Любо Огнянов: БСП - да БОЙКОтираш на инат

Социалистите пропуснаха да оберат лаврите за промените в Изборния кодекс

Любо Огнянов: Рукола, поръсена с каптагон
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Рукола, поръсена с каптагон

Да бойкотираш на инат. Така най-лесно може да се обобщи изминалата седмица и продължаващото отсъствие на депутатите от БСП от парламента.

Социалистите обаче са заплашени да изгубят голямото надлъгване покрай промените в Изборния кодекс.

ГЕРБ сами нанесоха удар по своя имидж, след като вдигнаха прага на преференциите и буквално поднесоха топката за воле на левите. С едно действие ГЕРБ успя да обедини срещу себе си БСП и така наречената градска десница, а лидерът на социалистите Корнелия Нинова заговори за общ фронт срещу властта. Един вид ново ОФ.

Заплахата и напускането на парламента дойдоха закономерно и тъкмо ситуацията заплашваше да прерасне в пълномащабна политическа криза, премиерът Бойко Борисов се намеси пожарно и върна промените като призова своите да възстановят старото положение за преференциите.

Това изглеждаше като звездния час на БСП. Социалистите можеха да оберат лаврите от победата си и да се върнат на бял кон в парламента. Дали поради неопитност или заради заслепяване, какви всъщност са реалните последици от играта с преференциите, БСП не направи тази крачка. И вместо да отбележи гол, заложи топката на дузпата и започна сама да си вкарва автоголове.

Истината е, че сагата с Изборния кодекс не доведе до това обществено напрежение, което да радикализира за кратко време ситуацията до степен, в която правителството да се разпадне. Протести по улицата няма. Тогава какво може да спечели БСП от отсъствието си от пленарната зала? Поне засега - нищо. Може да трупа само негативи.

Първият беше още при ратификацията на меморандума за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Дори тогава да бяха продължили с бойкота, Корнелия Нинова трябваше да дойде в залата и знаково да гласува. Без своите депутати. Но като лидер на най-голямата опозиционна сила. Не го направи.

Социалисти не участваха и в процедурата за правила за избор на нова ЦИК, въпреки че това беше едно от условията да се върнат в парламента.

Последният пирон обаче заби президентът Румен Радев. Налагайки вето върху промените в Изборния кодекс, той призова левицата да се върне в парламента и да участва в дебата. Аз не смятам, че така държавният глава елегантно е отворил вратичка на левицата да се върне в Народното събрание. Напротив. Президентът на практика постави БСП в цугцванг. Това е термин в шахмата, при който всеки ход води до влошаване на ситуацията и евентуална загуба. Ако БСП бяха послушали президента и се бяха върнали по банките, щяха да признаят, че именно той вече ръководи действията на опозицията. Че именно държавният глава щедро им помага да излязат от блатото, в което сами затънаха. БСП не се върна в пленарната зала. Решавайки да продължат бойкота на инат, те се отстраниха сами от политическия дебат, поставяйки се в изолация. Така от печеливши, се превърнаха в губещи. А образът на алтернатива в лицето на БСП става все по-далечен. За сметка на президента Румен Радев, който за пореден път катапултира социалистите.

Вижте още интервюта и коментари от "Офанзива с Любо Огнянов

Нека само припомним онзи случай, в който след като Корнелия Нинова поиска предсрочни избори, държавният глава отсече, че в момента това не е нужно. Сега полезен ход за БСП няма. Защото парламентът работи и без тях. А това не е добре за демокрацията. 

 

22:01 | 12 Юли 2020 г.

Отиде си голямата ни поетеса Миряна Башева

22:01 | 12 Юли 2020 г.
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к \"Сега\". Тя е издъхнала в съня си. На широката публика Башева беше познат...
Цветомир Найденов
21:55 | 12 Юли 2020 г.

Найденов обвини Божков в публични лъжи

21:55 | 12 Юли 2020 г.
Ако Васил Божков бъде докаран на летище София от Дубай с белезници по съответния законов ред за екстрадиция, протестите ще спрат като с маги...
НСО
21:37 | 12 Юли 2020 г.

ДПС: НСО не охранява Доган и Пеевски от 11 юли

21:37 | 12 Юли 2020 г.
НСО вече не охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.  "От 11 юли 2020 г, по тях...
21:19 | 12 Юли 2020 г.

Евгени Петров: Нагнетяването на напрежение осем ме...

21:19 | 12 Юли 2020 г.
В момента, с тази динамика на нарастване на напрежението в политическата среда, нещата ескалираха. Не твърдя, че между отделните събития ...
20:56 | 12 Юли 2020 г.

Млад мъж се удави на неохраняем плаж край Варна

20:56 | 12 Юли 2020 г.
24-годишен мъж изчезна във водите на Черно море край Варна в ранния следобед. Младежът влязъл да се къпе заедно с брат си на неохраняем п...
20:05 | 12 Юли 2020 г.

Илхан Кючюк: Всички в ДПС се притесняват за живота...

20:05 | 12 Юли 2020 г.
От ДПС не вярваме, че институциите трябва да се сблъскват, а напротив, ако има дебат между тях, той трябва да се случва в рамките на ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 00:20
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин