Любо Огнянов: Нужна ли ни е застраховка "Газопровод" (ВИДЕО)

Медведев дойде, скалата за трусове на Шпонхоер и Карник не проработи

Любо Огнянов: Нужна ли ни е застраховка
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Нужна ли ни е застраховка "Газопровод"

Посещението на Дмитрий Медведев в началото на тази седмица концентрира очакванията на две коренно противоположни групи от българския елит. И на хората, които бленуват времената на сателитната ни просъветска политика и на тези, които като чуят Русия мятат сол през лявото си рамо, призовавайки за ястребска политика.

След визитата обаче и двете групи почувстваха някаква неудовлетвореност. За нещо, което така и не се осъществи. Или както се появи един прекрасен каламбур във Фейсбук – Медведев дойде, но времето за Шпонхоер и Карник още не е дошло.

Да припомня, че скалата Медведев-Шпонхоер-Карник измерва силата на земетресенията. Трус обаче нямаше. Защото новината от визитата беше, че новината предстои. Защо? В момента България има редкия шанс не сама да прокарва пътя на проект, концентрирал срещу себе си подозренията за прокарване на руското политическо влияние.

Ето един коз в геополитическото надцакване:

Преди евентуалния Балкански поток, продължение на Турски поток, се движи проектът Северен поток 2. Германският бизнес буквално изиска от властите в Берлин проектът да се реализира, независимо от критиките. Така Германия ще създаде прецедент и ако проектът за България е изгоден, така нареченият Балкански поток ще трябва да бъде одобрен от Брюксел по същите критерии както и Северен поток 2.

Още нещо интересно - за разлика от Южен поток, когато собствеността на газопреносната система щеше да бъде поделена между България и Русия, тук бъдещата система, ако се реализира проекта ще бъде изцяло българска.

Тук е мястото да кажа как е в Сърбия – там Русия ще притежава мажоритарния пакет от газопреносна система.

От вчера обаче се появи нова сянка на съмнение – от Брюксел се чуха първите гласове, че именно сръбският участък нарушава правилата на конкуренцията. Независимо, че Сърбия не е член на Европейския съюз.

В България офертите за газопреносната система бяха отворени тази седмица, предстои системата да бъде изградена. По този начин страната ни може да си гарантира суверенитет, а и геополитическа сигурност. Защото колкото повече енергийни трасета преминават през нашата страна, толкова по-спокойни могат да бъдат няколко поколения българи занапред. Никой няма да рискува бизнеса си и да толерира нестабилност в държава, през която преминава природен газ.

Бойко Борисов се обърна към Дмитрий Медведев "Ще продължаваме да караме руските самолети докато дойдат новите. Няма да се плашите”, каза Борисов на Медведев и добави шеговито: "Ние сме голяма сила”. На това руският премиер отговори – самолети винаги ще идват, важното е да дойде газ и електроцентралите да работят.

Вижте още анализи, коментари и интервюта от "Офанзива с Любо Огнянов

Времената са такива, че страната ни трябва да наложи политиката на взаимноизгодно сътрудничество и да търси защитата на националния си интерес. А той е - България да купува евтино газ при задължително диверсифициране на източниците на енергия. През България може да преминава газ както от Азербайджан, така и от бъдещия газопровод от Кипър, а защо не и да получаваме газ от Катар, третата страна в света по залежи на синьо гориво.

Така че на Източния фронт всичко е спокойно. Защото е важно да си спомняме, че оръжията замлъкват там, където парите работят. А парите работят най-добре когато е  тихо. Политически тихо. 

Диего Армандо Марадона
22:10 | 29 Ноември 2020 г.

Лекарят на Марадона отрече да е отговорен за смърт...

22:10 | 29 Ноември 2020 г.
Лекарят на Диего Марадона Леополдо Луке заяви, че не се смята за виновен за смъртта на спортиста, предаде БГНЕС.   "Нап...
COVID-19
22:00 | 29 Ноември 2020 г.

Какви са методите за превенция на коронавируса?

22:00 | 29 Ноември 2020 г.
Доктор Елена Малишева обясни пред Първи канал на руската телевизия как да се минимизират рисковете от коронавирусна инфекция.   ...
разкопки
21:52 | 29 Ноември 2020 г.

Археологическа находка-уникат откриха в Силистра

21:52 | 29 Ноември 2020 г.
Пещ за строителна керамика от първата половина на VI век, която няма аналог в България, е открита в Силистра при строителни работи, съобщ...
21:46 | 29 Ноември 2020 г.

Жители на русенско село събраха над 40 тона отпадъ...

21:46 | 29 Ноември 2020 г.
Жителите на русенското село Николово събраха повече от 40 тона отпадъци при екоакцията "Да изчистим дробовете на региона". Това...
21:32 | 29 Ноември 2020 г.

Франция спечели конкурса "Детска Евровизия" 2020 (...

21:32 | 29 Ноември 2020 г.
Представителката на Франция Валентина Тронел с песента J'imagine ("Представям си"), стана победител в международния конкурс...
21:23 | 29 Ноември 2020 г.

93-годишна жена изплете 100 кукли за 100 момиченца...

21:23 | 29 Ноември 2020 г.
На 4 август в столицата на Ливан - Бейрут избухна адски взрив. Експлозията  разтърси жилищните райони на ливанската столица и жилища...

гледай на живо

29.11.2020
  • в момента