Любо Огнянов: Нужна ли ни е застраховка "Газопровод" (ВИДЕО)

Медведев дойде, скалата за трусове на Шпонхоер и Карник не проработи

Любо Огнянов: Нужна ли ни е застраховка
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Нужна ли ни е застраховка "Газопровод"

Посещението на Дмитрий Медведев в началото на тази седмица концентрира очакванията на две коренно противоположни групи от българския елит. И на хората, които бленуват времената на сателитната ни просъветска политика и на тези, които като чуят Русия мятат сол през лявото си рамо, призовавайки за ястребска политика.

След визитата обаче и двете групи почувстваха някаква неудовлетвореност. За нещо, което така и не се осъществи. Или както се появи един прекрасен каламбур във Фейсбук – Медведев дойде, но времето за Шпонхоер и Карник още не е дошло.

Да припомня, че скалата Медведев-Шпонхоер-Карник измерва силата на земетресенията. Трус обаче нямаше. Защото новината от визитата беше, че новината предстои. Защо? В момента България има редкия шанс не сама да прокарва пътя на проект, концентрирал срещу себе си подозренията за прокарване на руското политическо влияние.

Ето един коз в геополитическото надцакване:

Преди евентуалния Балкански поток, продължение на Турски поток, се движи проектът Северен поток 2. Германският бизнес буквално изиска от властите в Берлин проектът да се реализира, независимо от критиките. Така Германия ще създаде прецедент и ако проектът за България е изгоден, така нареченият Балкански поток ще трябва да бъде одобрен от Брюксел по същите критерии както и Северен поток 2.

Още нещо интересно - за разлика от Южен поток, когато собствеността на газопреносната система щеше да бъде поделена между България и Русия, тук бъдещата система, ако се реализира проекта ще бъде изцяло българска.

Тук е мястото да кажа как е в Сърбия – там Русия ще притежава мажоритарния пакет от газопреносна система.

От вчера обаче се появи нова сянка на съмнение – от Брюксел се чуха първите гласове, че именно сръбският участък нарушава правилата на конкуренцията. Независимо, че Сърбия не е член на Европейския съюз.

В България офертите за газопреносната система бяха отворени тази седмица, предстои системата да бъде изградена. По този начин страната ни може да си гарантира суверенитет, а и геополитическа сигурност. Защото колкото повече енергийни трасета преминават през нашата страна, толкова по-спокойни могат да бъдат няколко поколения българи занапред. Никой няма да рискува бизнеса си и да толерира нестабилност в държава, през която преминава природен газ.

Бойко Борисов се обърна към Дмитрий Медведев "Ще продължаваме да караме руските самолети докато дойдат новите. Няма да се плашите”, каза Борисов на Медведев и добави шеговито: "Ние сме голяма сила”. На това руският премиер отговори – самолети винаги ще идват, важното е да дойде газ и електроцентралите да работят.

Вижте още анализи, коментари и интервюта от "Офанзива с Любо Огнянов

Времената са такива, че страната ни трябва да наложи политиката на взаимноизгодно сътрудничество и да търси защитата на националния си интерес. А той е - България да купува евтино газ при задължително диверсифициране на източниците на енергия. През България може да преминава газ както от Азербайджан, така и от бъдещия газопровод от Кипър, а защо не и да получаваме газ от Катар, третата страна в света по залежи на синьо гориво.

Така че на Източния фронт всичко е спокойно. Защото е важно да си спомняме, че оръжията замлъкват там, където парите работят. А парите работят най-добре когато е  тихо. Политически тихо. 

15:16 | 03 Юли 2020 г.

Закопчаха още един от обкръжението Божков - Весели...

15:16 | 03 Юли 2020 г.
Още един от най-близките довереници на Божков е закопчан. Това е шефът на охраната на Васил Божков Веселин Балтов е бил арестуван в Санда...
Димитър Дринов
15:09 | 03 Юли 2020 г.

С първите трейлъри след пандемията замириса на кин...

15:09 | 03 Юли 2020 г.
Киното официално започна да прави своите планове за завръщане, след като у нас всички големи вериги отвориха врати, макар и със стари заг...
15:00 | 03 Юли 2020 г.

БАБХ унищожава 174 хил. кокошки-носачки в Асеновгр...

15:00 | 03 Юли 2020 г.
Българската агенция по безопасност на храните унищожава 174 000 кокошки-носачки, за които е установено, че са с Инфлуенца. Това се конста...
14:41 | 03 Юли 2020 г.

Прокуратурата иска по-тежки наказания за Иванчева,...

14:41 | 03 Юли 2020 г.
Прокуратурата поиска още по-тежки наказания за бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и ...
Огън
14:26 | 03 Юли 2020 г.

Двама загинали и 73 ранени при експлозията в турск...

14:26 | 03 Юли 2020 г.
Експлозията във фабрика за фойерверки в турския град Хендек в окръг Сакария е отнела живота на двама души, съобщава РИА Новости. 73-ма са...
Лекарства
14:12 | 03 Юли 2020 г.

ЕК одобри лекарството „Ремдесивир“ за употреба в Е...

14:12 | 03 Юли 2020 г.
Европейската комисия обяви днес, че е одобрила употребата на лекарството „Ремдесивир“ в ЕС за третиране срещу COVID-19, преда...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини