Любо Огнянов: Рукола, поръсена с каптагон

"Денят не си личи от заранта" е шпионският филм от седмицата

Любо Огнянов: Рукола, поръсена с каптагон
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Рукола, поръсена с каптагон

Отдавна съм се убедил, че историите, които почват добре, са доста повече от ония, които завършват добре. Това са думи на писателя Богомил Райнов от един от най-добрите му шпионски романи "Денят не си личи по заранта”.

Романът е толкова добър, че става повод да бъде заснет в 6-сериен филм. Казвам го неслучайно, защото тази седмица събитията, които се случиха са като част от криминален сюжет. Но да се върнем към филма.

Първа серия носи заглавието "Един дълъг симпозиум”. Така и започна седмицата – с една дълга среща между премиера, председателя на ДАНС, главния прокурор, вътрешния министър и посланика на Великобритания. Причината – случай от 2015 година, когато търговецът на оръжие Емилиян Гебрев е натровен. В болница попадат синът му и един от директорите на фирмите на Гебрев.

Тази среща отпуши версиите на конспирациите, като набързо се включи агент на руското ГРУ, който изпълнява частни поръчки без да докладва в централата. И така започна криминалният сериал, в който всеки ден на втрещените български потребители на новини се сервираше все по-заплетен сюжет.

Втората серия на "Денят не си личи по заранта” носи заглавието "Капанът". Дали е капан обвързването на случаят Гебрев с този на Сергей Скрипал във Великобритания? Или се използва медийно за оказване на друг вид натиск. Геополитически или икономически, или може би и двете заедно.

Но както пише Богомил Райнов денят не си личи по заранта и дойде време за трета серия.

Във филма тя се казва "Сам ли сте, Майкъл”? И тогава на сцената излезе фантомът с инициали Ц.Ц. До края на деня част от медиите го разконспирираха като адвокатът Цветан Цанев. И обвързаха името му с канали за трафик на каптагон. Със същия този каптагон се е занимавал и Емилиян Гебрев, както твърди бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев. Адвокатът, който е гражданин на още няколко държави, се оказа че контролира сметка, в която държавната петролна компания на Венецуела е изсипала десетки милиони. В момента по сметката били налични 60 млн., а избраната банка, пак в протекли информации се оказва "Инвестбанк" на Петя Славова. За нея в медиите отдавна се говори, че поддържа близки приятелски отношения с генерал Любен Гоцев – директорът на Първо главно управление на Държавна сигурност.

Това ми напомня и как се казва следващата серия от "Денят не си личи по заранта" - казва се "Деликатна история”. Историята наистина става деликатна, защото вкупом икономисти започнаха да обясняват, че произходът на средствата, постъпили по сметката на адвоката няма как да е престъпен, за да има пране на пари. Така е – ако средствата са от продажба на петрол, няма как произходът им да е престъпен, но въпросът е дали тези средства се разпределят по частни сметки на тези, които управляват в момента Венецуела. Защото това ще направи от българският посредник съучастник в корупционно престъпление.

А знаете ли какво е заглавието на последната, шеста серия от "Денят не си личи по заранта”? „Краят на един дует”. Ето и част от думите написани от Богомил Райнов – "Тръгнат ли нещата наопаки, нищо чудно да се окаже, че тъкмо необходимият вариант ти липсва. Налага се да сменяш посоката насам и натам, да импровизираш и да дерайлираш от сигурните релси на плана в несигурните мрачини на риска.”

Вижте още интервюта, анализи и коментари от "Офанзива с Любо Огнянов"

Историята сега ще покаже коя фигура е излишната в дуета, дали всъщност става въпрос за дует или за хорово изпълнение и най-вече – дали оркестърът не свири фалшиво. А и едно съществено уточнение. В романите на Богомил Райнов героят е от Държавна сигурност.

 

09:48 | 07 Юли 2020 г.

Дърво падна върху палатка и уби 29-годишна чехкиня...

09:48 | 07 Юли 2020 г.
Двойна бука падна върху палатката с двама чешки туристи, които били в района на къмпинг "Бор" на 1 км. над Рилския манастир.&nb...
09:39 | 07 Юли 2020 г.

Цветомир Найденов изобличи Божков, правил подвежда...

09:39 | 07 Юли 2020 г.
Бизнесменът Цветомир Найденов изобличи троловете на олигарха-беглец Васил Божков, които явно не схващат указанията на хазартния бос как д...
09:23 | 07 Юли 2020 г.

Проф. Ива Христова: Ивермектин е най-обещаващият п...

09:23 | 07 Юли 2020 г.
"Никой не може да каже категорично кога ще се избавим от коронавируса. При всички случаи обаче още години ще живеем с него”. Т...
котка
09:10 | 07 Юли 2020 г.

Любвеобилна котка одраска и облиза до смърт стопан...

09:10 | 07 Юли 2020 г.
Жителка на град Мелбърн почина, след като домашната ѝ котка я одраска и след това облиза, съобщи "Хералд Сън".   Б...
08:56 | 07 Юли 2020 г.

Банов след пожара на операта в Русе: Хубавото е, ч...

08:56 | 07 Юли 2020 г.
Министърът на културата Боил Банов направи оглед след пожара в операта в Русе. Тя се запали вчера и се наложи да бъдат спасявани работниц...
08:48 | 07 Юли 2020 г.

Тарикат се "похвали" с 300 км/ч на Околовръстното ...

08:48 | 07 Юли 2020 г.
Млад мъж "лети" с рекордните 300 км/ч на Околовръстното в София. Момчето се похвали с постижението си в социалните мрежи, съобщ...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Телемаркет
 • 10:00
  Новини
 • 10:15
  Без монтаж
 • 10:25
  Имате думата