Христо Монов: Държавата няма реална интеграционна политика за ромския етнос (ВИДЕО)

Нямаме система за помощ на хората с психични проблеми, обяви психологът по повод убийството в Нови Искър

Христо Монов
Източник: Канал 3

"Отдавна смятам, че гетото излиза от границите си. От 15 години живеем в една гетоизация на държавата ни. Но да оставим гетата. Качете са на първия трамвай от първата до последната спирка и ще видите отношенията тип гето. Никаква съпричастност, било то ад направиш място".  Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 психологът Христо Монов по повод агресията в обществото и последните случаи, при които мъж бе убит при сбиване в Кюстендил  и цяло семейство бе изклано в Нови Искър.

Конкретно за Кюстендил той коментира:

"Когато станаха интензивни връзките между България и Македония, заради този клан мисля, че вдигнаха стената, за да не могат да нападат тировете. И в този план така продължаваме 25 години с тези Гольовци".

Той говори по темата и в по-общ план.

"Министерството на образованието се похвали, че 40 хиляди деца са върнати в училище. Моите данни са, че са само 2 хиляди. Другите са в чужбина. Истината е друга. Българската държава няма реална интеграционна политика за този етнос. Да не ми говорят, че по времето на социализма, че минавайки през строителни войски са усвоявали някаква професия.

В края на март са т.нар. пазари за булки. И никой никога не ги е спирал. Докато ние като общество се отнасяме към това като етнотрадиции... Къде са правата на децата? Конвенцията на ООН за правата на децата е дори над Конституцията ни. Ако я прилагаме, ние дори ще можем да ги заведем в училище", каза още Монов.

"Идеята е една – без образование нищо няма да стане. Поне по Конституция можем да ги задължим да ходят на училище", добави Монов.

Вижте още интервюта и коментари!

Психологът коментира и четворното убийство в Нови Искър и проблемът, че младежът, убил роднините си е страдал от психически проблеми и майка му е събирала средства за лечението му.

"Нормално за човек с неговата диагноза. Има предварителна диагноза. Като човек, който с това си хляба, мога да кажа, че ние не просто нямаме система, ние нямаме наченки на система да помагаме на подобни хора. И утре всеки може да е в подобно състояние. Утре може човек, който е в гранично състояние да излезе на улицата, да намери оръжие.

Поне да се задейства инстинкта ни за самосъхранение. И тези 6 милиарда... Аз съм правил изчисления, не трябват много пари, за да направим едно сито, за да улавяме тези хора", изтъкна Монов.

Конкретно за Нови Искър той дори даде пример, че никой не е отишъл в училищата, за да окаже психологическо съдействие на децата, а самите те не спирали да говорят за убийството.

"От 20 години говоря, че трябва да има Национална служба за психологическа помощ. Защото това е още една травма за обществото".

"Колко още неща трябва да се случат, за да започнем да се грижим", попита риторично и обясни, че дори няма клинични пътеки за психологично лечение.

 

КАТ проверява автомобили с газанализатор-11
14:03 | 26 Ноември 2020 г.

Институциите със съвместни проверки на тежкотоварн...

14:03 | 26 Ноември 2020 г.
Продължават съвместните проверки на отдел "Пътна полиция"- СДВР, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и С...
Еврозона
13:52 | 26 Ноември 2020 г.

ЕС одобри 511 млн. евро в подкрепа на българската ...

13:52 | 26 Ноември 2020 г.
Европейската комисия одобри изменение на българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", което позволява моб...
издирване
13:50 | 26 Ноември 2020 г.

Подновиха издирването на Янек Миланов

13:50 | 26 Ноември 2020 г.
Следователи и полиция подновиха издирването на изчезналия на 31 юли Янек Миланов, на 43 г. от Дупница, предаде БГНЕС. За последно той...
Атанас Бобоков
13:40 | 26 Ноември 2020 г.

Пускат Атанас Бобоков срещу 2 млн. лв. парична гар...

13:40 | 26 Ноември 2020 г.
Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката за неотклонение на обвиняемия Бобоков от "задържане под стража" в &qu...
13:30 | 26 Ноември 2020 г.

Хиляди се прощават с легендата Диего Марадона (ВИД...

13:30 | 26 Ноември 2020 г.
За сблъсъци между полицията и хилядите скърбящи за смъртта на Марадона аржентинци съобщава испанският в. "Марка" за сцените в Б...
Протест на таксиметровите шофьори
13:16 | 26 Ноември 2020 г.

Таксиметрови шофьори с нов протест в центъра на Со...

13:16 | 26 Ноември 2020 г.
Таксиметрови шофьори с нова протестна акция в центъра на София. След вчерашната блокада на жълтите павета заедно с автобусните превозвачи...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Светски новини