Любо Огнянов: Корнелия Нинова трябва да оглави евролистата

Така тя ще получи вот на доверие и като лидер на БСП и като водач на опозицията

Любо Огнянов: Корнелия Нинова трябва да оглави евролистата
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Корнелия Нинова трябва да оглави евролистата

Утре БСП се събира на ключов пленум, който ще определи водача на листата за европейските избори. Най-много номинации изненадващо за ръководството получи настоящият президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Елена Йончева е другият таран, който спечели симпатиите на червените активисти. В състезанието може да се намеси и проф. Иво Христов, като представител на гражданската квота.

Изборът на водач може да бъде разглеждан в няколко аспекта. Това ще бъде знак към партията. Не е тайна, че на тези избори може да бъде заложено и политическото бъдеще на Корнелия Нинова като лидер на БСП. Ако на 26 май БСП скъси дистанцията до ГЕРБ, Нинова ще разтълкува това като затвърждаване на позициите. Ако обаче ГЕРБ не само запазят, но и увеличат преднината си пред основния си опонент, това ще бъде краят на лидера на БСП. Вътрешната опозиция ще хвърли изцяло вината за загубата върху нея.

Коя от фигурите сред социалистите обаче може да гарантира периферни гласове необходими за увеличаване на електоралния таван на БСП?

Това със сигурност може да бъде Елена Йончева. Но пък в последните месеци заради неистовото си желание да атакува с всички сили ГЕРБ, Йончева допусна грешки, които по един или по друг начин хвърлиха петно върху БСП, че прекалено лесно се доверява на източници, които не са с чисти намерения. Справка - скандалът с Боил Банов. Който междудругото заглъхна.

Другото име, което започна да се върти в употреба е това на професора по социология Иво Христов. Той може да привлече крайните русофилски гласове, но откровеното му мизантропско излъчване, апокалиптични прогнози граничещи с тезите за Края на света и цивилизацията,  получили кулминация в репликата за 80-те процента дебили в българското общество, отваря прекалено широки фронтове в кампанията. А когато си опозиционна сила, трябва да се прилага по-скоро нападателна, отколкото отбранителна тактика.

Безспорно Сергей Станишев е най-успелият българин в международна партийна организация. Той е президент на Партията на европейските социалисти. Да сложиш подобен човек на второ или трето място е унижение и негативен сигнал именно към европейските сестрински социалистически партии. От друга страна, Сергей Станишев не е печелил нито едни избори от 2005 година насам.

Корнелия Нинова влезе в остър сблъсък със Станишев покрай Истанбулската конвенция. По този начин тя спечели точки в страната, но загуби във външнополитически план, особено след отказа да присъства на конгреса на ПЕС, където Станишев беше избран за президент за трети път. Стигна се дотам да се чуят гласове, че БСП може да бъде изключена от Партията на европейските социалисти. Корнелия Нинова от своя страна пък засили изключително много националистическата риторика, а връх беше сближаването с партии от страните на Вишеградската четворка.

Вижте още интервюта, анализи и коментари от "Офанзива с Любо Огнянов"

Ако Сергей Станишев бъде издигнат за водач на евролистата на БСП, Корнелия Нинова ще бъде поставена в ситуация, в която сама да се опровергае в критиките си към ПЕС. При евентуална загуба, тя отново ще обере критиките на вътрешната опозиция, независимо, че водачът не е нейният фаворит.

Изходът от подобен вътрешнополитически капан е Корнелия Нинова сама да оглави листата за европейските избори. Това ще бъде личен вот за нея като лидер на БСП и водач на опозицията. Никой няма да очаква тя да замине за Брюксел. Но ще очаква като капитан, да обедини отбора за решителния мач. Защото който иска властта, не трябва да се бои от битки. А евроизборите са този рубикон, при който ще стане ясно дали българите имат доверие на БСП и на Корнелия Нинова или не искат социалистите да се връщат във властта. 

 

Васил Божков
18:53 | 14 Юли 2020 г.

Оставиха в ареста приближените на Божков - Славчо ...

18:53 | 14 Юли 2020 г.
Апелативният специализиран наказателен съд постанови най-тежката мярка "задържане под стража" за приближените до Васил Божков &...
пожар
18:43 | 14 Юли 2020 г.

Отново пожар край Благоевградско село, няма постра...

18:43 | 14 Юли 2020 г.
Пожар избухна на входа на село Рилци, Благоеградско в 16.50 часа днес, гасиха го три екипа огнеборци.   Пожарът възн...
флаг, Гърция
18:27 | 14 Юли 2020 г.

Внимание: Гърция може да въведе режим на изолация ...

18:27 | 14 Юли 2020 г.
Гърция може да въведе режим на изолация в някои райони, тъй като след възстановяването на туризма в страната расте безпокойството заради ...
протест
18:13 | 14 Юли 2020 г.

6-ти ден на антиправителствени протести в София

18:13 | 14 Юли 2020 г.
6-ти ден на антиправителствени протести. В 17 часа софиянци се събраха пред президентството, а в по-късните часове се очаква да преминат ...
карта
18:03 | 14 Юли 2020 г.

МВнР с интерактивна карта за придвижването по свет...

18:03 | 14 Юли 2020 г.
На официалния сайт на МВнР от днес функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на ...
17:53 | 14 Юли 2020 г.

Правосъдното министерство предложи правна рамка на...

17:53 | 14 Юли 2020 г.
Работната група, създадена със заповед на министъра на правосъдието Данаил Кирилов на 9 юни 2020 година, предложи правна рамка на дейност...

гледай на живо

14.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива