Петър Чобанов: Задава се криза в Европа, дано да сме подготвени (Видео)

Докладът за България е много сериозен и трябва да последват реформи, твърди бившият финансов министър

Петър Чобанов: Възможно е да бъдем приети и в банковия съюз, и в ERM2 едновременно
Източник: Канал 3

Петър Чобанов: Възможно е да бъдем приети и в банковия съюз, и в ERM2 едновременно

Задава се криза в икономиката на Европа. Тя ще пострада от конфликта между Китай и САЩ.

"Икономиката в България забави своето темпо дори по-бързо отколкото това се случва в Европа. Това е тревожен факт. Дано да имаме резерв да посрещнем удара", обяви бившият финансов министър Петър Чобанов.

Според Чобанов е тревожен и размера на чуждите инвестиции. "Те са три процента спрямо 20 процента преди финансовата криза", обяви още Чобанов. 

Докладът за България и много сериозен и може да бъде използван като инструмент, който да ни насочи към онези области в който се наблюдават слабости и ни бяха адресирани в последните години.

Желанието ни за присъединяване към ERM2, ако след този доклад последват конкретни действия, бъдат планирани реформи и бъдат започнати да се изпълняват, би бил полезен инструмент, но ако останем на този етап на развитие и правителството продължава да не планира никакви реформи, естествено този доклад ще си остане поредната критика, от която няма да се възползваме в позитивния смисъл. Ще продължим да имаме проблеми с икономическото си развитие.

Това каза още в ефира на предаването "Всичко коз" по Канал 3 бившият финансов министър Петър Чобанов във връзка с доклада на Европейската комисия за България, където страната ни получи критики по отношение на прането на пари.

Този доклад може да се използва като нещо много градивно и да се надградят текущите регулации и система, и процедура, която тече по предприсъединяването ни към ERM, да синхронизираме законодателните мерки. Беше обърнато голяма внимание върху проблема с изпирането на пари. Какво може да се направи?  Първо какво може да се направи в чисто финансовата система и на ниво юридическо ниво. Мерките трябва да бъдат и в двете посоки и присъединяването ни банковия съюз ERM2 обаче трябва да вземем предвид по-голямата част т.с банковата система, финансовата система, застрахователната система. Докладът повдигна много критики и препоръки към застрахователната система. Там трябва да се насочат основните усилия в следващата една година. Не казвам, че разследването на политици и бизнесмени трябва да остава на заден план.

Това каза от своя страна финансовият анализатор Преслав Райков, който също участва в дискусията в студиото на ”Всичко коз”.

"Не мога да кажа дали оставката на подуправителя на БНБ е породена от натиск от американския посланик. Прането на пари с Венецуела – тези схеми се правят така, че тези пари да изглеждат чисти юридически, да влязат и излизат съвсем чисти преводи. В компетенциите на БНБ е, мисля обаче, бе БНБ не може сама да разплете тази огромна схема на финансов поток от Венецуела през Европа. Страшно много европейски банки, швейцарски банки, едни от най-големите швейцарски банки им бяха повдигнати обвинения за пране на пари", добави Преслав Райков.

Според Петър Чобанов обаче оставката на подуправителя на БНБ Димитър Костов не  е свързана с този проблем.

Може би е просто съвпадение във времето или натрупване на събития са довели до тази оставка, предположи той. Много институции са ангажирани с проблема и не може отговорност да се търси само в БНБ, както и при въпроса с присъединяването ни към ERM2. Като че ли повечето погледи са насочени към БНБ, защото предстоят проверки на банките, но те засягат по-скоро това дели ще влезем в банковия съюз, докато по-глобалният въпрос дели ще бъдем прието в ERM2 – там както е посочено и в доклада, отговорността не е само на БНБ, те са и на другия финансов регулатор КФН, но и разбира се на правителството и на Народното събрание, тъй като трябва да се вземат и конкретни мерки, да се приеме нови законодателство, то да се прилага, което не може да бъде правено само от една институция, коментира Чобанов.

Ние влязохме в преговорния процес, от който стана ясно, че е възможно да бъдем приети едновременно и в банковия съюз, и в ERM2. Дали това ще стане, ще видим или през лятото, или през есента, когато се сформират новите европейски институции, Европейска комисия и Европейска централна банка. Като цяло сме вътре в процеса и сега на етап проверки по отношение на банковата съюз и пригодността ни за него, от там нататък ще следва политическото решение дали ще бъдем приети в ERM2, което зависи от страните, които участват в Еврозоната и страните, които участват в този механизъм и най-вече от Европейската централна банка, разясни бившият финансов министър.

Според финансовият анализатор Преслав Райков посоката е много добре очертана.

маска
21:41 | 02 Декември 2020 г.

Ограничават движението между отделните региони на ...

21:41 | 02 Декември 2020 г.
Правителството на Испания ограничава придвижването между регионите по време на коледните празници заради пандемията от коронавирус. Това ...
Емил Костадинов , областен управител на Перник
21:24 | 02 Декември 2020 г.

Областният управител на Перник е с COVID-19

21:24 | 02 Декември 2020 г.
Областният управител на Перник и лидер на областната структура на ГЕРБ Емил Костадинов е заразен с коронавирус, информира БГНЕС. &nbs...
Захариева
21:05 | 02 Декември 2020 г.

Екатерина Захариева: България остава ангажирана в ...

21:05 | 02 Декември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион по време на...
Денят на живо с Наделина Анева
21:00 | 02 Декември 2020 г.

Проф. Тодор Кантарджиев: От 14 ноември заболяемост...

21:00 | 02 Декември 2020 г.
"Планове и стратегии срещу бедствия, епидемии, пандемии се правят от много години в България и е естествено за държавата да се грижи...
Хиляди домакинства останаха без ток! Вятърът скъса десетки проводници
20:53 | 02 Декември 2020 г.

БФИЕК алармира отговорни институции за "екстремни ...

20:53 | 02 Декември 2020 г.
Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) алармира за "екстремни ценови равнища" на Българската нез...
линейка
20:19 | 02 Декември 2020 г.

Общинската аварийна дирекция получи линейка за пол...

20:19 | 02 Декември 2020 г.
Нова линейка за временно ползване през извънредната епидемична обстановка получи Общинската аварийна дирекция в столицата. Специализирани...

гледай на живо

02.12.2020
  • в момента