Тодор Чобанов: В наргилетата на учениците може да се слагат всякакви дроги и вещества

Под маската на един от по-малко вредните навици може да се крие нещо много по-притеснително, каза зам.-кметът на Столична община

Източник: Канал 3

Проблемът с пушенето на наргиле от ученици има два пласта, единият от които много по-притеснителен - първият е самото наргиле като продукт със своите особености, който, макар и сравнително по-безобиден от други зависимости, си е един дискусионен въпрос колко е вреден. Вторият пласт е много по-притеснителен: той е че в тези наргилета се слагат други вещества, да си го кажем директно може да се слагат всякакви психотропни вещества, всякакви дроги, това е проблемът за нас, че под маската на един ясен като вреда навик, да го наречен един от по-малко вредните навици, отдолу може да се крие нещо много по-притеснително. Това призна в "Денят на живо" Тодор Чобанов, заместник кмет на Столична община по културата, образованието и превенцията на зависимостите.
 
"Надявам се законодателят да изработи ясен механизъм, който ще гарантира спокойствието на родителите, че под маската на иначе наглед безобидното наргиле, не се продават много по-страшни наркотици, които тласкат детето, младия човек, в опасната, вредна, смъртоносна понякога зависимост от тежката дрога", каза Тодор Чобанов.
 
Той се спря и на новите критерии за прием в столичните детски градини, като уточни изрично, че те ще влязат в сила едва от следващата година.
 
"Уседналост се въвежда не от тази кампания - от март, а от догодина. За момента по редица обстоятелства не е възможно да се въведе това нещо, за догодина работим с Министерството на образованието по един нов софтуер, но докато той не се разработи и тества, ще се ангажираме с частични промени. Идеята всички видове кандидатствания за всички видове учебни заведения - от яслите до училище, да стават на един сайт, на един софтуер, по един начин, така че да облекчим родителите в усилията им да изберат най-доброто за децата. Но това изисква много сериозна подготовка, тестване на софтуера", обясни Тодор Чобанов.
 
По думите му "този софтуер има своите рискове, искаме той да се тества много сериозно в няколко фази. В момента сме на етап М-во на образованието изработва софтуера, тече, доколкото знам, обществена поръчка, после, когато той бъде готов, ще започнем един дълъг тестов период да видим как ще работи, и едва тогава той ще бъде въведен. Далечната цел е всичко да е на един сайт, с един акаунт детето да се придвижва във всички етапи на предучилищното и училищното образование", изтъкна Чобанов.
 
 
Той посочи, че в момента няма недостиг на места в общинските детски градини. "Кампанията вече е на прага да започне, предстои едно първо генерално класиране, което вероятно ще позволи по-голямата част от децата за градините да бъдат класирани веднага. За градинската възраст нещата са сравнително добре, това се дължи на факта, че през последните десетина години бяха построени 92 нови обекта, тази година ще се работи по още 15 обекта", каза Тодор Чобанов. 
 
"Големият ни проблем е в яслената възраст, той се задълбочава поради все още слабо подкрепеното майчинство в третата година, защото всеки родител, това е нормално желание на родителите, би желал да отглежда детето си в тази възраст. Но поради натиска на работодателите, на икономическата ситуация, вече яслената услуга е търсена от всички - някога не е било така. Искам да бъдем съвсем коректни - не ние решаваме колко деца ще има в група, това решение е изцяло в ръцете на държавата и по специално на двама министри: на образованието и на здравеопазването", припомни Тодор Чобанов. 
 
По въпроса на Ларгото, което миналата есен вече премина в управление към Столична община, Тодор Чобанов посочи, че обектът е изключително важен и ценен за столичната туристическа индустрия. "През късната есен на миналата година най-накрая след сложна дългогодишна процедура Ларгото бе прехвърлен за управление към Столична община, обект, който е много важен за града. Намесването на политиката в такъв тип обекти бих казал, че е контрапродуктивно. Нека институциите, които отговарят за контрола да си свършат работата", изказа се той по скандала "Ало, Банов съм".
 
Заместник-кметът засегна и състоянието на Централна баня, за която някои групи настояват да заработи като балнеоложки и спа център. "Много се спекулира с тази тема - тя не работи като баня от 1986 г. През 1998 г. е правен национален конкурс, проектът на сериозен авторитетен колектив предвижда адаптацията на тази сграда за музей, което е практиката навсякъде по света, не само в България. 
 
Общината много сериозно е обследвала възможността поне частично да се запазят тези балнеоложки функции, направена е концесионна процедура в един дълъг период. Но за да се ползва нормално е нужен 25 л/сек. дебит, ние а имаме около 12 л/сек, като сме длъжни да осигурим и 4 л/сек за чешмите, за да могат хората да ползват собствения ресурс - безплатната минерална вода, която също е собственост на същите тези хора, гражданите на София. Не е малък въпросът и с първоначалната инвестиция - 7-8 милиона лева са необходими", изброи Тодор Чобанов. 
 
Според него става дума "за опасен предизборен популизъм, става дума за заиграване на определени политически среди, които си търсят теми и не им прави чест", отбеляза той. "Ние сме длъжни да гарантираме на софиянци безплатен достъп до минерална вода, този ценен ресурс за лечение и самолечение, и същевременно да спасим една знакова старина. Музеят се радва на огромен успех, той има 70 000 и повече посетители на година, това е важното, символното значение", каза Чобанов.
 
Той припомни, че в момента започна строеж на най-големия аквапарк в София. "Това е в парк Възраждане с 6 басейна, от които един закрит с олимпийски размери, някои от които ще са минерални с вода от Баталова воденица. Стартира реставрацията на банята в Банкя с няколко обекта, ще бъде използвана именно за балнолечение, предстои да стартира работата в Овча купел. Така че където имаме възможност го правим и ще го правим да възстановим балнолечебните спа функции", посочи заместник-кметът.
 
Целият разговор с Тодор Чобанов в "Денят на живо" - във видеото:

Етикети: Денят на живо
07:52 | 09 Юли 2020 г.

Захариева се среща с чешкия си колега Томаш Петрич...

07:52 | 09 Юли 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на официално посещение в Чехия до 10 юли по покана на министъра на външ...
07:43 | 09 Юли 2020 г.

Слънчево и по-топло време ни чака днес

07:43 | 09 Юли 2020 г.
В четвъртък над страната ще бъде слънчево, разкъсана облачност ще има над североизточните.   Валежи не се очакват. Ще духа с...
07:33 | 09 Юли 2020 г.

Разширяват обхвата на предучилищното образование

07:33 | 09 Юли 2020 г.
Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на настоятелствата към детските градини и училищ...
COVID-19
07:20 | 09 Юли 2020 г.

Нов антирекорд: 240 нови случая на коронавирус в Б...

07:20 | 09 Юли 2020 г.
Новите случаи на коронавирус в страната ни са 240 – най-много до момента за ден. Резултатът е отчетен при направени 4 286 PCR теста...
Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини