Проф. Елена Баева: Българин с Оскар за главна роля? Не е невъзможно, но Божа работа (ВИДЕО)

Митко - Димитър Маринов, се държа на Оскарите достойно във всяко едно отношение, категорична е преподавателката

проф. Елена Баева
Източник: Канал 3

Бих се радвала българин да спечели Оскар за главна роля, не е невъзможно, но Божа работа. Мисля, че и Бог понякога казва някои неща. Това каза в последното издание на "Денят на живо" по Канал 3 проф. Елена Баева, преподавател по актьорско майсторство, носител на Икар за педагогическата си дейност, както и на орден "Кирил и Методий" I степен. 
 
Тя коментира и поведението на българския актьор Димитър Маринов на церемонията по връчване на Оскарите, на която той излезе на сцената с българско знаменце. "Даже си го спомням като студент, Митко можех да му казвам тогава. Четох днес негово интервю или изявление, с което отговаря на хора, които не били особено доволни как се е държал на Оскарите.
 
Мисля, че се държа достойно във всяко едно отношение. Той дава много достоен отговор: човек трябва да е свободен, да носи в душата си любовта към родината си и да възпитава децата си също в това", каза проф. Баева. 
 
За новите си студенти преподавателят каза, че те дълбоко се срамуват от чувствителността си, от емоционалността си, от импулсите. "Те потискат своите импулси и не са разбирани много добре в обществото, като се твърди, че са много нечувствителни. Те са чувствителни, но се срамуват. Защо ли? И аз питам защо и това е една от трудностите, които изпитвам", призна проф. Баева.
 
 
Тя сравни сегашното време с 90-те години: "Бяха години, в които всички полетяхме в някакви надежди, в някакви новости, неща, които очаквахме да станат, да участваме в тях, да изграждаме едно ново общество. Студентите, които имам в момента, са родени в този период. Когато вече се оформят като личности, като мислещи хора, те идват наготово в този нов обществен ред и това някак си им се отразява. 
 
Тази красива лудост, които имахме в началото на 90-те, те не усещат, не разбират какво се е случило. А студентите ми отпреди 90-те, имахме една друг вид всеотдайност към идеята, към избраната професия, към безумната готовност да отдадеш всеки свой миг, всяка своя фибра на избраната обич - театъра", върна се назад във времето Елена Баева.
 
Според нея "театрал никога не е хранил достатъчно къщата си, но това винаги съпътства тази професия". "Ако се надяваш, че като актьор ще храниш къщата си, нямаш много място там, в театъра. Това е друг вид храна, друг вид радост, летеж, в други светове се изграждаш, друг свят, друг живот разказваш или пресъздаваш", категорична е проф. Баева, която отчита, че днешните театрални актьори имат много друг вид съблазни, ангажименти, които ги разсейват в това отношение.
 
"Не бих казала, че те искат да избягат от сцената, но киното ги привлича, телевизионните шоу изяви, въобще е хубаво човек да има пари, да разполага със стабилна финансова позиция, но все пак в изкуството това не е номер 1, не би трябвало, не може", натърти Елена Баева.
 
"Актьорът трябва да бъде дете с умно сърце - това предполага честност, вяра, наивност, свързана с интелект, и много професионални умения, които се добиват постепенно с годините. Но честността, всеотдайността са нещо изключително важно, обич", посочи още преподавателката.
 
Тя отбеляза, че в момента има възраждане в театъра с интересни и с касови постановки, с интересни и сложни актьори в средното поколение, както и интересни млади режисьори. "Не най-младите, а тези които минават 40-те и отиват към 50-те, имаме категорично интересни имена, имаме Лидия Абаджиева, Диана Добрева, която е моя студентка", посочи проф. Баева.
 
Има ли добри актьори сред българските политици и какви са недостатъците им от гледна точка на актьорското майсторство - вижте какво каза проф. Елена Баева във видеото:

Етикети: Денят на живо
Пари
16:01 | 11 Юли 2020 г.

Бармани били назначени на 3 бона заплата в Благоев...

16:01 | 11 Юли 2020 г.
Бармани в благоевградско село са назначавани на космически заплати, за да получат най-високото обезщетение за безработица след като бъдат...
15:45 | 11 Юли 2020 г.

Гешев: Радев наруши Конституцията и се нареди до Ч...

15:45 | 11 Юли 2020 г.
“Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху ...
15:42 | 11 Юли 2020 г.

Актьорът-импровизатор Константин Лунгов: Озвучавал...

15:42 | 11 Юли 2020 г.
Освен талантлив актьор той е и страхотен човек! Комедията и позитивизма извират от него. Мисията в живота му е да накара хората да се заб...
протест
15:33 | 11 Юли 2020 г.

Протестиращи блокираха пътищата Русе-Варна и Русе-...

15:33 | 11 Юли 2020 г.
Протестиращи блокираха днес пътищата Русе-Варна и Русе-Кубрат. Причината за недоволството им е лошото състояние на второкласния път Русе-...
15:17 | 11 Юли 2020 г.

Зам.-председателят на ЕК: България има реални перс...

15:17 | 11 Юли 2020 г.
"Самото приемане в ERM II не представлява голяма промяна, защото това решение по същество е свързано с фиксирането на българския лев...
Румен Радев
15:01 | 11 Юли 2020 г.

Президентът поиска оставката на правителството и г...

15:01 | 11 Юли 2020 г.
"Липсата на справедливост е това, срещу което въстанаха хората. Гневът е дълбок, трупан е с години не може да се потиска със страх и...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 16:16
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини
 • 19:45
  Парламентът на фокус