Ивайло Калфин: Не съм чувал г-жа Нинова да дава смислено обяснение на общи европейски политики (ВИДЕО)

Отговорът на Медведев за самолетите и газа е имперски, отсече бившият външен министър в Офанзива с Любо Огнянов

Източник: Канал 3

Не съм чувал досега госпожа Нинова да дава смислено обяснение на общи европейски политики, тя рядко говори за това. По въпроса за европейската обща минимална заплата и пенсия българските власти може да излязат с инициатива, но френска заплата не можем да получим. Така бившият Ивайло Калфин, бивш външен и социален министър, коментира в "Офанзива с Любо Огнянов" изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова за подписан документ за въвеждане на обща европейска заплата и пенсия в България. 
 
"Тук не става въпрос за единна европейска заплата, много се бърка. Но минимална европейска работна заплата, адаптирана към всяка държава и обсъждана ежегодно от всички ще е полезно за България. Но с обективни критерии. Хубаво е да има, но тези критерии би трябвало да бъдат свързани с икономическото равнище и социални фактори - бедност, липса на достъп до социални услуги. Това кодифициране би било полезно, според мен", каза Ивайло Калфин, който анализира писмото, изпратено от френския президент Макрон към всички европейски граждани.
 
 
"Европейските лидери да се замислят в какви условия живеят народите, защото те раждат национализъм.
Макрон говори на всички европейски граждани, писмото му е до всички, което е прецедент", изтъкна дипломатът. "Но когато френският президент говори за демокрация, крайно време е в Европа да се оценяват всички държави, не само Румъния и България. Да има всеобща оценка, имаше такива опити, които доста страни ги заглушиха", припомни Ивайло Калфин.
 
По думите му не ЕС е създал гетата в Европа, в които се раждат терористи. "Не мисля, че ЕС е създал гетата в Белгия, това си е белгийска политика, това си е абсолютно доброволно решение на Белгия. Има две кризи, с които Европа се забави - мигрантска и икономическа. ЕС показа, че има възможности - да, направи го бавно, и в това забавяне се появиха много националисти. Но кои националисти ще посочат как една държава може да се справи сама - това става с обща политика, не с национална политика", убеден е Ивайло Калфин.
 
За посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България дипломатът изтъкна, че трябва да разчетем идването му ден след националния празник, към който Русия има отношение. По негова преценка отговорът на Медведев на репликата на Бойко Борисов за самолетите ("Ще продължаваме да караме руските самолети докато дойдат новите. Няма да се плашите") е отговор на имперска сила. "Третото, което разбрахме от посещението на г-н Медведев, е свързано с тази реплика, изтървана случайно на пресконференцията, че изтребители винаги ще дойдат, но трябва да дойде газ. Което показва имперската руска позиция - отговорът е имперски. Той каза: самолети си купувайте откъдето искате, от нас зависи дали ще получите газ", резюмира дипломатът.
 
"Идването на следващия ден след националния празник е знак, който трябва да се отчита. Основното в посещението му бе енергетика. Имам известни опасения за Турски поток - той каза че искат гаранции от Европейската комисия. За мен нещата са прости - има европейско законодателство, и ние го изпълняване. Не виждам какво да направим - господин Юнкер да напише писмо ли, какво. Може би показва липса на доверие. Разбрахме също, че газовият хъб Балкан ще стане без руски газ - той е договорен, няма да влиза в газовия хъб, в най-добрия случай ще минава през страната", анализира Ивайло Калфин.
 
Той не счита, че има основания да се счита, че България става прекалено зависима енергийно от Русия. "Има достатъчно много аргументи - газът от Русия, който минава през България, не е за България. Всъщност ние транзитираме за другите европейски страни, тук не става дума за българска зависимост. Идеята е, ако газът мине през България, той ще мине през Сърбия, Унгария до Австрия. 
 
За АЕЦ Белене съм подозрителен, че ще се намери инвеститор, който трябва да участва. Според мен това трябва да бъде български проект, да има държавата мажоритарен дял в проекта", смята Ивайло Калфин.
 
Дипломатът изрази опасения, че държавата и енергийната ни система е заплашена от дела за милиарди. "Доколкото разбрах арбитражът във Вашингтон е отворил делото на ЧЕЗ срещу България, което е за много пари, следват други дела. Но след тази глоба от ЕВрокомисията за 77 милиона евро, може би следват големи тежести за енергетиката ни - става дума за милиарди. Не трябва да допускаме енергетиката да излезе от контрола на държавата - те всички са под шапката на БЕХ", препоръча бившият външен министър.
 
Цялото интересно интервю с Ивайло Калфин в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

Левски Славия
19:49 | 04 Юли 2020 г.

Славия отново шокира Левски на Герена

19:49 | 04 Юли 2020 г.
Славия постигна втора поредна победа срещу Левски на стадион „Георги Аспарухов”, след като надигра „сините” отнов...
18:49 | 04 Юли 2020 г.

Ангелкова: България не е уведомена от Гърция, че щ...

18:49 | 04 Юли 2020 г.
 България не е уведомена от Гърция, че ще затворят граници. Това каза в предаването на Канал 3 "Офанзива с Любо Огнянов&qu...
\
18:36 | 04 Юли 2020 г.

Калоян Паргов : Когато се стигне до личностни конф...

18:36 | 04 Юли 2020 г.
В БСП вътрешно-партийната дискусия не е спирала близо 130 години. Тя се води около идеи, принципи, ценности. Коагто обаче се стигне до ли...
18:35 | 04 Юли 2020 г.

С дарението от Делян Пеевски: Финализираха проекта...

18:35 | 04 Юли 2020 г.
Проектът, с който гората на Црънча ще се превърне в парк благодарение на дарението на Делян Пеевски вече е готов. Още в понеделник главни...
\
18:14 | 04 Юли 2020 г.

Иван Хиновски: Проектът АЕЦ „Белене” не може да се...

18:14 | 04 Юли 2020 г.
"За мен става все по-ясно, че проектът АЕЦ „Белене” не може да се реализира. Това е един много сложен проект, който изис...
\
17:41 | 04 Юли 2020 г.

Ваня Григорова: Гладни бунтове няма да има, не защ...

17:41 | 04 Юли 2020 г.
"Гладни бунтове няма да има, не защото няма гладни хора, а защото няма да има бунтове", заяви икономистът Ваня Григорова в пред...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Имате думата
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини