Георги Марков: На 30-тата година от демокрацията въпрос на чест е да бъдат победени БСП (ВИДЕО)

Управляваха два пъти България и ни доведоха до две национални катастрофи, каза той в предаването "Беновска пита"

Източник: Канал 3

Още по темата

Защо се наложи да биете камбаната за Изборния кодекс?

Наложи се да я бия, за съжаление когато бяха приети промените аз не бях в България по уважителни причини. В същото време премиерът Борисов на когото много държа и който ме е посочил за депутат от гражданската квота, беше в Белград, беше награждаван с много висок орден от Александър Вучич, президента на Сърбия, наградата си сваляше премиерът на Македония Заев и я даваше на нашия премиер. След това той заминаваше за Мюнхен. Затова от чужбина чрез Ваша колежка, във вестник „24 часа”, аз бих камбаната, че ние трябва да се съобразим с настроенията в обществото един път и втори път с Конституцията. С Конституцията, защото ако не сменим ЦИК и тази тази комисия остане, има риск тя да се яви нелегитимна и поради тази причина след победа на изборите на ГЕРБ да се иска касиране в Конституционния съд. Значи никакви съображения за целесъобразност не могат да преодолеят факта, че трябва да спазваме закона и мандата изтича. А що се отнася до преференциите се създаде впечатление сред българските граждани първо и то беше правилно, че се отнема нещо вече дадено. Значи не говорим за конституционни права на гражданите, защото конституционното право на гражданина по член 57 е неотменимо. Няма текст в Конституцията за преференциите, може да има, може и да няма преференции, но беше сега момента, точно преди изборите 100 дни ние да пипаме закона, да ограничаваме преференциите и да дадем думата на БСП да твърди, че ГЕРБ е против мажоритарното начало, партията, която отхвърли нашия законопроект, първия в това Народно събрание който внесохме, беше от гласа народен и Божи, от пряката демокрация, референдума на г-н Трифонов, 2,5 милиона и повече български избиратели поискаха чисто мажоритарна система. Ти следиш демокрацията от началото и знаеш, че по-висок вот е имал само д-р Желев – 2 838 000! И те, антимажоритарниците, се опитаха да изкарат, че ГЕРБ е партия, която ограничава личностният принцип и т.н. Бих камбаната. Премиерът Борисов свика и ме повика в централата на ГЕРБ, не в Министерски съвет.

Вие защо трябваше да дойдете на Изпълнителната комисия, като не сте член?

Тук ми задаваш правилно този въпрос, защото аз имах едно телевизионно интервю по БНР, не мога да кажа коя беше г-жата журналистка, не я видях, беше много симпатична, тя ме попита – „Защо в една парламентарна република Борисов трябва да казва какво да правите?”. Ама Борисов освен министър-председател е лидер на ПП ГЕРБ, която победи на изборите. Парламентът е еманация на политическите партии, особено при нашата избирателна система пропорционалната и той свика не в Министерски съвет заседание, а свика в централата на политическата партия.

То е ясно, че това беше партийна сбирка, но Вие сте народен представител от ГЕРБ от гражданската квота, вие не сте член на Изпълнителната комисия!

Той ми благодари, че съм бил тази камбана. Накара ме пред ръководството на ГЕРБ да изложа своите съображения. Изложих ги. Те бяха приети и ме накара да участвам в брифинга като човек, който е бил във Великото народно събрание единствен от ГЕРБ, бил е конституционен съдия, да обясни пред аудиторията нещата и както се видя ги обясних без въпроси.

Точно това исках да Ви питам. Г-н Марков, Вие сте 30 години в активната политика, Вие сте автор на много фрази, на „седесарския шут” и т.н.

На „изборите до дупка”!

Да, на „избори до дупка”. Но не се ли създаде впечатление, че Борисов, подтикван от Вашия анализ, отстъпи на БСП?

Не, той не отстъпи, а коригира две грешни наши решения. Той е в правото си да го прави и когато стане дума за този въпрос, който ми беше зададен от Ваша колежка, ти дали си чула в развитата демокрация, Германия е много по-парламентарна република от нашата, защото там и президентът се избира от парламента, Ангела Меркел да е питала някой, когато каза на мигрантите над 1 милион да казва – елате, ще се справим. Аз поне не съм видял в Бундестага този въпрос да е обсъждан.

Каква е тук връзката?

Връзката е тази, че има моменти, в които лидерът на една партия и министър-председател, когато вижда, че са излезли от някакви рамки нещата прави покана, той не може лично да дойде да гласува в парламента, към парламентарната група на партията си да коригира това, което беше грешка, едното да възстановим преференциалното гласуване във вида, в който беше и второ, да започнем и веднага започнахме процедура по избор на нова ЦИК.

Да, но оборете ме, че се създаде впечатление, че дадохте заден заради БСП! А не на последно място ще добавя, че и по някакъв начин вие игнорирахте, да не кажа обидихте ДПС, които се лишиха от много от своите искания, но гласуваха този вариант на Изборния кодекс, предложен от ГЕРБ!

Когато става дума за спазване на Конституцията и на закона, става дума за мандата на ЦИК, когато става дума за отнемане на придобити права от гражданите, макар и не конституционни, но дадени вече никакви аргументи дали сме кандисали на БСП, на ДПС, ние сме политическа сила, първа политическа сила в страната, дадохме адекватен отговор на това, което се очакваше от нас. Оттук нататък и това го казах на срещата при г-н Борисов, ние трябва да говорим две неща. Първо, идват евроизбори, които не са евроизбори 2014. Коренно различна е ситуацията в Европа, ама коренно различна и ние трябва да говорим каква Европа очакваме, накъде отива Европа, къде сме ние в нея, ще имаме ли в цялата тази каша, която в момента се образува в ЕС, хора, които ще подкрепят това, което става във Франция, да няма „мама и татко”, да има „родител 1 и родител 2”! И другото, което трябва да говорим и това е моят съвет към ГЕРБ, отново да внесем мажоритарния избирателен закон, защото на този референдум, дали ще са редовни или предсрочни парламентарните избори, само 500 000  души са за тази пропорционална система, която в тези 30 години, за които ти ме питаш, БСП наложи пропорционалната система. Защо?

Сега едно по едно!

Защо? На кръглата маса пред очите на цяла България, светеха като светулки къщите и кооперациите в София ...

Говорим за 1990 г.?

За 1990 г. Хората гледаха дебата на кръглата маса на който се постигна исторически компромис, възприет от 92% от българските избиратели, смесена избирателна система, 200 на 200, защото тя примирява недостатъците и положителните страни на мажоритарната и пропорционалната.

Там ставаше дума за Велико народно събрание, което е два пъти по численост по-голямо от обикновеното.

За Велико народно събрание и веднага същата година се тръгна на предсрочни парламентарни избори. Ние напуснахме парламента. Ще поговорим за напускането на парламента, ако искаш! И когато те видяха, че ние сме изключително популярни, 39-те от СДС, че отиваме към победа, че ако изборите са мажоритарни буквални ще ги размажем ...

Дайте го малко по-ясно, защото много от младите хора не знаят за какво говорите! 39 души от СДС напускат Народното събрание и започват ...

39 души напускаме Народното събрание и започваме гладна стачка!

Защото?

Защото не желаем партията, която е приела Живковата конституция да приема новата конституция на България!

Говорим за тогавашната БКП.

Говорим за тогавашната БКП. Желаехме да има разпоредба, която изрично да каже, че няма давност за престъпленията на комунизма. Те отказаха. И те тогава, когато видяха, че в София за Велико народно събрание от 24 мандата ги победихме 22 на 2, когато невръстният юноша Сашко Каракачанов победи главния редактор на „Дума” Стефан Продев, когато моят приятел Венци Димитров победи известния Чавдар Кюранов, когато никому неизвестното адвокатче от Гоце Делчев Праматарски победи Пирински ...

Кажете Вашия резултат, не го премълчавайте!

Моят резултат беше 54% първи тур, 197-ми едномандатен район в „Люлин”. Те тогава въведоха изцяло пропорционална избирателна система, въпреки това ги победихме, но победихме за кметове във всички големи градове в страната!

Така, и от 1990 г. БСП нямат кмет в София например, но искам да завърша въпроса иронично, Вие сега да не съветвате БСП, които напуснаха парламента, да вземат, че да обявят и гладна стачка?

Аз не мога да вляза в роля да им давам акъл.

Развийте темата!

Но понеже съм в ситуация, в която бях между първите 4, които напуснаха Народното събрание, става покойният ми приятел Стефан Савов, ставам аз, Данчо Василев, Златка Русева и Гиньо Ганев, понеже е много хитър, спря, но след това ни последваха още 39 депутата, сред които и видни наши интелектуалци, като Тошко Колев, покойният ми приятел, като рок легендата Кирил Маричков, като художника Георги Баев, като поетесата Блага Димитрова.

Да, но бяха други време, сега БСП напускат, използват същия ход.

Те бяха други, но когато излязохме от парламента и видяхме, че загубихме парламентарния микрофон, една част от нас започнаха и то аз дадох идеята на Стоян Ганев, първи застанахме на Александър Невски и започнахме гладната стачка, аз и Едвин Сугарев. Затова казвам на БСП – ако искате да е успешна започнете и вие гладна стачка. Гладувайте до дупка, ще им покажа къде точно се прави гладна стачка от депутати, тук зад парламента ...

Ще им сложите ли и палатка?

Те да си сложат палатки, чували, тогава наши симпатизанти ни донесоха. Половин България дойде да ни подкрепя. Лили Иванова, която не е участвала жената в политиката, дойде да ни види. Пендачанска пя коленичила на гладната ни стачка, коленичи момичето. Жорж Ганчев дойде и ми вика – „адашче, държ се, Жорж е с теб!”. И ние спечелихме изборите с 2 милиона. Без гладна стачка не става напускането на парламента.

Те хем напускат парламента, хем не са обявили, ние тук малко се шегуваме, гладна стачка. Те даже ще продължат да вземат по 1/3, такъв мисля, че е правилникът, от заплатите си!

Не им следя заплатите.

Такъв е правилникът, нали?

Правилникът ще го следи г-жа Караянчева. То има правилник, разбира се! То има санкции разбира се, като не участваш в пленарния ден ти се удържа, като не участваш в 3 повече и т.н.

Г-н Марков, я сега да питаме хората, погледнете ги в очите, ако някой от тях напусне работата си, дали работодателят ще го държи на 1/3 от заплатата?

Има нещо много важно, което трябва да се каже. Народното събрание е политически орган, висш законодателен орган и тук Кодексът на труда сляпо да се прилага не може.

Не говоря сляпо да се прилага, хората разсъждават по своему!

Да разсъждават по своему, но трябва да знаят, че напускането на парламента, парламентарният бойкот или каквото и да е, в някои парламенти се бият, в други се запалиха, това е част от парламентаризма, колкото и да изглежда некрасиво. Не са в пленарна зала, взели са такова политическо решение, по-важно е защо. И това, което твърдят, е, че няма машинно гласуване и аз тук искам, от мое име говоря ...

Може ли да попитам в кои държави, вече стана ясно, че в силно неграмотните държави се въвежда това?

Искам да кажа нещо към политическа партия ГЕРБ и то е мое мнение. Ние трябва в удобен момент да възобновим законопроекта за мажоритарен вот и ясно да обясним на българските граждани и да отменим машинното гласуване. Защото ние вървим към Европа, учим се от западните демокрации, от централноевропейските демокрации, евро ще въвеждаме и като някакви дебили, а се съгласихме, че не сме, репликата на моя приятел Иво Христов, тръгваме да гласуваме с машини, в новото хилядолетие, което е тотално отхвърлено в цяла Европа. Някъде е използвано в Белгия и след като гръмват машините изборите не се състоят. В една развита демокрация като Германия, не кой да е, а Върховният съд на Германия казва, че машините не са гаранция за честен вот, може да бъде манипулиран и го премахват. И ние сега влизаме в ситуацията на г-н Мадуро, който е избран във Венецуала с машини, а се оказва, че има милион и половина грешни гласове, а ние вървим натам. Такова чудо в Европа няма, аз гласувах на тези избори, макар че бях избран от 24-ти райони гласувах в този, в който живея, в „Триадица”, абе то имаше в секцията 15 души секционни представители на десетки партии, наблюдатели ...

ДПС искат машинно гласуване именно поради това, че техният избирател не е от най-силно грамотните!

Ние не можем повече да се водим от двойни стандарти. Когато става дума за валута, за национална сигурност и от сутрин до вечер да ставаме и да лягаме, че сме с ЕС и с европейската демокрация, а да тръгнем да злепоставяме самите нас, че не сме в състояние да проведем честни избори при положение, че секциите бъкат от представители на десетки партии, има застъпници, наблюдатели, наши, международни, медии и т.н.!

Тоест Вие гарантирате, че няма да има фалшификация на изборите?

Виж Илиана, в София в района където съм аз ги бихме с 10%. Големият наш артист, най-доброто, което БСП може да извади, беше водач на листата. Аз не съм чул този голям български актьор да казва, че ние сме подправили бюлетини и не сме ги били заслужено. В Пловдив ги бихме и там са 10 мандата, във Варна са 15, в Бургас 14 и в София 42. Ами то това е половин парламент. Как ще стане подправяне на секционни книжа? Това е един опит БСП, която ...

Шеговито да Ви попитам, защо не подправихте изборите за президент, за да може Цецка Цачева да стане? Това е шега разбира се!

Защо г-н Радев, който е уважаван български държавен глава, непрекъснато в своята трилогия десетоноемврийска, след това Коледа, той на връх Нова година ни занимаваше с машини ...

След това и на Васил Левски!

И на отчета. Той непрекъснато казва за това машинно гласуване и сега големият въпрос е той беше ли избран честно? Ако единствената гаранция за честността на изборите е машинното гласуване, значи ние от ГЕРБ трябва да поставим под съмнение неговия избор и да кажем дайте да го повторим. Нищо подобно! След изборите Борисов го поздрави. Аз мисля, че беше честно избран. Не може изборите да са честни и без машини, защото Радев е победил, а понеже сега ГЕРБ ще бие на евровота са нечестни, защото няма машини. Просто това е анахронизъм, едно противопоставяне на България, неевропейско решение. Трябва да вървим към това, което поискаха 2,5 милиона за мажоритарен вот. БСП казаха – ние ще внесем в пленарна зала предложение за смесена система. Ами 2 години минаха, хайде внесете за смесена система!

Не се ли опасявате, че като ги няма БСП в зала, те ще дойдат евентуално за промени в ЦИК и гласуване на ЦИК, но ДПС имат своето недоволство по 4 пункта. ВМРО, НФСБ и Атака също, така че не се ли опасявате, че давайки ход назад ще направите още компромиси?

Пропорционалната система в България, която за съжаление БСП, с нисък праг за влизане от 4%, който важи и за коалиции, събират един куп партии, за да направят 4%, създава големи проблеми на българската демокрация и той е липсата на стабилно парламентарно мнозинство. Липсата на стабилно парламентарно мнозинство налага на перманентния победител, 4 пъти подред, г-н Борисов, да управлява не само в коалиция, а да управлява в коалиция с коалиции. В предишния парламент от 7 партии, сега коалиция от 3 партии, една много трудна задача в една парламентарна демокрация.

Това е европейско явление, нали виждате и в Германия процесите, и в Англия!

Аз ще дам един пример. В Германия системата е смесена, но поради слаби резултати на партията на г-жа Меркел на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз им се наложи да правят широка коалиция със социалистите от което се вижда, че и двете загубиха. И за да съм актуален, понеже вчера ти ме покани, помолих моя приятел Мирчо от Есен да ми каже какви са горе долу прогнозните резултати за евроизборите в Германия. Ами лоши са. Партията на Меркел, носителя на ЕНП, е под 30%, социалистите са се сгромолясали на 16%, но там малко им вдига според мен. На Алтернатива за Германия й дават сигурно влизане в ЕП с 13%, а според мен тя ще влезе с 15%. Трябва да има добри парламентарни мнозинства. Правя справка Унгария. С 2/3 три пъти поред Орбан направи Унгария, което е и най-важно за всеки човек, най-сигурната държава, няма миграция на ножа, няма колене на християни, няма изнасилване на малолетни. И сега имаше една среща, която мина метър тук, Вишеградската четворка с г-жа Меркел в Братислава, тъй като Словакия домакинства, г-жа Меркел се обръща накрая и казва – Данке Вишеград! За 2018 г. стокообменът на Германия с вишеградци е с 50% по-голям от този на Германия с Франция. 7 точки ...

За тези 7 точки искам да Ви питам, не трябва ли и Борисов да предложи такива 7 точки?

Нашата вицепремиерка г-жа Николова ходи преди една седмица, имаше срещи на изключително високи нива, но най-вече се срещна и с г-жа Кателин Новак, която е точно лицето на Орбан за семейството. Тя е многодетна майка, високообразована и ние, нашето правителство вече проучи този опит. 7-те точки на Орбан към всичко това, което съм ти разказвал, за 33 000 евро.

Кажете го пак да го чуят хората, защото това е нещо, което българинът заслужава!

Със своята социална политика Орбан вдигна с 46% браковете в Унгария и с очите си виждам ...

Не съжителството, а браковете?

Браковете, браковете вдигна! Виждам на остров Маргит вече майки с 3 деца. Намали цените на тока, на водата, на газа с 25%, справи се с монополите, въведе 6 годишен платен отпуск за майчинство, въведе безплатно хранене на децата в детските градини по 4 пъти на ден и 33 000 евро подарък на семейство, което се осигурява, до 40 години, което се осигурява, работи, а не да снася като кокошка!

Не работи в сивата икономика, да!

И сега направи към тези 33 000 евро за трето дете и данъчни облекчения и направи така – ако една млада съпруга, току що сключила брак поиска, може да изтегли 33 000 евро безлихвен заем от държавата. Дават й се веднага. Ако тя се сдобие с 1 детенце държавата й опрощава 1/3, с 2 опрощава 20 000 евро, а при трето дете опрощава целия заем. Значи 33 000 евро заем и подаръка 33 000 за това, че има – 66 000 евро й се полага. А която има 4 деца – доживот няма да плаща данък в Унгария. Тези многодетни семейства могат да си купят автомобил 7 местен, за което държавата им дава помощ, ако не се лъжа към 8 000 евро. Младите студенти в Унгария ...

Точно това исках да кажете, за младите студенти!

Като завършат образование, за да не ходят в чужбина, могат да поискат и да кажат – ние декларираме, че завършвайки право, икономическия факултет или медицина искаме да останем и да работим в Унгария. Орбан им казва – окей, ето ви прилична държавна стипендия!

Има ли в България политически, има ли Борисов политически ресурс и финансов ресурс да влезем в тази схема, още повече, че виждате, че Красимир Каракачанов стана автор на една концепция за справяне с циганизацията, в която едно от явленията е получаване на социални помощи от субекти от цигански произход, които нито работят, нито възпитават децата си, нито плащат битовите си разноски, ток и вода, нито въобще милеят за държавата?

Аз съм за това да копираме този унгарски опит доколкото, правилно ми задаваш въпроса, нашият финансов ресурс позволява. Защото все пак Унгария има 110 милиарда износ за миналата година, има 20 милиона туристи кацнали само в Будапеща на летище „Ференц Лист”, произвеждат коли Мерцедес, произвеждат коли Ауди, Сузуки, Опел, сега и БМВ. Все пак аз се надявам, че вицепремиерът, това е нейния ресор и самия Борисов в следващия бюджет, както направиха миналата година година на учителя, да я направят както унгарците направиха 2019 г. година на семейството, ние да направим 2020 година на семейството. Казаха ми, защото отдавна съм минал тази възраст да гледам малки деца, че тук ако имаш детенце ти дават тридесетина лева, това не е ...

И то зависи от дохода на родителите!

Ние българите трябва да водим този дебат в този парламент, ако трябва и 3 седмици, ще се откажем ли от конституционния текст, който като отвориш Конституцията ти избожда очите, че сме социална държава. Ако сме социална държава, не можеш само това да даваш. Ако не сме, казваме не сме, не можем и така нататък.

Не е ли време, няма ли да посъветвате сега Борисов по време на местните избори например отделните кандидати за кметове на градовете, в големите при това, София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Димитровград и така нататък, може да получат някаква помощ, да обещаят и наистина да го свършат, на младите хора в техните градове подобни доказателства, че ние сме народ с чест?

Да ти кажа 2 неща по този повод. Първото е какво видях с очите си, понеже за кметове говориш, още са далече кметските избори, какво видях с очите си. Моят приятел Пламен Нунев от Русе ме води в град Бяла и околните села, на гости, да се запозная с кмета Славов. Какво видях, този човек е направил детските градини в Бяла и в селата наоколо безплатни, в това число и за малцинствата, защото те не знаят български език и в детската градина започват да го учат. Направил им е по подобие на Ливърпул, сега да не помислят, че с тези осветления и така нататък, но много прилично вечерно игрище за футбол, за да може младите да рита.

А играят ли?

Играят, ритат, видях ги! Направил им е там уличното осветление, направил им е там църква да се учат на християнство!

А с какъв ресурс, откъде?

Направил е с европомощи, направил е, абе човекът си върши добре работата, но ти понеже ми казваш какво да съветвам Борисов за кметските избори, аз на това заседание си позволих да кажа следното, само след по-малко от 100 дни са евроизборите и изключително трябва да се съсредоточим към темата. Идват евроизбори коренно различни, те не са по мед и масло, зала „Арена Армеец”, ура, сяда Юнкер! Всичко беше готино през 2014 г. в Европа, нямаше драми.

Добре, но сега към каква Европа отиваме? Не трябва ли да имаме малко повече гръбначен стълб, защото ние ще изтървем, знаете, изтървахме „Южен поток”, ще изтървем очевидно и „Турски поток” и „Северен поток” ни задминава.

Да не хабим енергията на Борисов и енергията на самата политическа партия ГЕРБ и да кажа на българските граждани – българи, избиратели, кога в 30 годишния преход на България български премиер е довел тук в София 28 министър-председатели на членки на ЕС плюс 6 от Западните Балкани и кой български министър-председател испанския премиер Рахой и е уредил той да се съгласи да вечеря с Тачи от Косово? Кой български премиер се е сетил ...

Подчертавам, че Испания не иска да признае Косово!

Не иска да признае Косово и никога няма да я признае заради Каталуния. Словакия не иска, както и Румъния заради Трансилвания. Но кой е този политик в Европа или в света, който накара Саша Вучич и косовския премиер да си стиснат ръцете? Кой се сети за тези 30 години демокрация, ако не може поне да се опита да създаде балканска четворка във Варна, тя вече носи името Варненска четворка, между Сърбия, България, Румъния и Гърция за общи инфраструктурни проекти, да се случи Ципрас, гъркът Ципрас, те гърците си слушат само гръцка музика, да се обърне този ляв човек с леви разбирания и да каже – Бойко, приятелю, ти ставаш да председателстваш ООН. След това идва Ли Къцян тук, китайският министър-председател, още 16 премиери Пътят на коприната го печели България, а не Чехия с по-развитата си икономика и накрая на годината се изсипа тук и шефът на МОК Бах и каза – г-н премиер Борисов, евала за тези 3 световни първенства, които направихте, готови сте за зимна олимпиада като ви гледам.

Да, но няма да отречете, че енергийно ЕС просто злоупотреби с нас. Виждате как Германия сега заобикаля правилата на трети енергиен пакет майсторски, докато ние се подчинихме за „Южен поток” и влошихме отношенията си и с Русия.

Трябва да ти призная нещо, не съм енергетик и нищо не разбирам от техника и енергетика. Ти ме караш, аз не успях да си изключа телефона! Нещо, което не разбирам не разбирам! Но това, което разбирам, искам да го кажа. Рухна мита, че Борисов е раболепен политик. Първо вкара в Конституционния съд Истанбулската конвенция, имаше помощ и от мен, защото гласувах против в комисията.

Пак бихте камбаната!

След това отказа да подкрепи България заедно с още 9 страни пакта на ООН за миграцията. Това е изключително важно и трябва да го кажем ясно, България се позова на своята конституционна идентичност, член 4 от Лисабонския договор, заедно с вишеградците, Швейцария, Австрия, Италия, Хърватска и Естония. Ние не приемаме, че съществува в международното право терминът „право на миграция”. Не приемаме, че миграцията е източник на благоденствие. В Европа до 2030 г., това са думи на шефа на ООН Гутериш, ние считаме, че това е цинично. Нашият премиер каза, че ако се наложи гласуване заедно с Полша и Чехия ще наложи вето върху евроинквизицията на Унгария и отказа да изгони руския дипломат, докато съд не каже кой е виновен. Защото в България има презумпция за невинност, никой не може да се счита за извършил престъпление, докато съд не го е казал. Ето 4 примера в които България взе самостоятелна позиция. Нито са започнали по-малко да ни уважават, награди му връчват, македонеца си сваля ланеца и го награждава и днес имаме един министър-председател, който е на много добри везни. От една страна и с вишеградците, с Италия, Австрия, Хърватска по въпроса за миграцията. Много яко стана ясно, че България няма да приеме джендър идеологията, ние ще държим за традиционния блак, че Българската православна църква е фактор в българския обществен живот и в Конституцията го пише, че сме с източноправославие. Същевременно в достатъчно добри отношения, както се видя в неделя говори с Тереза Мей, с Ангела Меркел, с всички там лидери и с евентуалния бъдещ министър-председател на ЕК Манфред Вебер. Битката в Европа и това ГЕРБ трябва да го кажат – ние сме за християндемокрация, а не за ислямизация. Гледах сега посещението на Тимерманс, кандидата на ПЕС в Унгария, той само рева, половин час рева за Сорос. Ние не сме соросоидна нация и не трябва да бъдем. Ние ще държим за Вебер, защото той е от Бавария, люлката на християндемокрацията и сме за християнска Европа и християнска България!

На финала Ви подарявам камбаната с която започнахме на която пише „България”. Подарявам Ви я да я биете пак. Какво трябва да кажете на Борисов финално, едно изречение?

Не си хаби енергията в останалите 3 месеца вън от страната, защото толкова много направи в международен план, че в останалите 3 месеца моля те ходи от град на град, обикаляй страната, изхаби си енергията тук, защото аз за местните избори съм сигурен в съкрушителната победа на ГЕРБ предвид отличните ни кметове и там вотът е мажоритарен. Тук правят всичко възможно да ни победят служебно. Яви се на първо място в предизборната кампания от град на град!

Водач на евролистата?

А, чак водач на евролистата не мисля, че трябва да бъде, достатъчно е  да обиколи градовете и да каже европейската перспектива за България. Защото Иванчо да питате на улицата кой е нашият навън най-добре приет, и той ще каже – Бойко бате!

Грешка ли беше, че той не го направи това на президентските избори?

Не искам да се връщам ...

Да, назад е много!

Не искам да се връщам назад, защото ми се иска в тази изборна година, виж Илиана, на 30-тата година от демокрацията въпрос на чест е да бъдат победени БСП! На чест!

Благодаря!

Защото управляваха два пъти България и ни доведоха до две национални катастрофи, а ДПС до една паралелна държава!

 

Етикети: Беновска пита
Кърт Ръсел и Голди Хоун
21:55 | 28 Ноември 2020 г.

Кърт Ръсел мисли да се пенсионира

21:55 | 28 Ноември 2020 г.
Известната си, почти 60-годишна актьорска кариера, Кърт Ръсел започва на 12 години. Сред по-известните му филми са „Нещото“, ...
Медицинска сестра
21:31 | 28 Ноември 2020 г.

Фишове със заплатите на две медицински сестри разб...

21:31 | 28 Ноември 2020 г.
 в разгара на епидемията и обществените призиви за емпатия към медицинските работници, фишове на заплатите на две медицински сестри ...
Протест в Париж
21:01 | 28 Ноември 2020 г.

Сериозни стълкновения в Париж, полицията използва ...

21:01 | 28 Ноември 2020 г.
Правителството настоява, че законопроектът има за цел да защити силите за сигурност от атаки както онлайн, така и лично. По този начин вл...
Протест в Лондон
20:49 | 28 Ноември 2020 г.

Над 60 антилокдаун протестъри бяха арестувани след...

20:49 | 28 Ноември 2020 г.
Над 60 лондончани попаднаха в ареста след спречкване с полицията по време на антилокдаун протеста, проведен днес в британската столица, п...
Асен Балтов
20:16 | 28 Ноември 2020 г.

Проф. Балтов: Очакваме броят на новозаразените да ...

20:16 | 28 Ноември 2020 г.
„Очакваме да намалеят случаите на новозаразените в следващите 10 дни, а случаите на тези, които боледуват тежко и на тези, които за...
Адриан Андреев
20:09 | 28 Ноември 2020 г.

Първа титла за Адриан Андреев

20:09 | 28 Ноември 2020 г.
Националът на България за "Купа Дейвис" Адриан Андреев спечели първа титла от турнирите на ITF, пише БНГЕС. 19-годишният Ан...

гледай на живо

29.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Другото лице
 • 07:25
  Интервю с Наделина Анева
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано