Мартин Табаков: Въпросът с Голанските възвишения е важен и за България (ВИДЕО)

Спор за решението на Тръмп да признае региона като част от Израел във "Всичко коз"

Източник: Канал 3

Доналд Тръмп призна израелския сувернитет над Голанските възвишения. Остра реакция от страна на Русия и ЕС. Какви са последиците след това решение и застрашен ли е крехкият мир в Близкия изток?

Темата бе коментирана в предаването "Всичко коз" по Канал 3. 

"На практика повече от половин век Израел Голанските възвишения и те са много важни. Една трета от прясната ѝ вода идва от там. Там почвата е изключително плодородна и е ясно, че Израел може да съществува благодарение на тази територия", коментира Дахер Дахер – Асоциация на сирийците в България. 

"Израел е поел контрол най-малкото от 1981 г. Така че ситуацията няма да се промени.

Но видно е, че тук ще имаме още една тема, по която САЩ и ЕС няма да имат споразумение. Това е още един носител на напрежение. Освен това се дава основание на създалата се коалиция между Иран, Русия и Турция. Ще има и събрание на Арабската лига, което дъщо ще осъди действията на САЩ. При всички положения обаче това ще помогне на Бенямин Нетаняху на предстоящите избори и това вече се вижда от социологията – той изоставаше от своите опоненти, а вече ги настига. Това е поредният подарък от страна на САЩ", заяви Мартин Табаков – бивш секретар в Министерството на външните работи. 

"В Голанските възвишения бе открит петрол. Израел даде концесия на една фирма, казваща се "Джени енерджи". А в нейния борд са Ротшилд, Дийк Чейни и г-жа Дикстайн, която е от администрацията на Тръмп. И това е въпросът. 

Вижте още интервюта и коментари!

Сега те дават ход на действия да експлоатират региона, което досега нямаха право. Просто сега търсят причини, за да сменят статута му", обяви Дахер. 

"Петролът е любопитна тема, но истината е, че Голанските възвишения са важни стратегически", каза Табаков, като изтъкна, че именно от там се извършва наблюдението на Израел над Сирия.

Според него въпросната компания "Джени енерджи" обаче вече се е изтеглила от региона.

 "По-важно е обаче какви ще са последствията. Защото, ако Израел има право да притежава Голанските възвишения, то това означава, че и Русия би имала права над Крим", заяви Табаков.

Дахер обаче изтъкна, че няма общо между двата казуса, защото преди намесата на Израел Голанските възвишения са населявани основно от сирийци, а не от израелци, докато в Крим населението и преди това, и след това е предимно от руснаци. 

"Това е двуличие", изтъкна Дахер. 

"И в България има общини с население, което не се чувства българско, това означава ли, че те могат да се отделят от България. Точно затова този въпрос става важен и за България", заяви в заключение Табаков.

 

Етикети: Всичко коз
Стефан Вълдобрев
13:19 | 12 Юли 2020 г.

Стефан Вълдобрев: След "Книга за песните" като изл...

13:19 | 12 Юли 2020 г.
В днешното издание на "Стъпките към успеха" ще видите интервю с актьора, режисьор и музикант Стефан Вълдобрев. Любимецът на няк...
тризнаци
13:00 | 12 Юли 2020 г.

Бременна пребори COVID-19 и роди здрави тризнаци

13:00 | 12 Юли 2020 г.
Жена от Хюстън вече е майка на три здрави тризнаци след упорита и успешна битка с COVID-19.   Маги беше бременна на 28 седми...
флаг
12:46 | 12 Юли 2020 г.

До 29 юли влизаме в Гърция само с отрицателен тест...

12:46 | 12 Юли 2020 г.
От сряда до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП Промахон само с отрицателен тест за COVID-19. Отрицателният резултат за теста т...
Дариткова: България е и сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг
12:37 | 12 Юли 2020 г.

Даниела Дариткова: Ако Румен Радев иска да реализи...

12:37 | 12 Юли 2020 г.
Ако Румен Радев иска да реализира политически проект, да излезе от президентството, да направи своя политическа партия и да се срещнем на...
Гостите на \
12:26 | 12 Юли 2020 г.

Доц. Стойчо Стойчев: Троянски кон ли е президентът...

12:26 | 12 Юли 2020 г.
"Надявам се президентът да излезе и да обясни какво е участието на господин Божков в цялата тази работа - подкрепя ли го, не го ли п...
Георги Сеганов
12:12 | 12 Юли 2020 г.

Коронавирус в мъжкия национален отбор по волейбол ...

12:12 | 12 Юли 2020 г.
Разпределителят от Националния отбор по волейбол - Георги Сеганов, е заразен с коронавирус.    Както е известно национа...

гледай на живо

12.07.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  Изкуство по време на пандемия
 • 14:45
  Телемаркет