"Беновска пита" в Саудитска Арабия за бизнеса и икономиката (Видео)

Как икономическият министър Емил Караниколов представи България и какво отговориха на Беновска старейшините и министрите в арабската държава

Източник: Канал 3

"Беновска пита" в Саудитска Арабия за бизнеса и икономиката

Министърът на икономиката Емил Караниколов ръководи българска делегация на бизнес форум в Саудитска Арабия, който съвпадаше с откриването на първото българско посолство в страната, ръководено от Димитър Абаджиев. Събитията бяха представени в предаването "Беновска пита” по Канал 3 и "Радио К2” на 24 март 2019 г.

Ето как министър Караниколов представи България пред министъра на икономиката:

Емил Караниколов: Позволете ми първо да Ви благодаря за прекрасната организация на моето посещение, както и за бизнеса, който водя! Вие сте изключително прав, въпреки че сме изключително древни, ние не знаем много един за друг. Това, което и аз четох за вас, не се оказа вярно. Вие сте една прекрасна държава, отворена. В интернет и Гугъл можеш да прочетеш много неща. Позволете ми само накратко да представя част от делегацията и ще отговоря на Вашия въпрос. Ще започна с посланика на Република България г-н Абаджиев. Г-жа Кръстева, това е много важен човек, представител на Народното събрание на Република България, съпредседател на Комисията за приятелство със Саудитска Арабия.

Меджид Ал Касаби: Имате такава комисия?

Емил Караниколов: Да! Тя е и представител на политическата партия, която в най-голяма степен е припозната от мюсюлманите в България. Сега към въпроса Ви. През 1989 г. преминахме от планова икономика към пазарна. До този момент всичко управляваше и планираше държавата. Разбира се от този период насам България започна да развила бизнес, тоест частната собственост да се развива, да има отделно частна собственост. Това преболедуване продължи 30 години, наричаме го първоначално натрупване на капитала. До този момент всички имахме еднакъв стандарт, еднакви заплати, еднакви дрехи. Докато се научим как да правим бизнес, как да сме предприемачи, как да създадем конкурентна среда минаха 30 години. Разбира се имаме и постижения – влизането в НАТО и в ЕС, преди няколко месеца изключително успешно председателствахме Съвета на ЕС. Икономическият ръст в България за последните години е над средния за ЕС. Доходите през последните няколко години на година се вдигат с над 10%. Допреди 5 години около 20% от младите хора казваха, че не искат да напускат България, а 80% казваха, че искат. Последният анализ показа съвсем обратна тенденция – младите българи вече не искат да напускат България. Давам пример веднага с IT сектора, специалистите колкото взимат в България, толкова взимат и в Европа. Но вкъщи си е вкъщи, всеки иска при семейството си. Само за миналата година имаме 30 000 българи, които са се върнали обратно в България. В момента безработицата в България е около 5% и се очаква да стигне до 4% до една година. Разбира се ние имаме и много сериозен резерв, това са българските малцинства извън територията на България. Това са около 2,5 милиона българи.

Меджид Ал Касаби: Това са от емигрантите ли?

Емил Караниколов: Не, това са малцинствата в Украйна, Молдова, Армения, разбира се и тези, които са напуснали България. Но добрата политика на правителството през последните години, увеличаването на доходите води до това българите да се връщат. А и най-важното – да не искат да напускат. Затова освен доходите основен приоритет ни е и образованието.

 

Абдулрахман Ал-Замил, бизнес-старейшина: Нашите пазари са централна точка не само за Саудитска Арабия, но и за целия регион. Това е един сериозен център за целия залив, за цяла Африка. Нашите експортни стоки са много. Искам да потвърдя още веднъж, че вие сте в момента като посланици, идвайки на тези пазари и ще ви отворим тези пазари!

Ето какво отговори на Беновска д-р Меджид бин Абдуллах Ал-Касаби, министър на икономиката и инвестициите:

Илиана Беновска: Кратко питам, какво е впечатлението Ви и очакванията Ви от срещата с българския министър на икономиката Караниколов?

Меджид Ал Касаби: Тази среща и подобни визити без съмнение укрепват връзката и засилват възможността двете страни взаимно да се опознават, още по-важно за нас – да се запознае и българската страна с възможностите, които съществуват в Саудитска Арабия за български инвестиции.

Илиана Беновска: Най-първото, което ще направите заедно?

Меджид Ал Касаби: Договорихме се да подготвим пътна карта и тази карта трябва да определи целите, пътищата, начините, по които ще стигнем до онова, което желаем да направим и начина, по който ще развиваме нашите двустранни отношения, за да постигнем успех.

Илиана Беновска: Много Ви благодаря!

Ето какво отговори на Беновска Мохамед Ал Туеджри, министър на икономиката и планирането:

Илиана Беновска: Казахте, че не сте „касичка” и не искате да разпилявате парите си, във вашата програма "2020-2030" къде ще намери конкретно място България, в какъв ресор?

Мохамед Ал Туеджри: След разговора с Негово превъзходителство, министъра на икономиката, аз бих могъл да посоча няколко точки, по които се срещаме. Това е саудитска инвестиция в индустрията, която може да подкрепи и саудитската икономика, като бъде вложена в производството на леки коли (има се предвид очевидно с България) и части, в сектора на технологията и технологичните решения на различни съвременни проблеми, което наистина обслужва съвременната индустрия, опита на България в областта на туризма и човешкия капитал, който може да се създава в отношенията между двете страни. Договорихме се с Негово превъзходителство, че можем да създадем смесена Комисия за икономическо сътрудничество, а също така и Бизнес съвет за съвместен бизнес. В личен план разчитам, че Негово превъзходителство Каланиколов е ръководител, с когото могат да се постигнат успехи и резултати. И аз се стремя и пожелавам отново да се срещна с него и с други наши колеги.

Ето какво отговори на Беновска Мохамед Бин Абдулах Ал Айеш,заместник-министър на отбраната:

Илиана Беновска: Кажете какво очаквате от тази среща за отношенията България – Саудитска Арабия?

 Мохамед бин Абдулах Ал Аеш: Това е начало на едни двустранни разговори. Това е първото посещение при нас, което можем да започнем оттук.

Илиана Беновска: А Вас да Ви очакваме ли в България или Вашия началник министъра на отбраната?

Мохамед бин Абдулах Ал Аеш: Дай Боже!

Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо