Караниколов: Важно е да има инвестиции - няма значение чужди или български, големи или малки (ВИДЕО)

Приоритет на правителството е образованието, обяви министърът на икономиката

Емил Караниколов
Източник: Канал 3

"Лично аз не деля инвестициите на чуждестранни и български, на големи и малки. Аз се радвам и на най-малките. Защото те означават доверие в България и увеличаване на доходите". Това заяви в предаването "Беновска пита" по Канал 3 министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Нова телевизия" и закупуването ѝ за мен няма значение дали е закупена от българи или не. За мен е важно да остане обективна.

Всички медии са обективни, въпросът е какъв им е мирогледът".

"Икономическият ръст в България е над средния за ЕС. Аз съм сигурен, че и тази година ще постигнем тези параметри. Безработицата никога не е била на такива нива. Убеден съм, че ще достигне 4-4,5%.", каза Караниколов.

"Мозъци продължават да изтичат, но има сектори като IT-сектора, при които заплатите се изравняват с Европа. Затова обаче основен приоритет ни е наука и образование, за да може да имаме икономика, която ще отговори на абсолютно всичко", заяви Караниколов.

Обясни и че би било трудно да се направят някои специалности по-привлекателни.

"Правителството да направи един труд привлекателен, това е трудно. Но приоритет на правителството е образованието и затова даваме повече пари за образование. А това, което е приоритет на Министерството на икономиката да се създаде необходимата среда", каза Караниколов и описа някои от мерките, които вече са предприети.

Обясни, че се работи за дуално обучение, като обясни, че се оказва, че много малко хора знаят какво е това. А именно един ученик да излезе от училище със занаят.

"Трябва да покажем на родителите и децата как изглеждат тези предприятия. Въпросът е този занаят, тези умения ще ти дадат един среден европейски доход. Не знам дали това ще помогне да престанат българите да напускат България, но това е една крачка напред", заяви министърът.

Той заяви и че приоритет на министерството е развитието на индустриални зони. Обясни, че вече има реални инвестиции за 550 милиона лева, но така или иначе за начало целта е да се обособят такива зони. В тях има и редица преимущества за инвеститорите, като държавата поема немалко начални разходи.

Вижте още интервюта и коментари!

По думите му през следващата година се очаква растеж на БВП от над 3%.

Емил Караниколов коментира и посещението на руския премиер Дмитрий Медведев, както и изказването на шефа на "Газпром" Алексей Милер, че няма намерение да вкарва нови количества газ в страната ни. Бе запитан и дали тази реакция не е била в отговор на действията по Закона за горивата.

"По никакъв начин не мога да свържа двата проекта. Първо България е член на ЕС и НАТО. За да мине всеки проект като "Турски поток", трябва да се съобразим с европейските правила. И българската страна го каза ясно, за да се случи това, трябва да има съгласието на Брюксел.

Колкото до горивата, припомням, че се създаде едно сериозно напрежение и то между самия бизнес. Не считам, че Емил Димитров е направил нещо. Той иска секторът да бъде светъл и ние всички искаме това.

Така или иначе в момента имаме работещ закон. Това, което за последно обсъждахме е, че скоро, може би идната седмица Комисията за защита на конкуренцията трябва да излезе със секторния анализ и чак тогава да мислим дали ще има изменения в Закона за горивата. Това ще е един сериозен анализ. Към момента това, което се направи е да се отсрочи с 6 месеца влизането в силата на наредбата. А секторният анализ ще включи всичко – внос и износ, и мисля, че ще е много ценен за всички. За мен този анализ ще обобщи абсолютно всичко и ще е много важен", каза Караниколов, като изтъкна, че все пак от КЗК зависи кога ще е готов въпросният анализ.

Обяви и че е предложил на малките търговци да представят свой вариант на закона. Бе категоричен, че едва ли всички ще са доволни, но целта е да са колкото се може повече.

"Благодарение на премиера ни да води външна политика, така както и вътрешна, което вече е несъмнено, мисля, че представляваме интерес. България е стълб на стабилност в региона", заяви министърът на икономиката в заключение по повод дали Саудитска Арабия има интерес към България преди визитата му в арабската държава, къдегто ще води делегация от над 50 български компании.

 

Милош Крушчич
01:30 | 06 Юли 2020 г.

Милош Крушчич пред Канал 3: Футболистите плакаха з...

01:30 | 06 Юли 2020 г.
В ексклузивно интервю за Канал 3, бившият треньор на ЦСКА Милош Крушчич опроверга слуховете, че е щял да бъде заменен на поста си от Стам...
21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс