Любо Огнянов: Време е за образователен ценз за избирателите

Не може да се иска 8 клас, за да получиш книжка, а неграмотен да избираш кой да управлява държавата

Любо Огнянов: Време е за образователен ценз за избирателите
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Време е за образователен ценз за избирателите

Вече трета седмица парламентът се тресе от промените в Изборния кодекс. Дали преференциите унищожават мажоритарния елемент в пропорционалната ни система, дали трябва да се гласува с машини, а не с бюлетини, каква трябва да бъде Централната избирателна комисия?

Никой обаче не отваря темата за отговорността да бъдеш избирател. На много хора това, което ще кажа сега ще се стори прекалено радикално. Но мисля, че е време да започне разговора за това. Как е възможно в България образованието да бъде задължително до 8 клас, съответно дипломата от основното образование да е задължителна, за да можеш да станеш шофьор? Но никъде няма изискване да имаш образование, за да имаш правото да гласуваш. От една страна държавата е приела, че за да можеш да караш кола е необходимо поне да можеш да четеш, за да познаваш кой знак какво означава.

Оказва се, че за да сложиш някого зад волана е далеч по-трудно от това да сложиш някого зад кормилото на държавата.

Как един човек, който не може да си напише името, познанията му по математика стигат до толкова, че да може да си преброи децата, при това не във всички случаи, както и социалните помощи, които взема всеки месец за тях, ще може толкова лесно да вземе решение кой да управлява тази държава. И защо неговият глас, на този, който е неграмотен, ще има същата тежест, както на тези, които работят и плащат данъци, образоват себе си и децата си?

Крайно време е  политиците да се замислят да сложат образователен ценз, защото да гласуваш не е само право, но и задължение.

Вярно, че някои от нашите съграждани са само по правата, а другите са само по задълженията. Но като се борим за изравняване, ще трябва да изравним и този критерий. Завършваш 8 клас, имаш право да гласуваш.

Другият въпрос от съществено значение за десните извънпарламентарни партии, към които се присламчиха и от БСП.

Машинното гласуване. Досега в бюлетините имаше квадратчета за партиите и кръгчета за преференциалния вот. Е сега да ви попитам – човек, който не може да направи разлика между квадратче и кръгче и роди феномена 15/15 пращайки никому неизвестния червен младеж Момчил Неков в Европарламента мислите ли, че ще може да успее да се справи с машинното гласуване?

Нека си представим малка община, в която живеят предимно възрастни хора. Те не получават пенсиите си от банкомат, както някои любители на нововъведенията предпочитат да си мислят. Взимат ги от пощата. Представете си сега една 80-годишна жена, която идва от полето, изправя се пред машината и не знае какво да прави. Кой ще и помогне? Нейни роднини? Или което е по-опасно – направо членовете на комисията? Дотук с тайната на вота. Никой ли не е чувал за дистанционно хакване на софтуер независимо, че не е свързан с интернет в мрежа?

Ами да припомня как се клонират ключове за автомобили на всички радетели на подобен тип гласуване. Което на всичкото отгоре ще ни струва минимум 60 млн. лв.

Вижте още анализи, интервюта и кометари от "Офанзива с Любо Огнянов

Истината е, че нито една партия в продължение на 30 години така и не взе окончателно решение да прочисти избирателните списъци от мъртвите души. Там е заровено кучето на евентуалните манипулации. Защото е крайно време не мъртвите души от списъците и мъртвите духовно, които искат да гласуват ама нямат желание, да определят в каква държава да живеем ние. 

 

Пострадалото дете в УАСГ преминало през стъклена витрина, срязаната му артерия е възстановена
11:12 | 12 Юли 2020 г.

Проф. Балтов: Протестите ще доведат до ръст на заб...

11:12 | 12 Юли 2020 г.
Протестите в София със сигурност ще доведат до ръст на случаите с коронавирус. Тази тенденция се видя и по време на абитуриентските балов...
Мачу Пикчу
10:52 | 12 Юли 2020 г.

Мачу Пикчу с безплатен вход до края на 2020 г.

10:52 | 12 Юли 2020 г.
Мачу Пикчу ще има безплатен вход за посетители от цял ​​свят до края на тази година.   Много страни имат проекти и планове з...
БСП стартира процедура за избор на нов председател
10:39 | 12 Юли 2020 г.

Нинова призова на протест в сряда, когато внасят в...

10:39 | 12 Юли 2020 г.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова гражданите да излязат на протест в сряда, когато червените внасят вота на недоверие срещу правител...
10:24 | 12 Юли 2020 г.

Цветомир Найденов: Божков платил на 200-300 лумпен...

10:24 | 12 Юли 2020 г.
Бизнесменът и основен свидетел срещу обвиняемия Васил Божков - Цветомир Найденов реагира с пост на вчерашните публикации с призиви на про...
10:16 | 12 Юли 2020 г.

Доц. Кунчев: Над 200 хиляди души са под карантина,...

10:16 | 12 Юли 2020 г.
"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт". Това каза пред БНР доц. Анге...
10:05 | 12 Юли 2020 г.

Политически анализатор: Няма нищо скандално в това...

10:05 | 12 Юли 2020 г.
"Не намирам нищо скандално в това, че два кабинета в президентството са претърсени. Това не може да бъде посегателство върху демокра...

гледай на живо

12.07.2020
 • в момента
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 11:45
  Телемаркет
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Парламентът на фокус