Станишев: Борисов и Радев да са българофили (ВИДЕО)

С Елена Йончева сме приятели, обяви лидерът на ПЕС

Сергей Станишев
Източник: Канал 3

Интервю на Илиана Беновска с председателя на ПЕС Сергей Станишев, излъчено в предаването "Беновска пита" по Канал 3 и Радио К2.

Илиана Беновска: Това интервю правим с г-н Сергей Станишев, председател на ПЕС, в събота на 9 март. Г-н Станишев, добре дошъл в България и се надявам да останете по-дълго, защото предстоят евроизбори, Вие сякаш започнахте своята предизборна кампания с обиколки из страната.

Сергей Станишев: Да, аз посетих няколко региона, благодарен съм на организациите, които са ме поканили. Днес в Пловдив се прави голямо регионално съвещание с цялата област, защото изборите изискват голяма мобилизация, най-вече на партийния актив, защото това са хората, които правят изборите, които носят на плещите си и е добре да разговарям с тях, те да ме чуят, пък и аз да ги чуя също.

Илиана Беновска: Веднага горещият въпрос, ще бъдете ли водач на евролистата на БСП? Моля Ви, не ми отговаряйте, че още не е изтекъл срокът, какви са Вашите възгледи за това, трябва ли да бъдете водач на евролистата?

Сергей Станишев: Това ще реши НС на БСП само след една седмица, имайте малко търпение, процесът на номинации на конференции върви. Аз съм много благодарен на всички организации, които са ме номинирали и за водач, и за член на листата. От много места ми се обаждат хората и в личен план морално съм удовлетворен от това, което има като резултат.

Илиана Беновска: Много трябва да сте удовлетворен от това, че заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов Ви покани да отидете в ГЕРБ, ако не водите евролистата на БСП.

Сергей Станишев: Г-жо Беновска, добре знаете, че това разбира се е шега и това е несериозно! Защото аз и ГЕРБ имаме фундаментални различия, БСП и ГЕРБ имат фундаментални различия, освен това аз съм лидер на европейското политическо семейство, което е опозиция на ЕНП в ЕП по много неща, които те свършиха погрешно в европейски мащаб. Няма как да стане това!

Илиана Беновска: Но, Вие, г-н председателю на ПЕС, не отговаряте най-малко на 2 условия поставени от Корнелия Нинова за избор на представители на България в евролистата – едното е подкрепата за Истанбулската конвенция, а другото е подкрепа и подписване на пакта на ООН.

Сергей Станишев: Аз съм коментирал тази тема. Нещата с Истанбулската конвенция в България са решени от КС и аз не мога да не се съобразявам с КС, като институция.

Илиана Беновска: Това е ясно, но те се поставиха, когато Вие водихте една усилена кампания!

Сергей Станишев: Не, аз не водих кампания, аз заявих позиция, която е позиция на европейските социалисти като цяло, преди да се вземе решение от БСП, защото имах моите аргументи. Но този въпрос в България е закрит, аз дори казах, че включването му в предизборната платформа е малко като удар в празното пространство. Въпросът е решен и затворен! Каквото и да мисли един или друг човек или една или друга институция в ЕС, в една демократична държава с решение на КС този въпрос е приключен. Но не е приключил въпросът с насилието над жените и аз винаги съм казвал, че ще се боря да имаме адекватно законодателство, това, което е тежък и реален проблем. Знаете, че 34 жени са били убити в резултат на домашното насилие през миналата година, да има адекватни инструменти на държавата за защита на жените в България от насилие!

Илиана Беновска: За изборите Ви противопоставят, сякаш, с Елена Йончева, която в момента е народен представител и няма да Ви обидя, ако спомена, че беше Ваша близка?

Сергей Станишев: Няма как да ме обидите! Вижте, няма кака да ни противопоставят, защото ние с Елена сме и приятели, изпитваме взаимно дълбоко уважение и си говорим, и си помагаме. Така че, ако някой има такъв сценарий, не може да ни използва като пионки в някаква игра.

Илиана Беновска: А какво ще кажете на Корнелия Нинова? Цвета Караянчева, онзи ден се обърна към нея: "Корнелия, върни се в Народното събрание със здрави нерви и повече разум!"

Сергей Станишев: Вижте, има решение на НС, което беше взето след 3 часа много сериозна дискусия, защото наистина напускането на парламента това е радикална крачка. Всъщност има два вида напускане. Едното е тотално, което е по време на "революционна ситуация" и което трябва да води до искане за предсрочни избори, а другото е по конкретен повод. Конкретният повод бяха промените в избирателното законодателство, навръх изборите. И беше обосновано да се направи това действия. Предполагам, че и на предстоящия НС ще се докладва за резултатите от този ход и за плана какво се прави по-нататък, защото трябва да има план. Когато напускаш парламента трябва да се знае какво правиш извън парламента, какви политически действия предприемаш.

Илиана Беновска: Домакинът на събитието в Пловдив, на което вие евродепутатите ще отчетете своята дейност, Георги Гергов, областния председател на БСП-Пловдив, беше един от 8-те, които посрещнаха на летището премиера на Русия Медведев. Каква е Вашата оценка за резултатите от тази визита? Визирам: какво постигна Бойко Борисов и какво не каза Медведев?

Сергей Станишев: Първо, всяко такова посещение има своята полза за страната, без съмнение, особено след много дълга пауза, защото ако погледнете руски премиер не е идвал поне от 7-8 години.

Вижте още интервюта и коментари!

Илиана Беновска: От 10!

Сергей Станишев: Това е възстановяване на диалога, това е положително! Той проведе срещи и с премиера, и с президента и това е хубаво. Конкретните резултати засега не са достатъчно. Имаше добри неща, свързани с туризма, със социалното осигуряване и това е нормално. Но по големите въпроси, какво се случва с "Белене", какво се случва с транзита през България, това беше по-скоро проучвателна мисия, отколкото резултативна.

Илиана Беновска: Вие, като председател на ПЕС, как ще извоювате това "Турски поток" да не ни заобиколи? Виждате как в момента Ангела Меркел умело се възползва от някои нюанси в Третия енергиен пакет.

Сергей Станишев: Трябва и ние да се възползваме като държава от тези промени, защото се създаде добър прецедент, и да си защитаваме интересите. Изобщо, крайно време е да разберем едно нещо - в ЕС, за да постигнеш своите цели, трябва да работиш системно, последователно и да имаш съюзници и партньори, за да постигнеш своите цели и интереси, а не да се прави всичко, как да Ви кажа, пожарникарски!

Илиана Беновска: Споменахте, че имате различия с ГЕРБ, това е естествено и ясно, те са представители на ЕНП, къде са обаче близостите, къде си пресичате политиките ви с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов?

Сергей Станишев: Вижте, не е тайна и това е добра практика, че всеки месец в ЕП по време на пленарна сесия всички български евродепутати се събираме и обсъждаме въпроси, обменяме информация, които биха били от национален интерес. Давам Ви пример, пакетът "Мобилност", иницииран от президента Макрон, всеки един от нас върши своята работа в защита на националния интерес чрез своите групи, убеждавайки колегите, защото всички групи са разделени, образно казано, по географски принцип, за да отстоим българския интерес и тук не трябва да има лъжливо състезание, а трябва да се опитаме да постигнем това, което е важно за българските шофьори, за българските превозвачи.

Илиана Беновска: А по отношение на геополитиката на Борисов за Балканите?

Сергей Станишев: България, бидейки член на ЕС от 10 години, трябва да бъде много активна! Аз съм Ви казвал, по време на българското европредседателство положително е, че България постави тази тема в европейския дневен ред. Имаше и среща на най-високо ниво тук и имаше конкретни резултати, защото предстои да започнат преговорите с Република Северна Македония вече и с Република Албания. И ние, европейските социалисти, настоявахме за това!

Илиана Беновска: Президентът Радев - Вие преди малко казахте, че не бива да има състезание по някои политики - направи ми впечатление, че когато беше тук Йенс Столтенберг, той разговаря с него на английски, но когато той се срещна с Медведев, не разговаря на руски. Каква е оценката Ви?

Сергей Станишев: Вижте, това е въпрос на преценка, аз не виждам драма нито в едното, нито в другото!

Илиана Беновска: Не, то е нюанс, аз също не виждам драма!

Сергей Станишев: Добре, нюанс, хубаво. С всеки един човек разговорът на неговия език върви по-лесно. Аз не виждам проблем, ако президентът Радев желае да говори с премиера Медведев и на руски, ако това помогне за постигане на резултати.

Илиана Беновска: Скритият ми въпрос беше проамерикански или проруски са настроенията на Радев?

Сергей Станишев: Аз мисля, че са пробългарски. Такива трябва да бъдат настроенията на всички български...

Илиана Беновска: Какви са доказателствата, той не е свиквал например КСНС почти една година?

Сергей Станишев: Не знам, може би е видял, че няма достатъчна резултативност, аз не мога да преценя мотивите. Но, аз смятам, че всеки български държавник и политик трябва да бъде на първо място българофил. Русия, Америка, Франция, Германия са важни, ключови партньори за нашето развитие, но ние трябва да умеем със самочувствие, с аргументи, с уважение към партньора да отстояваме нашия интерес, да намираме баланса между техния натиск, защото всички големи по един или друг начин натискат в своя полза!

Илиана Беновска: Много сте дипломатичен и разбира се, много опитен, това не го откривам за първи път!

Сергей Станишев: Не съм дипломатичен, това е моето убеждение. Аз съм водил много тежки преговори и с президента Путин, може би най-тежките ми разговори, но смятам, че са били успешни – за "Южен поток", по други въпроси. Имам самочувствието да го кажа. И с лидерите на други големи страни съм водил разговори, по същия начин съм разговарял и с г-н Ердоган.

Илиана Беновска: Прекият ми въпрос за Радев е ефективен ли е той като обединител на нацията?

Сергей Станишев: Аз мисля, че той се старае да покаже своя позиция и да е последователен в това. Но, ако ме питате, дали твърде честите конфронтации между двете институции носят ползи ...

Илиана Беновска: С Борисов имате предвид?

Сергей Станишев: Аз не казвам тук кой е виновен...

Илиана Беновска: Не, имате предвид конфронтацията Борисов – Радев, нали?

Сергей Станишев: Вижте, трябва двамата големи в държавата, президентът и премиерът, с всичките различия и критики, да имат и форма на диалог.

Илиана Беновска: Веднага използвам случая да го вържа и с единия от подаръците, които искам да Ви връча, това е клубната фланелка "Беновска пита", на гърба ѝ пише защо? Защо двамата големи, Радев и Борисов, трябва да намерят форма на диалог?

Сергей Станишев: Това е тяхна отговорност и като институции. Те не са просто политици. Хората, които са лидери на партиите, имат по-малка отговорност, лидерите на държавата, тяхната отговорност е на по-високо ниво.

Илиана Беновска: А, каква е отговорността на почетния председател Ахмед Доган, чиято книга ще Ви връча сега?

Сергей Станишев: Защо ми я връчвате, има ли автограф?

Илиана Беновска: Ще напиша, аз съм задаващият въпросите.

Сергей Станишев: Значи, тя е ,така да се каже Ваша книга!

Илиана Беновска: Да, едно голямо интервю.

Сергей Станишев: Той е един от опитните политици в държавата, но доколкото разбирам, той вече по-скоро се е оттеглил от активната дейност.

Илиана Беновска: А ДПС заема ли сега, с напускането на БСП на парламента, по-значимо място в българската политика?

Сергей Станишев: Очевидно е, че ако гледаме гласуването по ветото на президента и редица други въпроси...

Илиана Беновска: Имате предвид Изборния кодекс?

Сергей Станишев: Да, Изборният кодекс и другите въпроси за опрощаване дълговете на мюфтийството, като че ли има някаква договорка и взаимодействие между управляващите и ДПС, които са официално опозиционна партия.

Илиана Беновска: Говори се, че БСП неслучайно не е влязла по Закона за вероизповеданията, за да може ДПС да получи искания резултат?

Сергей Станишев: Това са вече конспиративни теории, не мога да вниквам в тях. БСП има общо решение по отношение на своето невлизане в парламента на този етап и то се изпълнява.

Илиана Беновска: Връчвам Ви здрава българска червена ябълка, леко ще Ви я подхвърля…

Сергей Станишев: Винаги е добре дошла. Дори ще я хвана.

Илиана Беновска: …с надеждата, наистина, да докажете, че независимо, че Вашата партия БСП не е на власт, Вие, като председател на ПЕС, ще бъдете националноотговорен политик винаги!

Сергей Станишев: Старая се винаги да бъда такъв! Дори, когато сме в опозиция!

Илиана Беновска: Какъв ще бъде вашият слоган на евроизборите, какво ще кажете на хората, кратко изречение?

Сергей Станишев: Мотото на европейските социалисти, вярвам, че то се споделя и от българските социалисти – "Време е"!

Илиана Беновска: За? Да махнем Бойко Борисов ли?

Сергей Станишев: Време е за нов социален договор в Европа и в България!

 

Мигранти
11:52 | 05 Юли 2020 г.

Задържаха над 50 нелегални мигранти край Любимец

11:52 | 05 Юли 2020 г.
Над 50 нелегални мигранти, влезли на територията на България, и превозвани в два микробуса, са задържани при специализирана акция късно с...
Тютюн
11:30 | 05 Юли 2020 г.

Задържаха 300 кг. нелегален тютюн в Столипиново

11:30 | 05 Юли 2020 г.
Служители на Трето РПУ в Пловдив са иззели 300 кг. нелегален тютюн в квартал „Столипиново“, съобщават от ОД на МВР. Откри...
„Капачки за бъдеще“
10:59 | 05 Юли 2020 г.

Милиони пластмасови капачки спасяват живота на нов...

10:59 | 05 Юли 2020 г.
Над 300 хил. тона рециклирана пластмаса, чисто нови кувьози за десетки общински болници в страната и много усмивки на лицата през последн...
Кристин Лагард
10:26 | 05 Юли 2020 г.

Лагард: Пандемията ще промени в дълбочина световна...

10:26 | 05 Юли 2020 г.
Икономическата криза, предизвикана от епидемията от коронавирус, „ще промени дълбоко” световната икономика, която ще бъде пов...
Бойко Борисов в Китен
10:22 | 05 Юли 2020 г.

Бойко Борисов в Китен, открива пречиствателна стан...

10:22 | 05 Юли 2020 г.
„Огромна пречиствателна станция на общините Китен и Приморско - има най-съвременните шведски и италиански системи. Изпълнихме това,...
Младен Маринов
10:05 | 05 Юли 2020 г.

Маринов към служителите на МВР: Благодаря ви за ус...

10:05 | 05 Юли 2020 г.
"Посрещаме този 5 юли без традиционните чествания, в нетипична обстановка, в която ни постави пандемията. Независимо от това съм убе...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Икономика и бизнес
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев