Ген. Василев: Държавата да хване малките деца на циганите да пишат домашни, големите са изтървани (ВИДЕО)

Най-важното е да не се допусне грам намеса на политици в работата на разследващите, каза генералът

Източник: Канал 3

Интегрирането на циганите е огромният проблем, не знам дали тези хора може да се интегрират - в света не съм видял такава практика. Но трябва да се отдели здравото - децата, и то да се интегрира. Болното ще го оставиш да си отиде - сигурно не е цивилизовано, но е истина. Огромен проблем - с всяка година става все по-голям. Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" по повод последните акции срещу клана на Гольовците ген. Васил Василев, бивш директор на Национална служба "Полиция".
 
"Работил съм страшно много в райони с компактно население с цигани в Софийско. Това, че в момента там се правят операции, не е нещо екзотично, това са места, които непрекъснато генерират престъпност, и страшно поругаване на всички видове закони: здравния, за образованието, за нерегламентираните раждания на деца от деца, на кражба на енергийни ресурси, кражби от ТЕЛК-овете - цялата палитра на закона там се нарушава", посочи ген. Василев.
 
 
"Говорих с хора, които се занимават с тази работа - на времето имаше един клан Зрънкови, аз се занимавах с него. Отчитам си го за неуспех - да, разгромихме ги, да кажем на наш език, пратихме ги наляво, надясно, с каруци. Но държавата не направи нищо оттогава. Сега започваме по различни неща - ще им разрушим къщите, а целият проблем остава", продължи той. 
 
Ген. Василев посочи излъчения в "Патарински LIVE" репортаж за цигани в махалата. "Митко Патарински взимаше интервюта от едни цигани как по 30-40 души им се нахвърляли и биели. Но видимото бе едно огромно количество деца, които търчаха в калта, в боклуците - и трябваше да бъдат попитани: тези деца учат ли, пишат ли домашни? Ето тук е държавата - да хванем тези деца, които идват, айде, големите са изтървани. Да ги учат - дали ще пишат домашни, знаят ли нещо от училището, дали въобще знаят, че има училище в тази страна?", предложи генералът.
 
Запитан дали в туризма се изпират пари, във връзка със задържането на семейство Арабаджиеви и Георги Семерджиев (Жоро Шопа), ген. Василев изтъкна, че с това се занимават органите, които наблюдават потока на парите, влагането им. "Тук е силата на държавата - да се бори с това. Много ми е трудно категорично да кажа дали имаме успехи - гледам, че се води някаква борба, нещо се прави, местят се напред-назад неща, но дали постигаме реалните очаквани резултати - не знам", каза ген. Василев.
 
На въпрос на водещия Любо Огнянов каква може да е връзката между Жоро Шопа и Ветко Арабаджиев, гостът натърти, че никога не поставя разговора върху "така се говори". "Защото се говорят в тази страна непрекъснато много неща - верни, неверни, тук фалшивите новини вървят като Дунава. Пътища много - Ветко се занимаваше с туризъм, господин Семерджиев, Баневи, Eвелин Банев се занимаваше с туризъм. Много е възможно пътищата им да са се пресекли в туристическия бизнес. Знам, че дъщерята на Ветко имаше брак със сина на Миньо Стайков - ето ви пример за кръстосване на пътищата по житейски път. Събират се децата, запознават се. Псевдо аристокрация, тя аристокрацията се гради дълго", изброи генералът.
 
Според него арестуването на Баневи и Арабаджиеви е добра първа стъпка. 
 
"Оттук-нататък започва тежкото - на тези хора трябва изцяло пред съда да докажеш престъпната им дейност, да получат присъда, тя да бъде потвърдена. Иначе тези хора не са случайни, ще останат в България и имиджът на страната ще бъде сериозно увреден, ако тези хора, обвинени в пране на пари и големи финансови престъпления, не бъдат осъдени", каза Васил Василев.
 
Той обаче обърна внимание, че същият аршин трябва да се приложи и към всички останали подобни бизнесмени. "Не трябва да има "тия" или "ония".
 
Не е нужно да гледаш сигнали, важното е да имаш информация и да си задаваш въпроса защо не тези, от същия дол дренки, а защо тези. Ако се пипне някъде, може да се намерят много неща, не искам да назовавам имена. Къде бих пипнал? Не мога да говоря така - ще пипна, където имам сигнали. Навсякъде в икономиката може да се получат сигнали, може да се провери дали се потвърждават, какъв е източникът. Най-важното когато се работи, е да няма никаква политическа намеса - най-важното. Не допускаш и грам политическа намеса.
 
Политическата воля може да се използва за раздвижване на обществото, но законът е един. Казвам пак - където законът се намеси, всичко останало трябва да стои отстрани. Нито да пречи, нито да помага - законът казва, има членове, алинеи, много точни и ясни", натърти ген. Василев.
 
Той посочи, че дейността на прокуратурата ще се оцени едва след като се прочетат присъдите и те бъдат потвърдени на следващи и на други инстанции. "Тогава ще говорим, че всичко е било добре, изпипана работа", сподели генералът.
 
За богаташите в България ген. Василев препоръча поне веднъж седмично да отиват в гробищата. "Гроб - там няма банка, няма паркинг за колите", каза той.
 
Цялото интервю с генерал Васил Василев в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

аба, възрастна жена, столетник, ръце, стара жена
21:54 | 26 Ноември 2020 г.

Тийнеджърка би баба и взе парите и в "Дружба"

21:54 | 26 Ноември 2020 г.
86-годишна жена е нападната и пребита пред банкомат в столичния квартал „Дружба”. Откраднали й 590 лева, които възрастната же...
Еккатерина Захариева
21:36 | 26 Ноември 2020 г.

ЕС подкрепи финансово страните от Южното съседство

21:36 | 26 Ноември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на Европейския съюз и страните от Южното съсе...
Денят на живо с Надалина Анева
20:40 | 26 Ноември 2020 г.

Борис Ячев: Това е единственият бюджет, който може...

20:40 | 26 Ноември 2020 г.
"Дебатът за бюджета беше спокоен, защото това е единственият бюджет, който може да се приеме по време на криза", това каза в пр...
Хакер
20:10 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще контролира сайтове с видеосъдържание

20:10 | 26 Ноември 2020 г.
Изменения в медийния закон! Сайтовете с видеосъдържание минават под контрола на Съвета за електронни медии.   Текстовете бя...
болница, легла
19:47 | 26 Ноември 2020 г.

Първата COVID болница у нас е пред фалит

19:47 | 26 Ноември 2020 г.
Общинското здравно заведение “Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде болница само за лечение на коронавирус. Със заповед на Регио...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 18
19:33 | 26 Ноември 2020 г.

Наплив от пазаруващи в търговските центрове в Софи...

19:33 | 26 Ноември 2020 г.
Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да зат...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице