Рамадан Аталай: В Парламента виждам много недоволни физиономии в ГЕРБ (ВИДЕО)

Управляващите да направят така, че да не изпуснем последния си късмет - включване в Турски поток, призова депутатът от ДПС

Източник: Канал 3

Като застана на трибуната в Парламента, аз виждам недоволните физиономия от страната на ГЕРБ за някое решение, когато взимат. Има достатъчно от тях. В средите на ГЕРБ аз виждам хора, които често не са съгласни с решенията на ръководството – няма разлика между парламентарното и партийното. Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" депутатът от ДПС Рамадан Аталай.
 
"Доколкото знам господин Цветанов само повтаря, че господин Борисов е единственият лидер – явно че имат някакви съмнения помежду си кой е първи, кой е единственият лидер, но виждате, че той е първият му заместник в партията, вкл. той отговаря за целия изборен процес в страната. Къде виждате разлика в ръководството на парламента и на партията в ГЕРБ? Но още веднъж ви казвам – аз допускам и през тези години съм наблюдателен и виждам, че в редиците на ГЕРБ, ако им се даде възможност да изразят свободно мнението си, сигурно ще има достатъчно хора, които ще изберат друг път", убеден е Аталай.
 
 
"ГЕРБ направиха всичко възможно и разтуриха онези, старите десни. Сега да има Реформаторски блок? Няма. Виждам, че по същия начин ще се случи и т. нар. ОП  националисти. Нещо, което направиха в правилника – възможността да се отделят 10 народни представители, които не са съгласни с решенията на ръководството, и да направят нова политическа формация, да се регистрират в парламента и около тях да може да се създаде някаква алтернатива, ГЕРБ го отнеха от демократичните процеси и от демократичните правила на Народното събрание. Не се съмнявайте, когато имат възможност хората търсят възможност за изход, а ние сега не им даваме изход. 
 
Смятам, че много добре помните – навремето НДСВ, когато народни представители не бяха съгласни с решенията на лидерите, така се създаде Новото време. Покрай Новото време всички младежи се обединиха, имаше някаква алтернатива, имаше нова визия за развитие на определена политика. Но тези грешки би трябвало да се отчитат, трябва да се разбере, че демокрацията със забрани няма как да се развива", категоричен е депутатът.
 
Рамадан Аталай увери, че ДПС биха инициирали подобна промяна в сегашния правилник: "Разбира се, нищо не ни притеснява, и това е полезно. Няма да чакаме само Слави Трифонов да прави, или от улицата да чакаме, от нещата, които се случват на улицата да очакваме са се оформи нова политическа формация.
 
Тука, в Парламента, е мястото, където се вижда точно кой как води политиката и кой с кого е съгласен. Вие знаете ли в ГЕРБ или БСП ако имаше такъв случай, аз допускам, че БСП щяха да са вече две парламентарни групи, а и в ГЕРБ нямаше да имат тази стройна организация, която ги виждате – военизирана, нали така казват, че ДПС била военизирана. А виждате ли военизираната организация в ГЕРБ?", попита той.
 
Ето и останалите теми в интервюто на Рамадан Аталай в "Офанзива с Любо Огнянов".
 
 
Подкрепа от ДПС за Румен Радев
 
Въпросът ви е дали сме доволни от всичко, което е направил президента досега. Политическият проект, който се лансира в пространството, че едва ли не президентът трябва да го създаде, аз не съм поддържник на това мнение. Според мен алтернативата може да се създаде в парламента, но ГЕРБ не дават такава възможност. 
 
Предсрочни избори
 
Предсрочните избори отдавна, изразът беше, чукат на вратата, на хоризонта – те ще дойдат. Както го каза господин Георги Марков, агонията в парламента не може да продължава по този начин, премиерът има много неща, които е направил за тази страна, но има и много грешки, които са допуснати в стремежа си да остане на власт. Това не е демократично. И спирам!
 
 
Сделки между ГЕРБ и ДПС
 
Явно трябва по някакъв начин да опитаме да обясним на тези колеги, които в последно време започнаха да използват 
думата "сделка“. В парламента на България, поне откакто аз присъствам и откакто съществува политиката, се водят консултации по определени теми. Например за икономиката, за развитието на определена политика. Ако някои колеги 
консултациите между политическите формации ги вземат за сделки, това значи, че те още не са запознати с правенето на политика.
 
ДПС подкрепи ГЕРБ срещу ветото на президента
 
Защо не се разсъждава по обратния начин – да се допусне примерно, че всички, които сме гласували против ветото, са подкрепили желанието на ДПС? Забележете там всичко, което се случва, което бе прието вечерта в късна доба, бяха изменения  на предизборния закон от гледна точка да направим по-прозрачен изборния процес, да направим така, че от секционната комисия до ЦИК да има една последователност и хората с чувство на удовлетвореност да отидат да гласуват, че техният глас е отишъл точно там.
 
Тези изменения, направени по предложение на ДПС, от гледна точка на това, че 2 милиона и нещо българи извън страната да им се даде възможност по всички изисквания на ЕС да имат правото да гласуват, те бяха отхвърлени. Защо президентът не каза няколко думи в тази част, в тази насока? Защо БСП бяха против точно тази част? В стремежа си да насочат фокуса, което и журналистите правят, точно в онзи член, параграф с преференциите, някак си е преиграване, някак си забравихме всички конституционни права на хората да гласуват и да говорят на майчин език, и се прехвърляме само в тази час за преференциите.
 
Дълговете на мюфтийството
 
Разбрах от колегите, присъствали при консултативния съвет при президента, както чухте и от изказващите в защита на закона, казаха, че при президента по темата национална сигурност е взето определено решение, където аз така го разбирам, да се направи всичко възможно с един закон или с едно решение, да се внесе спокойствие в духовните среди – дали в мюсюлманството, дали в православието, дали в другите вероизповедания.
 
По-скоро става въпрос за всички вероизповедания, но повече се насочва вниманието към мюсюлманското. Дали трябва да има спокойствие в духовните среди, аз така бих задал въпроса.
 
Според мен цялото българско общество очаква това от първите години на демокрацията, когато такива като господин Шопов (от Атака), като господин Костов внесоха разкол в Българската православна църква (с подкрепата за алтернативен патриарх). Впоследствие направиха същия опит с течение на годините и в мюсюлманската общност и сега опитите на ДПС, разбира се и на тези, които подкрепиха закона, е само в тази насока – да дадем свобода и възможност на духовните среди да могат свободно да си управляват и да си водят духовните си занятия.
 
Целувка за Корнелия Нинова?
 
На 8 март – веднага, няма да има никакви проблеми в тази насока! Но ако става въпрос за политиката, която тя води в момента, по принцип избягвам да коментирам политиката на други политически сили в моя политически живот, но тук ще си позволя само няколко изречения. БСП, не перифразирам дали е госпожа Нинова или други, се опитват в момента по някакъв начин да привлекат вниманието върху тях заради допуснати техни грешки. Дотук спирам, защото не искам да правя анализ на политическа формация, взела решение да напусне Парламента.
 
Според мен преиграването (Йордан Цонев обвини Корнелия Нинова в преиграване - бел. ред.) е от гледна точка на това, когато президентът върна законопроекта за избирателния кодекс, според мен това беше един миг, когато сериозна политическа формация в опозиция трябваше да се  яви там, където й е мястото – в Парламента.
 
"Дондуков" 2 дърпа конците на БСП?
 
Те, политиците, имат нагласата да пришиват и конци, и едва ли не кой за носа е хванат, кой за крака, но общо взето аз мисля, че за тези 2 години президентът направи опит да се дистанцира от всички политически сили, особено с последните си изказвания, които направи, той вече е един самостоятелен президент, не може да се каже, че едва ли не е президент на ДПС, защото и ние сме го подкрепили, или президент на БСП, защото в последно време аз допускам, че в някои мнения и становища техните възгледи съвпадат и с мнението и възгледите на премиера – на президента и на премиера. Ако проследите някои неща, ще ги забележите.
 
Да се върнем към Нинова – тя преигра от гледна точка на това, че когато приемахме измененията и допълненията в изборния кодекс, и впоследствие след като излязоха от парламента, те като че ли надминаха националистическите партии с изказа си и с онези послания, които изпращат против ДПС в разделяне на общността в България. Особено вечерта, когато от трибуната определени народни представители започнаха да говорят точно като Павел Шопов, че едва ли не който се хване с ДПС е в губеща позиция, било от страната на булката. 
 
Зададох няколко пъти въпроса по телевизиите и сега ще задам въпроса: когато с мандата на ДПС премиер беше Сергей Станишев, той от страната на булката ли е бил? Или когато имаме интерес, сме с ДПС, с тези назначени за виновни, когато трябва да извлечем някакви дивиденти, ние можем да ги плюем, да ги накажем и  по този начин да си покажем едва ли не ръста, че сме нещо повече.
 
Честна ли е била БСП като "булка" в коалициите с ДПС?
 
Малко съм пиперлив в езика, бих Ви помолил, на такива въпроси много сериозно отговарям, с много мръсни изрази – позволете да си замълча в момента, защото от моя гледна точка господин Станишев е един европейски лидер, защитен и подкрепен от всички социалистически формации в Европа, освен от социалистите в България.
 
Газовата геополитика
 
Чак геополитически няма как да навлезем в това, че с подпомагането на газопреносната мрежа в Сърбия в дъното е 
геополитиката. Първото и най-важното искам да отбележа – мисля, че в момента министерството и "Булгартрансгаз" вървят по правилна посока. Всичко, което се прави, е да направим така, че да имаме връзка с Турски поток за доставка на газ за България. Не би трябвало да пропуснем и тази възможност. 
Другите възможности, които бяха пропуснати, ако ги изброя, ще загубим време, определена вина има и премиерът.  
 
Но в този процес в момента момента призовавам управляващите да направят всичко възможно да не изпуснем и последния ни късмет, който ни е кацнал на рамото – късметът да се свържеме с Турски поток, да направим така, че да опитаме от европейски средства да направим този виртуален хъб Балкан, за който става въпрос – тя е една тръба, ние няма да съхраняваме газ. 
Мисля, че в момента това, което се случва, е в правилната посока.
 
Разбира се има шум в системата, шум от политици, които дават различни оценки – дали е било полезно посещението на руския премиер и каква е била ползата на България. И даже противопоставят в геополитическа среда дали американците и ЕС ще направят необходимото да се случи това с България.
 
Разширяването на газопреносната мрежа, включването ни в Турски поток е последният шанс да осъществим осигуряването на газ за България и да сме що-годе на пътя на преноса на газ до определени наши съседи. Имам предвид Македония, Сърбия, имам предвид по-нататък, ще видите, че този хъб може да бъде в полза в обратна посока – да получаваме газ от Европа, да транзитираме, или ще направим така да доставяме газ до други наши съседи.
 
С една дума – моят призив е всичко това, което се прави сега, към онези политици да не правят кардинална политика с газопреносната мрежа на България, защото ако се стигне до още един отказ, не ми се мисли какво ще се случи с енергетиката на България.
 
АЕЦ Белене?
 
ДПС сме били винаги против ядрената енергетика – спирам и говорим вече за Белене. Ако не бяха направили грешката, миналата година щеше да работи вече първия блок и тази година щеше да се пусне втория блок на ядрената централа в Белене. По плана, който бяхме оставили от 2008 г. поетапно трябваше да се закрива и да се декарбонизира енергетиката в България – трябваше да се закриват Бобовдол, да се закриват блокове дори в Марица Изток, и сега Белене щеше да бъде онзи остров, онази централа, която наистина щеше да се види, че тогава по проектите на държавата, е било необходимо.
 
По тогавашно време всичко вървеше добре, всичко щеше да се случи  и сега нямаше да имаме тези  проблеми, нямаше да има тези скокове в цената на електроенергията, които имаме в момента, нямаше да плащаме за емисии много повече от цената, която щяхме да получаваме от АЕЦ Белене. Да не излиза, че много хваля ядрената централа, но това беше възможността. Трябваше да се направят паро-газови централи – и тях не ги направихме. 
 
Сега обаче Белене оттук нататък, когато има доклад на Международната агенция за възобновяеми енергийни източници, когато светът върви към пълна декарбонизация, въвеждане в Германия, Дания и други държави да правят опити енергийните им системи да работят само от възобновяеми източници, ние тепърва да почнем да строим Белене – бъдете сигурни, че 2030 г. ще е готов първият блок.
 
Това трябва да бъде печеливш проект, с европейски участници, разбира се без участието на Русия много пъти ясно го казвам, е неосъществим. Някой ако си мисли, че без участието на "Росатом" Белене може да се построи, как беше приказката – да, ама не! Няма как да стане това нещо. 
 
И затова смятам, че ще се намерят достатъчно европейски и американски участници, единственото нещо, което да устоим те да дадат и парите, да инвестират и машините и съоръженията, и държавата да участва само с това, което досега е дала – с апортната си вноска.
 
Цялото интервю с Рамадан Аталай за "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

09:57 | 09 Юли 2020 г.

Джони Деп разкри скандална подробност от семейния ...

09:57 | 09 Юли 2020 г.
Джони Деп решил да се разведе с Амбър Хърд не заради домашно насилие и многобройните изневери, а заради "нейна безобидна шега"....
COVID-19
09:22 | 09 Юли 2020 г.

Директорът на „Александровска”: Ситуацията с COVID...

09:22 | 09 Юли 2020 г.
„Това, което се случва, е очаквано заради всички онези хора, които не спазваха мерките.   Цифрите на заразените днес с...
Темида
09:17 | 09 Юли 2020 г.

Четвърто заседание по делото срещу българските гра...

09:17 | 09 Юли 2020 г.
В турския наказателен съд в Кърларели ще се проведе четвърто заседание по делото срещу 4-ата български гранични полицаи. Те са обвинени з...
09:12 | 09 Юли 2020 г.

Танева: Без притеснения за зърнения баланс и ценит...

09:12 | 09 Юли 2020 г.
Земеделският министър Десислава Танева настоя, че категорично не бива да има притеснения за зърнения баланс на България, както и за ценит...
Левски- Локомотив Пловдив
08:38 | 09 Юли 2020 г.

Бум на заразените с коронавирус в Локо Пд след фин...

08:38 | 09 Юли 2020 г.
След новия рекорд за новозаразени с коронавирус за едно денонощие в България, в българския футбол продължава да има сътресения, свързани ...
Поредна спецакция на прокуратурата и МВР срещу Васил Божков 1
08:27 | 09 Юли 2020 г.

Мащабна спецакция в Габрово , главният прокурор Ге...

08:27 | 09 Юли 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов пътуват за Габрово във връзка с провеждаща се в региона поредна опе...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 10:15
  Парламентът на живо
 • 11:00
  Новини
 • 11:15
  Парламентът на живо