Борисов: Толкова добри неща правим, а цялата гадост, която ни удря, е за нещо битово, елементарно, гадно и ненужно (ВИДЕО)

Много внимателно ще проследя тези сделки, ще говоря пак с Цветанов - решенията са много тежки, каза премиерът

Мъчно ми е, че толкова добри неща направихме, и цялата енергия, цялата гадост, която ни удря е за нещо толкова битово, елементарно, гадно и ненужно. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Европейския съвет в Брюксел темата за имотните сделки на Цветан Цветанов, която засенчила великденските надбавки, отпуснати от правителството.
 
"Тъжно ми е, че в ден - вчера дадохме 53 милиона за великденски надбавки, само в рамките на 3 месеца за Коледа и за Великден над 106 милиона за пенсионерите, това потъва, заминава. И, какво да ви кажа, много ми е тъжно и гадно, защото обяснения има. Говорих с Цветанов по телефона, той отива в Америка, в сряда ще се прибере, ще говоря пак с него", каза премиерът. 
 
"Никак не ми е приятно, за тях във всички случаи това е законно. Ще изчакам малко време, доколкото знам са сезирани прокуратурата, КОНПИ. Виждам едни лидери на партии взимаха за по 200 лв. на квадратен метър, други - за по 1200 и са виновни. Все пак трябва да се изправя и пред моите колеги в ГЕРБ, които казват: "При всеки случай ти жертваш, режеш глави и махаш, докато нашите политически опоненти застават вкупом и казват "Ние подкрепяме виновния".
 
Така че ако щете дори единият взел или му дали от КТБ един милион, на другия му откраднали един милион от КТБ - на Вежди Рашидов, и го слагат на една плоскост. Но не е все едно да загубиш един милион и да получиш един милион", направи сравнение премиерът.
 
Той обаче обеща много внимателно да проследи тези имотни сделки и ще вземе тежки решения в кратък срок. "Дори само нарушение да има, не престъпление, много внимателно ще проследя тези сделки, това мога да ви уверя, защото решенията в случая са много тежки. И то в много кратко време преди изборите.
 
Мога само да ви уверя, че ГЕРБ винаги сме взимали правилните, верните решения, и това, че другите са маскари, нас не ни оправдава! Защото там да вземеш предприятие или апартамент е нещо нормално, вие не отивате да ги питате тях самите, защото сте свикнали на всякакви корупционни схеми през годините, десетилетията, които са правили, нагледали сме се. Въпросът е дали ГЕРБ са правили така - това е тежкият въпрос, той е морален въпрос, той не е дали всичко това е вярно", изтъкна още Борисов.
 
"Всичко е много добре планирано, аз внимателно слушах секретаря на президента - той е по-ниско ниво, но го слушах, той казва неща, които, примерно, президентът не би искал да казва. И се удивих, че каза, че ГЕРБ били за "Грипен", а те били за F-16, но тръгнали да купуват "Грипен", защото ГЕРБ така искали - така звучеше горе-долу изказването, може да го видите. И още тогава се замислих, че правят рязък завой в посока F-16 и търсят някакво обяснение.
 
Сега и Цветанов пак трябва да си направи някакви изводи откъде дойде тази атака по това време - можеше да дойде след изборите, можеше да дойде по-рано. Но това пак не ни оправдава. Така че като се видим ще водя разговор не на тема дали е законно или не - предполагам, че би трябвало да е законно, не са деца, имат глави на рамената си", върна се отново към темата за имотните сделки премиерът.
 
"Когато имаш в по-хубавата част на квартала два луксозни апартамента (както Цветанов), за които си ял бой и си ги доказал, минала е проверката по време на мандата на БСП, и сега кое наложи да го направим точно сега. Той това ми обясни - заменил съм два обзаведени (апартамента) за един на шпакловка, разликата съм я платил на хиляда и кусур евро", посочи Борисов.
 
Министър-председателят обясни, че предстоят тежки разговори по темата с Brexit и поисканото от Обединеното кралство отлагане. "Хиляда дни се работи по Brexit, остават още 7 и е пълна неяснота. Излизам лош пророк, но съм много разтревожен от това, което се случва - ето времето изтича. Не виждам как може да се подкрепи това, което иска Великобритания - до 30 юни да се отложи.
 
Това означава, че техните (британските) евродепутати трябва да ходят на предизборна кампания, да агитират за ЕС, какво ще защитават в ЕС. Някаква кратка отсрочка - да, това обещах 2 пъти на Тереза Мей по телефона, но британският парламент да вземе решение. Много тежък разговор ще бъде днес. Много мразя да ми се месят в моята работа, но е много вероятно да ни извикат и другата седмица. Отсрочката трябва да бъде кратка с ясни срокове, за да може да се случи", е мнението на Борисов.
 
Запитан за придвижването на пакет "Мобилност" за гласуване, премиерът призна, че за това са лобирали социалистите и либералите. "За съжаление и това е изключително важна тема, с Таяни и вчера, и днес говорих. Толкова хубави неща станаха днес и си отровихме пак деня. Социалистите и либералите, сиреч нашата опозиция в България, гласуваха пакет "Мобилност" да влезе за гласуване, въпреки че са нарушени някои от правилата. Техните партии тук направиха това. И сега говорих с ЕНП и помолих колегите да ни помогнат, защото това е изключително важно за българския транспортен сектор. Имаме още ходове, исках този дебат да продължи още дълго. Таяни ми каза, че социалистите и либералите тук буквално са натискали да влезе пакет "Мобилност", изрази загриженост за развоя на събитията Борисов.
 
"Яд ме е - толкова добри неща правим, и всеки ден ти отива енергия. Вчера - 53 милиона лева. И за медицинските сестри даваме огромни пари, но не стигат до тях, болниците са търговски дружества. Ако трябва ще доплатим, но и това сме правили днес", обясни той.
 
Цялото изказване на премиера в Европейския съвет - 

Етикети: Бойко Борисов
14:26 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще отговаря за видео материалите в интернет

14:26 | 26 Ноември 2020 г.
Съветът за електронни медии ще отговаря за видео материалите в интернет платформите с българска юрисдикция. Това приеха на първо четене д...
Габриела Петрова
14:25 | 26 Ноември 2020 г.

Локомотив се грижи за екологията на ЖК "Тракия" в ...

14:25 | 26 Ноември 2020 г.
Отборите на ПФК Локомотив, ЖФК Локомотив, ПСК Локомотив, юношите до 19 години и европейската вицешампионка в тройния скок Габриела Петров...
Уолт Дисни
14:20 | 26 Ноември 2020 г.

"Дисни" ще уволни 32 000 работници през 2021 г.

14:20 | 26 Ноември 2020 г.
Дисни съобщи, че ще съкрати 32 000 работни места през 2021 г., главно от американското подразделение на тематичните паркове. Това е увели...
доброволци
14:14 | 26 Ноември 2020 г.

Още две болници търсят доброволци, студенти по мед...

14:14 | 26 Ноември 2020 г.
Кампанията на Българския лекарски съюз за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на ...
Красимир Каракачанов
14:12 | 26 Ноември 2020 г.

Красимир Каракачанов: Историята е обща. Българска ...

14:12 | 26 Ноември 2020 г.
"На българина акълът винаги му идва на другия ден, така и с колегата Заев. Историята е обща, но трябва да уточним каква. Тя е обща, ...
КАТ проверява автомобили с газанализатор-11
14:03 | 26 Ноември 2020 г.

Институциите със съвместни проверки на тежкотоварн...

14:03 | 26 Ноември 2020 г.
Продължават съвместните проверки на отдел "Пътна полиция"- СДВР, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и С...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Светски новини
 • 15:30
  Социална мрежа