Илия Кузманов посочи пряк опит на политиците да се намесват в синдикалната дейност в МВР (ВИДЕО)

Министрите на вътрешните работи от гражданската квота не се справиха през последните 10 години, заяви зам.-председателят на СФСМВР

Илия Кузманов
Източник: Канал 3

Десет години от основаването на най-силния полицейски синдикат Синдикалната федерация на служителите на МВР. Годишнината бе отбелязана през миналата седмица, а за да направи равносметката на свършената работа за тези 10 години в предаването "Денят на живо" по Канал 3 гостува зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

"Тези десет години се оказаха малко за най-енергичния, както ние се наричаме, синдикат. На 15 февруари, когато чествахме годишнината, си обещахме да си говорим само добри неща. Видяхме колко много сме направили, но видяхме, за съжаление, че два пъти по толкова ни остава да работим в МВР, за да постигнем нещата, които искахме още от самото начало през декември 2008 г", коментира Кузманов.

"Исканията не са се променили. Но мечтите ни станаха реални, видяхме, че може да се получи, но също така видяхме, че не може да се получи бързо. Видяхме колко е важно насрещната страна, която ние наричаме партньор, но за съжаление през тези 10 години, през повечето време, тя беше опонент, видяхме колко е важно от тази страна да има съответния капацитет, защото най-големият проблем на синдикалната дейност в МВР в момента е липсата на капацитет от страна на представителите на МВР", заяви синдикалистът, като изброи множеството министри на външните работи, които са се сменили начело на поста през тези 10 години.  

"Колкото и да е тъжно, тъжно е да го констатираме като факт за обществото, това, което влезе от гражданската квота като министър на вътрешните работи, не можа да се справи с работата. За съжаление те не можаха да се справят и със социалния диалог в МВР, което е много лош показател. 

От назначаването на Младен Маринов продължаваме да твърдим, че към момента оптимизмът ни е повече от песимизма. Т.е. първите стъпки с първия министър, който става такъв от действащ полицай на терен, са успешни. 

Това е добра новина за нас, а и добра за гражданите, защото от едно спокойно и работещо МВР, което не е раздирано от социални проблеми, имат полза всички", каза Кузманов. 

Отчитайки свършената работа той изтъкна, че СФСМВР не само се е преборила за по-високи заплати за полицаите.

"Би било лошо, ако ни запомнят само със заплатите, защото СФСМВР свърши много добра работа, освен повишаване на заплащането. Да, можем да се похвалим с това, че за тези години заплащането на служителите на МВР е повишено с над 50%, което считаме изчяло за наша заслуга. Казвам изцяло, защото приносът на политическите ръководства в МВР за този процес е много малък. Може би, не искам да Ви изненадвам, най-сполучливо сме работили с г-н Цветлин Йовчев. Говоря само за социално-икономически права на служителите. Не оценявам професионална и политическа дейност на никого. Може би само тогава увеличението беше със съдействието на политическия кабинет на МВР. Всички останали увеличения сме си ги издействали в пряк диалог с премиерите", каза още Кузманов.

Той изтъкна, че фактът, че се е налагало да преговарят лично с премиерите не е никак добра новина за политическите ръководства на МВР. 

Илия Кузманов говори и за конкретните проблеми, които предстоят да се решат.

"Пред нас стоят поне три много важни проблема. Първият проблем е представителността в синдикалната дейност - нещо, което и в момента с настоящото политическо ръководство, срещаме затруднения да бъде коментирано. В държавата има приети прагове на представителност - и в Народното събрание не са всички партии, а само тези, които са се доказали и са минали една бариера, в Националния съвет за тристранно сътрудничество не участват всички синдикални организации, а само тези, които са се доказали. Ако щете и в универиститети не се влиза с двойка, а с определен успех. Само в МВР в Съвета за социално партньорство участват синдикати, които имат от 5 членове до 10 000, каквито сме ние. И се опитваме да обясним на политическото ръководство, че от това никой не печели, защото споразумение със синдикат от 10 000 души спомага за социалния мир. Само че ми е интересно какво спомага едно споразумение на министъра на вътрешните работи със синдикат от 100 души, например в град Хасково", добави Кузманов.

Вижте още интервюта и коментари!

"Нашата наивност вече свърши и директно заявявам, че липсата на представителност на синдикалните организации в МВР е пряк опит политиците да се намесват в тази дейност, да се манипулират разговорите в МВР. Имаме и нагледни примери вече за това - един от двата най-малки синдиката получи от Министерския съвет с постановление почивна база в Рибарица. Нямам спомен тази база да е била предлагана на други", каза още синдикалистът и уточни, че въпросната организация към момента на получаване на базата има около 350-400 членове. Той уточни, че проблем не е, че тя е получила базата, а начинът, по който това е станало.

"Може би с това се благодари. Прави впечатление, че същият синдикат има офис в сградата на МВР, докато СФСМВР от нейното учредяване беше разкарване в едни помещения, които бяха пред разпадане. Т.е. и в първите си години ние не сме получавали нещо по-сериозно като помещение от МВР. Това не е определящо, но знаците са лоши. 

В момента тече една кампания, в която са се включили служители на МВР, сред които попадат и някои началници на отдели, които директно набират членове на същуствеващ синдикат, което е малко дискриминационно, но така са се хвърлили да убеждават хората да стават членове, че се стига до пародии", заяви зам.-председателят на СФСМВР.

Кузманов обяви, че по официални данни в СФСМВР членовете ѝ са над 9500, към 10 000, служители на МВР.

"Другата голяма тема, която предстои да бъде решена, отново е свързана с пари. Ние не желаем през 2 или 3 години със 7-месечни протести да получаваме увеличение на заплатите. Искаме тези неща да ги урегулираме с един социалнопроменлив фактор, който би могъл да бъде средната работна заплата. Никой не бива да се плаши от това, няма да се получат страшни суми, но ще има една сигурност в бъдещето и няма да изглеждаме като просяци на улицата. 

Третото изключително голямо нещо е проблемът с униформите. Въпреки че сегашният министър направи максимално необходимото, създаде работна група, тя по наше настояване бе оглавена от зам.-министър. И дотук беше хубавото. Оттук натам всичко стана като в МВР. Само две заседания, април месец тази група трябва да приключи, но аз съм сигурен, че ако тя работи по този начин, тя няма да приключи в следващите 20 години. Представителите на дирекциите в тази група са в голямата си част незаинтересовани и неразбиращи проблема, т.е. нещата са нехайни. Вече се чувстват липса на униформи, няма трайно решение на проблема, вече се натрупват нови суми, които се дължат на колегите. Отново опираме до липсата на капацитет", категоричен бе Илия Кузманов.

Той изтъкна, че липсата на капацитет и вследствие на множеството напуснали служители през 2015 г.

"Ударът, който беше нанесен на системата през 2015, близо 5000 напуснали служители, ще дава своето отражение. Гражданите трябва да разберат, че за този удар има определени виновници. За съжаление дори политически и морално не понесоха наказание за действията си. Решенията определено бяха политически. Но времето ще каже. Но практикечски - това, че не се вслушаха в нас, загубихме всички", допълни синдикалистът.

 

Прин; Хари и Мегън Маркъл
10:06 | 11 Юли 2020 г.

Въпреки ремонта за 2.4 млн. лири: Мегън и Хари ням...

10:06 | 11 Юли 2020 г.
Меган Маркъл не е имала никакво намерение да живее в Лондон след сватбата си с принц Хари, въпреки ремонта на имението им във Фрогмор. Ст...
09:48 | 11 Юли 2020 г.

Масово струпване на симпатизанти на ДПС в подкрепа...

09:48 | 11 Юли 2020 г.
Симпатизанти на ДПС от цялата страна пристигнаха рано тази сутрин в парк "Росенец", на входа на лятната резиденция на почетния ...
Стилиян Петров
09:43 | 11 Юли 2020 г.

Стилиян Петров готви треньорска кариера

09:43 | 11 Юли 2020 г.
Бившият капитан на българския национален отбор по футбол Стилиян Петров разкри, че готви треньорска кариера в любимия спорт, след като вз...
Цвета Караянчева: Не държим властта на всяка цена!
09:33 | 11 Юли 2020 г.

Цвета Караянчева: Не държим властта на всяка цена!

09:33 | 11 Юли 2020 г.
Няма да говоря за Румен Радев като за президент. Той се заяви като президент на една част от хората, а не като обединител на нацията. Сег...
Трима загинали в Австрия при срутване на скални отломки
08:17 | 11 Юли 2020 г.

Трима загинаха при срутване на скални отломки в Ав...

08:17 | 11 Юли 2020 г.
Спасители откриха още едно тяло на загинал от срутване на камъни в дефиле в юго-източна Австрия, така борят на жетвите нарасна до 9 души,...
Плаж
08:10 | 11 Юли 2020 г.

Днес ще бъде слънчево с максимални температури меж...

08:10 | 11 Юли 2020 г.
Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София 30°-...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 10:50
  "Социална мрежа" – избрано
 • 11:15
  Топ шоп
 • 11:30
  "Спорт в обектива" - избрано