Каракачанов: F-16 e най-доброто, което можем да си позволим, това е истината, всичко друго е спекулация

Вицепремиерът даде обширно интервю пред ТАСС, обясни, че отношенията ни с Русия ще се подобрят само когато спрат да ни гледат като малък непослушен брат

Източник: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов даде обширно интервю за руската информационна агенция ТАСС. Той говори за отношенията между Европа и НАТО с Русия, между България и Русия – кога те ще бъдат подобрени. Разказа за историята на влошаването им, влезе и в историята на войните на Балканите. Опроверга информациите за натовски бази в българските пристанища и обясни защо F-16 е правилният избор за българската авиация. Не подмина и вътрешнополитеческа обстановка.

Тази година България отбеляза 15-годишнината си от членството си в НАТО. Какво е спечелила и какво е загубила България през това време?

България стана член на НАТО веднага след редица конфликти на Балканите, включително войната в бивша Югославия. Тази стъпка ни даде възможност да се чувстваме сигурни. България е сравнително малка държава и след разпадането на Варшавския договор ситуацията за нас не стана по-безопасна. По това време НАТО остана единствения военно-политически съюз, така че решихме, че е много по-добре да бъдем член на организация, която да гарантира нашата сигурност, отколкото да бъдем извън нея. Именно това е логиката на членството на България в НАТО. Не идеология или друга конкретна причина. Нито една европейска държава не можа да гарантира сигурността си самостоятелно.

А какво загуби България?

От моя гледна точка – нищо. За загуби може да се говори само ако има алтернатива в момента на избора. Ние нямахме друга възможност.

А възможността за неутралитет?

Единствената неутрална държава в Европа е Швейцария. Дори Финландия и Австрия не са неутрални, тъй като са членки на Европейския съюз и участват в европейските програми за сигурност. Сърбия не може да се счита за неутрална, защото получава руски оръжия и заявява, че не иска да бъде член на НАТО. Желанието на Сърбия да стане член на ЕС, но да остане извън НАТО, не я прави неутрална държава, особено, след като има да се решават проблеми на Балканите.

А какво е мнението Ви за втората дата, която отбелязваме днес – 20-годишнината от началото на бомбардировките над Сърбия от силите на НАТО?

В Европа имаше два модела на разпадане на многонационалните държави. Първият чехословашкият – с мирно и културно разделение между Чехия и Словакия. Другият вариант се оказа Югославия – вината за конфликта носи сръбското управление, водено от Слободан Милошевич. Имаше един вариант, предложен от президентите на Македония и Босна и Херцеговина – за създаване на конфедерация, която да води единна външна политика и отбраната и самостоятелно решаване на останалите въпроси. Но сърбите не се съгласиха с това, започнаха до говорят Велика Сърбия, което предизвика и войната. Югославия е изкуствена държава – 40% сърби управляваха 60% несръбско население – хървати, словенци, албанци, унгарци, българи. И това не можеше да продължи в края на 20 век. Когато държавите, които съставляваха Югославия, поискаха да напуснат, сърбите решиха да не го допуснат и това доведе до конфликт. Той нанесе големи щети и на България, в този момент страната ни загуби увереност за своята безопасност и потърси алтернатива на Варшавския договор.

Въпреки това, доколко оправдано е това широкомащабно участие на НАТО в конфликта?

Милошевич изгуби войната много преди конфрикта в Косово, преди конфрликта с НАТО. Разумна стъпка щеше да е неговата оставка, за да дойдат политиците, които биха търсили вирно решение на натрупалите се проблеми. Той обаче реши да наложи военно положение в Косово, въпреки факта, че 90% населението там са албанци. Да, по време на конфликта албанците проявиха насилие, изгониха сърбите, това е факт, но сърбите са виновни за факта, че изобщо се стигна до подобна ситуация. В конфликта между Сърбия и НАТО сръбското управление, водено от Слободан Милошевич, е виновно за това, че разруши с грубата си и агресивна политика, собствената си държава. Сърбите са свикнали с факта, че всичките им действия се подкрепят от Америка, защото Югославия става голяма държава благодарение на британската, френската и американската политики, забравяйки, че политиките на големите държави периодично се променят.

Какво можете да кажете за настоящото ниво на сътрудничество между Русия и НАТО?

Моето мнение като политик е непроменено: НАТО и Русия трябва да търсят точки на съприкосновение и основи за сътрудничество, още повече че вече е имало такъв период в историята на НАТО и Русия. Винаги съм вярвал, че Русия, като европейска държава, трябва да е по-ангажирана с европейските въпроси. Трябва да има сътрудничество между НАТО и Русия. Но събитията от 2014 г., ситуацията около Украйна и Крим – не искам да уточнявам кой е прав и кой е крив, да извършвам сложен политически анализ, започнаха да влияят на това сътрудничество. Въпреки това, аз още вярвам, че проблемите трябва да бъдат решавани на масата за преговорите на основата на сътрудничество, защото с конфронтация не може да се постигне нищо положително. Цивилизованият християнски свят е изправен пред много сериозни проблеми и предизвикателства и затова е необходимо да се намери общ език, като се избягва излишна конфронтация. Да се решат проблемите чрез надпревара във въоръжаването, демонстрация на сила, за мен е невъзможно. Никой не печели от това. Уверен съм, че Европа и Русия, НАТО и Русия трябва да търсят опорни точки и път към мирно решение на проблемите – от конфронтациите печелят трети страни и в частност радикалния ислям.

Дайте да уточним какво пречи на сътрудничеството: "агресивното" поведение на Русия, чиито военен бюджет е около 2% от БВП или 40 милиарда долара или действията на НАТО, приближаването до границите на Русия, което има и 10 пъти по-голям военен бюджет.

И Русия, и НАТО в момента се стремят да достигнат максимума по отношение на военния бюджет и подготовката на въоръжените сили. Конфронтацията води до допълнителни военни разходи, натрупване на оръжия, което в един момент може да доведе до остър конфликт.

Но без военен коз в ръкава мирът в света също не може да бъде постигнат.

Ето защо казвам, че въоръжаването не може да бъде реална алтернатива на нормалния процес на преговори и търсенето на мирно решение. Всеки се опитва да има скрити военни козове, които в крайна сметка могат да доведат до конфликт, но никой не иска този конфликт. Преговорите и търсенето на решения на спорните въпроси са най-добрият вариант. Казвам това като представител на България, държава, която няма агресивни намерения и не води агресивна политика.

В последно време в българските медии се появиха информации за планове България да предостави на България свои военноморски бази.

Тази информация се разпространява от сайтове, специализирани във фалшивите новини. Никой не е отправял подобно предложение - откриването на допълнителни бази на НАТО и въвеждането на чужди кораби в Черно море. Вярвам, че тези новини са част от хибридната война, която в момента води светът. Повтарям – никой не е молил България да предостави своите военноморски бази на НАТО или САЩ.

А ако подобно искане бъде отправено? Премиерът Бойко Борисов обяви, че "България е най-лоялният член на НАТО".

България е лоялен партньор на НАТО, но България, премиерът Борисов и цялото правителство водят политика на в търсене на компромис, преговори, а не на засилване на напрежението. Фактът, че сме лоялен партньор, не означава, че ще инициираме подобни неща.

Кой според Вас е главният дестабилизиращ фактор в световната политика? Къде ще е новото огнище на напрежение?

В момента има много огнища на напрежение. В Черноморския регион има конфликт между Русия и Украйна, има напрежение и лоши отношения между Грузия и Русия. От друга страна войната в Сирия, ситуацията в Либия и Ирак, проблемите във Венецуела. Има сблъсък между големи държави, което води и до нарушение на стабилността. Освен това има напрежение между САЩ и Китай. Има много проблеми и ще има още повече.

Да преминем към Вашата област, за която отговаряте. Каква е ситуацията с превъоръжаването на българските Военновъздушни сили, окончателен ли е изборът в полза на придобиването на американския изтребител F-16 блок 70?

Когато искате да закупите нови оръжия (същото важи и за Русия), винаги се опитвате да получите най-доброто. Защо България да няма право да прави същото? Истината е, че сред тези самолети, които можем да си позволим да купим F-16 блок 70 e най-добрият. Това е истината, останалото е спекулация. Разликата в цената не е толкова голяма, че да е причина за отхвърлянето на тази възможност. Армията не се подготвя за въздушни паради и акробатични номера, авиацията е необходима за бойни операции. Най-добрият боен самолет е F-16 блок 70. Тъй като имаме ограничени финансови възможности, ще купим 16 самолета. Друга част от политиката ми е да поддържам наличните технологии – самолети МиГ-29, Су-25 и хеликоптери Ми-17, Ми-24. Това са добри бойни машини и сме длъжни да ги възстановим, модернизираме и те да продължат да служат на ВВС.

Вижте още новини от преговорите със САЩ за F-16 

Особено, след като новите самолети ще пристигнат в България след четири години.

Ако бяхме придобили МиГ-35, времето за доставка щеше да е приблизително същото. Самолетите трябва да бъдат произведени, пилотите обучени, период от 3-4 години е напълно нормален. Междувременно ще летим с наличните машини МиГ-29, договорът за ремонт, на които бе сключен директно с руската РСК МиГ. Преди мен нямаше такова споразумение, всички използваха услугите на посредници. Предпочетох да преговарям лично с производитела на МиГ за ремонта на българските самолети. Сключихме и договор за ремонт на Су-25, поддържаме в работно състояние и самолетите Л-39. Когато пристигнат новите F-16 блок 70, ще продължим да използваме старите самолети, докато техният ресурс позволява.

Колко изгодни са договорите с руските компании за ремонт на българското военно оборудване?

Доволен съм от договора с РСК МиГ, въпреки че като при всяка друга сделка имаше малки проблеми. Доставките на някои резервни части ще се забавят. Забавянето от месец-два, разбира се, не е фатално, но е неприятно. Такива неща в бизнес отношения обаче постоянно се срещат. Можем да кажем, че това е обичайна практика.

На какъв етап е споразумението между Русия и България за поддръжка на военните гробове?

Вече имаме две подобни споразумения. Преди няколко месеца руската страна представи  и трети вариант. Ако Министерството на външните работи реши, че има нужда от нов договор, ще бъде готово да го подпише. В предложения текст обаче има някои текстове, които са неприемливи. По-специално създаването на специална служба от руски представители, които биха проверявали състоянието на тези паметници. Ние сме суверенна държава. Освен това България е доказала, че пази и се отнася с уважение към руските военни паметници, а сега се оказва, че не можем да си вършим работата и трябва да бъдем проверявани. Българите уважават историята си, уважават паметниците, почитат паметта на руските войници, загинали за освобождението на България по време на Руско-турската война.

Вашата прогноза за развитието на отношенията между България и Русия в по-широк план.

За да се развият напълно отношенията между нас, това, което наистина искаме и е необходимо, е Русия да намери общ език с ЕС и НАТО, така че ограниченията, които днес съществуват спрямо Русия, да бъдат премахнати. Тези ограничения създават икономически проблеми, както за европейските, така и за руските компании. Само след това ще може да се говори за стопроцентово развитие на отношенията – ако и двете страни имат желание и намерят общ език. Отношенията между България и Русия ще се развият напълно и честно, ако в Русия вече не гледат на нас като виновните за съществуващите проблеми в двустранните отношения. Много руски политици в лични разговори питат защо България е предала Русия. Съжалявам, но не България, Михаил Сергеевич Горбачов като генерален секретар на КПСС беше този, който провокира разпада на социалистическия блок и отстрани Тодор Живков. Той води международни преговори, без дори да информира България за постигнатите споразумения. Каза, че управлението на страната ни е избрало пътя на капитализма и други глупости.

Когато България спре да бъде възприемана като по-малък непослушен брат от другата страна на Черно море, тогава всичко ще бъде наред. Но сега отношението на Русия към България изглежда пренебрежително. Смятам, че в съзнанието на руския политически елит тази позиция трябва да бъде преодоляна, особено след като никоя друга страна в Европа не уважава руснаците, така както ние.

Да поговорим за България. Как оценявате вътрешнополитическата ситуация в страната в навечерието на европейските избори.

България е в стабилно икономическо положение, брутният вътрешен продукт на страната нараства, инвестициите се увеличават. Ние се интересуваме от стабилността в Европа и света около нас. Мисля, че нашето правителство ще изкара целия си мандат. Надявам се, че през оставащите две години ще бъдат решени проблемите на българската армия, ще бъдат решени проблемите в енергийния сектор, ще бъде построена АЕЦ "Белене", ще бъде изграден газопровод, който ще бъде продължение на "Турски поток". Ако реализираме тези проекти, гражданите ще бъдат доволни. Но българската икономика ще върви много по-добре, ако се развиват отношенията не само със страните от ЕС, но и с други държави.

Ако говорим за отношенията между управляващата партия ГЕРБ и БСП, тогава диалог няма. БСП иска да дойде на власт, но нейният лидер Корнелия Нинова няма диалог с партньрите. Това не е нормално, има важни държавни дела, национални интереси, които би трябвало да обединяват. Ненормално е, когато опозицията се противопоставя по абсолютно всички ключови въпроси само защото е опозиция. В същото време всички знаят, че в нашата страна възникват проблеми – политическа и икономическа нестабилност, когато БСП дойде на власт, при това няма партньори, с които да управлява. Грешката на опозицията е, че не търси диалог и сътрудничество.

В управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма никакви проблеми. В малката коалиция "Обединени патриоти", уви, има. Лидерите ѝ са са в противоречие помежду си следвайки стара българска традиция – ако човек е сложил фуражката, значи той е командир. Това са всички наши проблеми.

Превод: Канал 3

Владимир Савов
14:29 | 08 Юли 2020 г.

Предложиха Владимир Савов за зам.-председател на К...

14:29 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Савов е единственото предложение към момента за поста на нов зам.-председател на Комисията по финансов надзор (КФН), научихме от...
14:28 | 08 Юли 2020 г.

31-годишен моторист се бори за живота си след жест...

14:28 | 08 Юли 2020 г.
Млад мъж е настанен с опасност за живота в МБАЛ "Света Анна", след като катастрофира с мотора си в Девня, съобщават от пресцент...
14:25 | 08 Юли 2020 г.

"Денят на живо": Как вирусите се превръщат в двига...

14:25 | 08 Юли 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   ВИРУСЪТ – ДВИГАТЕЛ НА ПРОГРЕСА   ...
Херо Мустафа
14:21 | 08 Юли 2020 г.

Херо Мустафа подкрепя българското производство

14:21 | 08 Юли 2020 г.
Американският посланик в София - Херо Мустафа, призова към покупка на български продукти с публикация на страницата на посолството във Fa...
COVID-19
14:20 | 08 Юли 2020 г.

Нидерландия отново затворена за пътници от Сърбия ...

14:20 | 08 Юли 2020 г.
Нидерландия затвори границите си за пътници от Сърбия и Черна гора само седмица, след като ги отвори. Причината са увеличените случаи на ...
Плаж
14:17 | 08 Юли 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Къде е най-безопасно да поч...

14:17 | 08 Юли 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ В световния ден за борба с алергиите – кои са най-често с...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа