джонсън
21:42 | 31 Октомври 2020 г.

Борис Джонсън: От четвъртък си оставаме у дома

21:42 | 31 Октомври 2020 г.
Британският премиер Борис Джонсън обяви преди минути, че Англия влиза във втора национална карантина, след като данните от пандемията пос...
21:25 | 31 Октомври 2020 г.

Австрия се отказа от либералните мерки и наложи ед...

21:25 | 31 Октомври 2020 г.
Австрия е поредната европейска държава, която влиза в национална карантина, след като пандемията излезе извън контрол през изминалите сед...
полиция, бул. Рожен
21:03 | 31 Октомври 2020 г.

Издирван от Франция тунизиец е заловен в Добрич

21:03 | 31 Октомври 2020 г.
Тунизийски гражданин предизвика смут край граничен пункт „Кардам“, след като разбива преградата с автомобил с швейцарска реги...
Контузия
20:44 | 31 Октомври 2020 г.

Бивш национал падна жертва на брутална контузия в ...

20:44 | 31 Октомври 2020 г.
Марица Пловдив победи с убедителното 7:0 тима на Розова долина в мач от поредния кръг в Трета Лига - Югоизточна група, но друго събитие н...
100-годишнината на църквата в село Бараково 5
20:24 | 31 Октомври 2020 г.

Разрушената черква „Св. Богородица" на остров Само...

20:24 | 31 Октомври 2020 г.
Църквата „Света Богородица“ в град Карловаси на остров Самос в Гърция, част от която е унищожена по време на силното земетрес...

гледай на живо

01.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Другото лице
 • 07:25
  Интервю с Наделина Анева
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано