Гроздан Караджов: Беше направена голяма беля с пенсиите, но за радост е оправена (ВИДЕО)

Бившият депутат и икономист в спор за промените в пенсиите във "Всичко коз"

Източник: Канал 3

Направена е една много фундаментална грешка. И тя е направена през промени в Кодекса за социалното осигуряване, които са минали през задната врата. Не е имало разчети, финансова обосновка и оценка за въздействието върху обществото. Това заяви в предаването "Всичко коз" Гроздан Караджов, бивш депутат от Реформаторския блок, по повод промените в изчисляването на пенсиите.

"Мотивацията е била да се ограничат измамите. И ако беше направена оценка за въздействието щеше да се види, че 31 или 37 процента са щели да останат ощетени. И тези хора по никакъв начин не са измамници. Ако има такива, то те са единици и не влияят толкова" съществено", каза Караджов.

"Не може да виним тези хора, които са работили между 1997 и 1999 г., че са работили на минимална заплата", каза още Караджов.

"Не може да се каже, че 30% са мошеници. Аз обаче съм от критиците на НОИ и твърдя, че е пирамида. Но до тази промяна – аз не смятам, че е вредна. И нейната функция е да се прекратят злоупотреби в бъдеще. За миналото наистина има проблемни моменти и то за такива хора, които са работили в държавни предприятия, а след това е паднал доходът им", коментира икономистът Георги Вулджев.

"Това, което трябва да се каже е, че предишната формула беше много порочна. Според нея от 15 години се определя цялата пенсия", допълни той.

"Покрай сухото е изгоряло и мокрото", констатира Караджов относно промените.

Вижте още интервюта и коментари!

"Много е смешно със закон да се опитваме за в бъдеще да спрем измамите. Такива винаги ще има. Оставете органите да се занимават с тях. Работата на кодекса е да осигури моите лични пари да отидат към мен. Така ние ще обявим един определен брой хора за разбойници. Нямаме такова право. Нарушили сме обществения договор. Направили сме огромна беля и днес за радост е оправена", заяви Караджов.

"За да се избегне ощетяването на хората вариантът е да се даде опция хората да си избират как да се изчисляват пенсиите. Или да има преходен период", каза Вулджев относно решението на проблема.

Според Караджов трябва да се върне старото правило и хората трябва да могат да избират по коя от двете формули да се изчисляват пенсиите им. И това да става до годината за последния пенсионер, който може да бъде ощетен – около още 10 години. Икономистът се съгласи относно това с него.

"Има две гнили ябълки, които развалят цялата система. Тези гнили ябълки са възможността чиновникът произволно да мести в кесията на държавата. Но това не е справедливо", допълни бившият депутат.

"По принцип да се очакват чудеса от първия стълб. Той де факто е фалирал и тези реформи, които закърпват някакви течове, не решават големия проблем", заяви Вулджев, като изрази и лична позиция, че хората трябва да внасят в частен фонд и първия си стълб.

 

Етикети: Всичко коз
15:42 | 12 Юли 2020 г.

Очаквайте НА ЖИВО по Канал 3 - брифинг на Министер...

15:42 | 12 Юли 2020 г.
Очаквайте НА ЖИВО по Канал 3 - брифинг на Министерството на здравеопазването.  Ще можете да го проследите ТУК.
Тежка катастрофа в Тополовец, пътят между Монтана и Видин е затворен
15:36 | 12 Юли 2020 г.

Тежка катастрофа в Тополовец, пътят между Монтана ...

15:36 | 12 Юли 2020 г.
Тежка катастрофа е станала пред минути между Монтана и Видин, предаде BulNews.   Инцидентът е на кръстовището на село Тополо...
15:24 | 12 Юли 2020 г.

Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават...

15:24 | 12 Юли 2020 г.
Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават мозъка. Не само тези продукти са вредни за здравето, но и всички, които съдържат транс...
15:14 | 12 Юли 2020 г.

Унгария въвежда гранични проверки и карантина за п...

15:14 | 12 Юли 2020 г.
Унгария въвежда нови рестрикции за трансграничните пътувания от сряда, за да предотврати разпространяването на коронавируса след нараства...
Полиция
14:51 | 12 Юли 2020 г.

Молдовец потроши 7 автомобила пред блок в Пловдив

14:51 | 12 Юли 2020 г.
Седем автомобила с изпочупени стъкла пред блок в Пловдив.   Вандалският акт се е разиграл тази сутрин около 5 часа, когато 3...
14:49 | 12 Юли 2020 г.

Държавата е платила над 1 млн. лв. за PCR тестове ...

14:49 | 12 Юли 2020 г.
Над 1 милион лева е платила държавата за PCR тестове по време на извънредното положение. Данните са до 27 май, информира bTV като се позо...

гледай на живо

12.07.2020
 • в момента
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини
 • 16:16
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия