Димитър Абаджиев: В Саудитска Арабия за първи път ще имаме посланик около 22-23 март (ВИДЕО)

Посланик на България в Саудитска Арабия, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване Беновска пита по Канал 3 и Радио К2.

Гостите на
Източник: Канал 3

Гостите на "Беновска пита" на 24. 02. 2019г. , 9

Още по темата

Илиана Беновска: Разговаряме с Димитър Абаджиев - посланикът ни в Саудитска Арабия. Добър ден, г-н Абаджиев.

Димитър Абаджиев: Добър ден.

Илиана Беновска: Кога ще връчите акредитивните си писма? Това е огромна новина за България, че ние ще имаме посолство в Саудитска Арабия

Димитър Абаджиев: Да, наистина в цялата история на дипломатическите отношения между България и Саудитска Арабия за първи път ще има посланик и ще имаме представителство там на такова ниво, което според мен е важно за нашата страна. Очаква се около 22-23 март да бъде определена датата за официалното връчване на акредитивните писма на краля на Кралството Саудитска Арабия.

Илиана Беновска: С какво България би била интересна за Рияд?

Димитър Абаджиев: Първо искам да кажа, че Саудитска Арабия включва държава в региона и наистина даже България много е закъсняла, защото Саудитска Арабия е основен фактор във всички отношения за този регион. България защо е интересна – първо, защото България е член на ЕС, това, че не е голяма държава в случая води до определени предимства. България е на границата между Азия и Европа и е входната врата на Европа. Разбира се, от гледна точка на климат, на данъчна политика, на работна ръка, инвестициите от една такава държава са много по-лесни и привличат определен тип инвеститори. Това беше заявено на досегашните срещи на официални представители на Саудитска Арабия и България. В областта на земеделието и туризма е най-големият интерес.

Илиана Беновска: Добре, но Вие сте човек с богат политически опит, пък и имате опит като представител на България, бяхте и в Китай, в Шанхай. Все пак това са огромни държави, мащабът на България е много малък, за да може да бъде ефективен износител или някакъв друг вид партньор.

Димитър Абаджиев: В случая със Саудитска Арабия по отношение на земеделието, например, се проявява интерес те да инвестират в производство, земеделско производство, тук в България има изключително благоприятен климат, и в животновъдство да инвестират. Саудитска Арабия е голяма, но не е огромна, както Китай, така че има място за България при всички случаи. А и по отношение на климата, като говорим за туризъм, за недвижими имоти България има много предимства пред много по-скъпите западни държави. Така че има инвеститори, които проявяван интерес и към такива държави. Особено сега интересът към България е още по-голям в последно време. На мен това ще ми бъде приоритетът – силно развитие на икономическите отношения и привличане на инвестиции към България, защото с една такава държава като Саудитска Арабия е нормално да имаме такъв приоритет. Разбира се политическите отношения също имат своето значение, но водещото ще бъдат икономическите отношения.

Илиана Беновска: С какъв екип ще работите? Вече установихте ли го?

Димитър Абаджиев: Екипът няма да бъде голям, но надявам се достатъчно работещ и носещ резултати.

Илиана Беновска: Добре, така да бъде. Предполагам, че ще имате и официална церемония, на която ще поканите политици и медии. Какви са плановете Ви?

Димитър Абаджиев: Да, при всички случаи около връчването на акредитивните писма се предвижда да има официална церемония, да има официално откриване въобще на този етап на нашите дипломатически отношения. Надявам се да имаме от българска страна присъствие на най-високо ниво.

Илиана Беновска: Тоест Бойко Борисов ли очаквате?

Димитър Абаджиев: Е, това би било най-добре, но при всички случаи министърът на външните работи. Все пак за първи път България стъпва в Саудитска Арабия на такова ниво и мисля, че е редно да имаме високо присъствие.

Илиана Беновска: Знаете повишения интерес и добрите връзки, които Бойко Борисов успя да доразвие и постави даже начало на страни от арабския свят. Например, в Абу Даби установихме, че има министър на щастието.

Димитър Абаджиев: Аз знам, че има такъв министър. Аз се запознах с нея в Словения по време на Плетския форум и това е нещо много хубаво, защото да определиш като национална задача щастието на хората мисля, че няма по-добра задача за едно правителство.

Илиана Беновска: В Саудитска Арабия няма такъв министър.

Димитър Абаджиев: В Саудитска Арабия за сега няма, но мисля, че те също го имат като приоритет. Много амбициозна програма за реформи имат в Саудитска Арабия, нека да видим. А що се отнася до нашия министър-председател и правителството, наистина последните години това прави отношение, че много силно се развиха отношенията с Близкия Изток и с арабски държави. Беше пропуснат един дълъг период преди това, включително и със Саудитска Арабия, пак го казвам това. И това е едно от добрите неща, които се случват по отношение на външната политика.

Илиана Беновска: По отношение на външната политика сега ще издам май една тайна, която не стана много обществено известна. Вие ли доведохте Уесли Кларк при Бойко Борисов миналата седмица?

Димитър Абаджиев: Да, Уесли Кларк ми е приятел от много години. Още от времето, когато беше войната в бивша Югославия. Тогава аз бях заместник-председател на Комисията по външна политика и така се случи, че аз бях вносител и на тогавашния проект за решение за разрешаване на преминаване на натовските бойни самолети на въздушното пространство на България, много тежки години. Той е много уважаван генерал и много голям човек, говоря с голямо сърце.

Илиана Беновска: Какъв беше смисълът на неговото присъствие тук?

Димитър Абаджиев: В момента той, както много други хора на неговото ниво от САЩ се занимава с консултантска дейност. Той дойде тук с една много уважавана швейцарска компания, която работи в повече от 30 държави чрез въвеждане на програми за намаляване на контрабандата на акцизни стоки, въобще на фалшиви стоки. И те предложиха този продукт без да са необходими инвестиции от страна на българското правителство и в България това може да доведе до рязко повишаване на приходите най-вече от акцизни стоки и намаляване силно на нивото на контрабанда. Разбира се, те разговаряха и с министър-председателя и по други външнополитически въпроси. Уесли Кларк нека не забравяме, че е и съветник на американското правителство по отношение на Украйна, така че той е доста активна фигура.

Илиана Беновска: Добре, тук как ще съвместите Вашата дълга битност като политик към, между нас казано да напомня на нашите зрители и слушатели, когато ГЕРБ се създаде и установяваше международни контакти, Вие бяхте много полезен тогава пак на Бойко Борисов, нали така?

Димитър Абаджиев: Да, към онзи момент аз положих усилия също да се установят международни контакти. Мисля, че това също беше важен момент, така че веки човек има периоди в своето развитие.

Илиана Беновска: Да де, ама сега отивате посланик, което ще Ви рамкира май и като че ли няма да имате толкова възможност да съдействате във външната политика на ГЕРБ. Говоря в други сфери, не в сферата на Вашия патримониум - Саудитска Арабия.

Димитър Абаджиев: Аз вече от 4 години съм дипломат. Българския дипломат, когато стане такъв вече служи на България като цяло. Разбира се, по предложение на правителството, с указ на президента. Така, че моите интереси са свързани с националните интереси на България вече, не с отделните политически партии. Мисля, че това е нормално.

Илиана Беновска: Е, да, но има една партия, която е управляваща и това е ГЕРБ. Надали искате да ми кажете, че бихте съдействали на БСП, още повече, че Вие произхождате от демократичното семейство от Съюза на Демократичните сили независимо от всичките Ви превъплъщения по-нататък.

Димитър Абаджиев: Разбира се, управляващата партия е ГЕРБ и коалицията и аз пак подчертавам, нормално е българското правителство, то извършва външната политика и българските посланици, не само аз, да съдействат и да провеждат тази външна политика в съответните държави. Да, аз не бягам от своето мило, напротив, това беше много важна част от мен и от моя живот. Моите политически възгледи са повече от ясни. Най-малкото човек в Гугъл може да ги провери.

Илиана Беновска: Какво пише в Гугъл, я?

Димитър Абаджиев: Не, говоря за моите позиции, които съм изразявал през годините в архивите на Народното събрание и по медиите. Така, че на всеки е ясно какви са моите политически възгледи. Но пак казвам сега…

Илиана Беновска: Може ли по-конкретно сега?

Димитър Абаджиев: По-конкретно, разбира се, че съм дясно мислещ човек и винаги съм отстоявал тези идеи, винаги съм се борел за това и не стоя. Дясно мислещ в смисъл на защита на индивидуалната свобода, частната собственост, евроатлантическото развитие на България, нещо, което беше наша кауза на времето. И разбира се съм убеден, че тази кауза поне на това ниво се изпълни. Разбира се, с огромни предизвикателства и много още трудности и проблеми има, които трябва да се решават.

Илиана Беновска: Бяхте и от българска страна ръководител и на неосъществения „Набуко“, от който, няма сега да анализираме загубила ли е България или не от неговата липса, но Вие сте навътре и в този бизнес. Какво според Вас може да очакваме от Саудитска Арабия като доставки на горива, нефт?

Димитър Абаджиев: Да, аз бях представител на България в проекта на „Набуко“. България загуби много по мое  мнение от това, че проектът не се осъществи, защото ето сега пак стигаме до „Турски поток“, до различни алтернативи…

Илиана Беновска: Който поток може да ни заобиколи – Турски?

Димитър Абаджиев: За съжаление тогава се прояви голяма слабост от страна на ЕС, бих казал от целия западен свят, за да се прекрати този проект „Набуко“. България щеше да бъде преминаваща държава.

Илиана Беновска: Защо все ни заобикалят – „Руски поток“ не можахме да осъществим, „Турски поток“ 50 на 50 е да ни заобиколи, „Южен поток“ исках да кажа.

Димитър Абаджиев: Ние „Руски поток“ си имаме и сега.

Илиана Беновска: Не, за „Южен поток“ говоря.

Димитър Абаджиев: „Руски поток“ си имаме и сега, идва газ от Русия.

Илиана Беновска: Добре де, не се хващате, „Южен поток“.

Димитър Абаджиев: По принцип най-големият проблем е, че България зависи само от една доставка – тази от Русия, това винаги създава зависимости.

Илиана Беновска: Е, нека да не се залъгваме, че можем да внасяме компресиран втечнен газ от Щатите, ако това, което се опитват в момента да направят с цяла Европа. Много е скъп и трудна технология.

Димитър Абаджиев: Затова е важна и връзката с Гърция, защото в момента се работи така или иначе по Трансадриатическия газопровод.

Илиана Беновска: Няма ли да е много унизително, ако „Турски поток“ мине през Гърция, Италия и ние трябва да взимаме от тях.

Димитър Абаджиев: През Турция, Гърция и Италия ще мине Трансадриатическият газопровод и това беше решено, когато закриха „Набуко“.

Илиана Беновска: Това беше решено преди 5 години.

Димитър Абаджиев: Сега има идея да се направи връзка от турската граница до сръбската и да минава т.нар. „Турски поток“ пак с газ от Азербайджан.

Илиана Беновска: Той е малко.

Димитър Абаджиев: Не, той не е малко.

Илиана Беновска: 1 милиард.

Димитър Абаджиев: Нашето цяло потребление е 3 милиарда кубически метра, така че ако получаваме 1 милиард, това все пак е 30 процента диверсификация, което не е малко, но връзката й с Гърция може да ни даде двойна възможност.

Илиана Беновска: Само, че азербайджанският и азерският газ 20-та година, то идва вече всъщност.

Димитър Абаджиев: Да, освен това връзката с Гърция ще ни даде възможност за връзка с това пренасяне на газ, но и с пристанищата. Не трябва да подценявате и втечнения газ.

Илиана Беновска: Не го подценявам, но виждате, че на две места се внася в Европа и е много скъп, и е много трудна технологията за освобождаването му, за консумацията.

Димитър Абаджиев: Колкото повече възможности и алтернативи имаме, толкова по-добре. Но това е много важно, наистина, да се направят всички усилия да мине „Турски поток“ през България и да направим връзката с Гърция. Това ще ни даде много повече свобода, независимост и по-ниски цени, защото когато има един доставчик, той е монополист, който и да е той.

Илиана Беновска: Добре. Към финал сме. Бяхте ли обект на пазарлък за посланик? В България е публична тайна, че обикновено, и сега се повтаря, президентът настоява на една своя квота, правителството на друга своя квота и някак си се постига споразумение. Радев какво отношение имаше по повод Вашата кандидатура за Рияд?

Димитър Абаджиев: Мисля, че съвсем нормални. Моето одобрение мина преди 3 месеца, преди сегашните решения за по-големи групи посланици. Не мисля, че е имало такива пазарлъци, имало е взаимно одобрение и разговори. По моя информация всичко е минало нормално. Аз имах среща и с президента, и среща с, разбира се, българското правителство. Така че не мисля, че е имало такива пазарлъци.

Илиана Беновска: И понеже сега сте в таймаут между две посланически места – Словения и Саудитска Арабия, да използвам да Ви задам един политически въпрос. БСП напусна парламента.

Димитър Абаджиев: Аз Ви казах, че съм посланик и съм в момента в позиция, в която не мога да изразявам политически позиции.

Илиана Беновска: Обръщам се към политика, Димитър Абаджиев.

Димитър Абаджиев: Като човек и като 12 години народен представител мога да изразя позиция, че за мен излизането от парламента никога не е било добро решение. Парламентаристите и политическите партии трябва да работят и да водят политически дебат в парламента.

Илиана Беновска: Отстъпи ли Борисов, даде ли „заден“ на БСП като разпореди да се променят промените в Изборния кодекс, да се върнат назад?

Димитър Абаджиев: Не, не мисля, че когато се променят позиции и се одобряват предложения на опозицията не мисля, че това е слабост. Даже, по-скоро много често, обръщайки се назад във времето, бих казал, че това е сила от страна на съответния управляващ премиер или партия. Това е много по-трудно да го постигнеш, отколкото да налагаш собствената си позиция на основата на твоето мнозинство.

Илиана Беновска: Последен въпрос – как се готвите за Саудитска Арабия? Ще имате ли характерното за тях облекло?

Димитър Абаджиев: Не. Всички западни дипломати и въобще представители на бизнеса и хора от други държави, говоря за хората от мъжки пол, си ходят с костюми, или прилично облечени. Трябва да са със закрито облекло, но вече е много по-либерален режимът по отношение на жените там. Правят стъпки в това отношение. Вече знаете, че е разрешено и управлението на автомобили, за тях това са големи стъпки, колкото и в нашия свят това да изглежда все още странно, но това е този свят там.

Илиана Беновска: Добре. Надявам се, че ще се видим около 22 март на територията на Саудитска Арабия.

Димитър Абаджиев: И аз се надявам. Благодаря Ви много.

Илиана Беновска: Благодаря още веднъж. 

Така завърши разговорът между Димитър Абаджиев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 24 февруари 2019 година.

 

Етикети: Беновска пита
08:14 | 06 Юли 2020 г.

Управляващите в Хърватия печелят парламентарните и...

08:14 | 06 Юли 2020 г.
Управляващите в Хърватия печелят парламентарните избори в страната. Партията а премиера Андрей Пленкович "Хърватска демократична общ...
Жан Кастекс
07:59 | 06 Юли 2020 г.

Новият френски премиер ще представи днес кабинета

07:59 | 06 Юли 2020 г.
От новия министър-председател на Франция Жан Кастекс днес се очаква да представи едно ново правителство, чиято задача е да помогне на ико...
07:47 | 06 Юли 2020 г.

Обсъждат готовия проект за гората на Црънча, която...

07:47 | 06 Юли 2020 г.
Обсъждат готовият проект за гората на Црънча, която става парк след дарение на депутата Делян Пеевски. Срещата е между главният архитект ...
Словакия
07:37 | 06 Юли 2020 г.

Отрицателен PCR тест и 5 дни карантина за българит...

07:37 | 06 Юли 2020 г.
Словакия въвежда по-строги изисквания за влизане на българи на територията си от днес. Властите в Братислава извадиха страната ни от спис...
катастрофа
07:28 | 06 Юли 2020 г.

17 са ранени, а един загина след като автобус се б...

07:28 | 06 Юли 2020 г.
17 души са ранени, а един е загинал при пътнотранспортното произшествие.   Автобусът е катастрофирал близо до град Гебзе в С...
Апелативният спецсъд пуска под домашен арест Иванчева и Петрова
07:20 | 06 Юли 2020 г.

Днес съдът решава какви ще са присъдите на Десисла...

07:20 | 06 Юли 2020 г.
Днес съдът ще реши каква ще е съдбата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.   На предишното заседание на 3 юли прокуратура...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет