"Катимерини": Руските тролове и скокът на морбили в Гърция

След раздорите във връзка с изборите в САЩ, същите тролове и ботове захранват дезинформацията с ваксините

ваксини
Източник: ЕПА/БГНЕС

Анализ за в. "Катимерини" на Кристофър Кремидас-Къртни, старши консултант в Strategy International“

Медицинска сестра държи комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и заушка. Причините за колебанието какви ваксини да се използват са многостранни, но основен фактор е влиянието на медиите и социалните мрежи, по-специално ролята на ботове и тролове в разпространението на дезинформацията за ваксините.

Според неотдавнашни доклади на международни здравни експерти, Европа в момента преживява най-висока от 20 г. смъртност при случаите на морбили, включително в много страни, в които заболяването почти е било премахнато. В Европейския съюз Гърция е засегната най-лошо.

Основната причина, според Световната здравна организация (СЗО), е "колебание за ваксината”. Това е посочено от СЗО като една от десетте най-големи глобални заплахи за здравето за 2019 г. Според СЗО "колебанието за ваксината” се определя като нежелание или отказ за ваксиниране въпреки наличието на ваксини.

Още коментари ще намерите тук

Според неотдавнашно проучване "Използването на здравна комуникация като оръжие: Ботове в Туитър и руски тролове усилват дебата за ваксините”, проведено от изследователи от Университета Джордж Вашингтон, Университета на Мериленд и "Джон Хопкинс“, публикувано в American Journal of Public Health, същите ботове и тролове, които бяха свързани с руската агенция за интернет изследвания, предизвикали раздори във връзка с изборите в САЩ през 2016 г., сега захранват дезинформацията и допринасят за сегашната криза с морбили в Гърция и останалата част от Европа.

В същото проучване се казва, че 93% от оповестяванията за ваксината в Туитър произхожда от руските тролове и/или ботове.

Целта на тази кампания за дезинформация е да наводни информационната сфера с пропаганда против ваксините, създавайки усещане за "фалшива еквивалентност" в дебата "против“ и "за“ ваксините. Ботовете допринасят за това чрез повтаряне и разпространение на едни и същи разкази на различни социални медийни платформи на езиците на страните, към които се насочват.

През 2018 г. в Украйна се наблюдава най-голям скок на огнища на морбили от всички европейски страни, като увеличението на случаите е с 634%. От 2017 г. до 2018 г. в Украйна са докладвани изумителните като брой 53 000 случая. През 2018 г. украинският министър на здравеопазването обяснява бързото нарастване на случаите на морбили с продължаващата война, неотговарящите на стандартите ваксини, внесени от Русия, и руската пропаганда против ваксинация в социалните медии и в основните медии.

В същото време, наскоро публикувано проучване от Университета на кралица Мери в Лондон, установи положителна връзка между процента на хората в страната, които гласуваха за популистки партии, и процента на скептичните по отношение на ваксинациите. Също така популистките партии в Европа възприемат позиции, които също така подхранват колебания за използването на ваксина.

Гръцкото ляво правителство на СИРИЗА предложи родителите да могат да се откажат от ваксинирането на децата си. Освен това, от началото на 2019 г. в Гърция има три поста в социалните мрежи, заподозрени като дело на тролове, в които се твърди, че американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са признали, че ваксините причиняват аутизъм.

Тези постове впоследствие бяха разпространени и засилени от предполагаеми руски ботове. Понастоящем, със 196 случая на милион жители, Гърция има най-голям брой съобщени случаи на морбили в ЕС.

Загрижените родители, които търсят онлайн информация за ваксините, се борят да отделят истината от дезинформацията. Едно антропологично проучване в университета МакМастър в Канада установи, че 71% от 10-те най-добри резултати от търсенето с Google, използващи ключовата дума "ваксинация“, са били антиваксинационни сайтове. Ана Ката, авторът на изследването, нарича интернет "постмодерна Кутия на Пандора“, в която научната истина се отхвърля и дезинформация се смесва с информация.

И така, какво може да се направи, за да се преодолее предизвикателството за дезинформацията, която подхранва скока на морбили в Гърция?

Първо, информационни кампании в областта на общественото здраве, съчетани с по-голяма прозрачност относно ваксините, по-гъвкави графици за ваксиниране и по-добри данни за риска и ползата, могат да служат за по-добро информиране на тези родители, които може да не се съпротивляват, но може да изпитват противоречие относно ваксинирането на децата си.

Някои експерти твърдят, че задължителни графици за ваксиниране са ефективен подход, но те могат да доведат до още по-голяма съпротива сред най-скептичните родители. И, противоположно на това, задължителните ваксинации показват широк обществен консенсус, че ваксините са важен аспект на общественото здраве. Миналата седмица Италия прие нов закон, който направи задължителен график на ваксинациите и забрани на малки деца да ходят на училище, ако не са ваксинирани.

И накрая, ранното идентифициране и елиминиране на тролове и ботове, преди тяхното влияние да се разпространи твърде далеч, е важна стъпка в противодействието на кампания за дезинформация. За целта е необходима система за откриване, която не е просто автоматизирана, а също и допълнена от човешка преценка, за да се осигурят адекватни предпазни мерки и да се осигури обратна връзка, за да се подобри точността на откриване на дезинформацията.

19:06 | 16 Юли 2020 г.

Захариева казва как ще реагираме за превръщането н...

19:06 | 16 Юли 2020 г.
Вицепремиер и петима министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.   Първи на трибуната ще се кач...
Даниела Дариткова
19:01 | 16 Юли 2020 г.

Дариткова: Оставките на тримата министри не са деп...

19:01 | 16 Юли 2020 г.
От правителствения пресцентър информираха снощи, че тримата министри ще подадат съответните документи още днес.   Премиерът ...
18:22 | 16 Юли 2020 г.

Борисов: Клипът от къщата ми е аранжиран (ВИДЕО)

18:22 | 16 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов подкара джипа си за поредна иснпекция. С него е зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. &nbs...
17:53 | 16 Юли 2020 г.

Марешки: Президентът сам си създава импийчмънт

17:53 | 16 Юли 2020 г.
По време на протестите проличава един сериозен цинизъм при президента, който нарече родителите на протестиращите мутри, защото демокрация...
17:04 | 16 Юли 2020 г.

Окончателно! Оправдаха Мишо Вандала за убийството ...

17:04 | 16 Юли 2020 г.
Върховният касационен съд (ВКС) оправда Михаил Туцов-Мишо Вандала за убийството на Красимир Гочев-Шмид. Той бе разстрелян с 6 изстре...
16:50 | 16 Юли 2020 г.

Данъчните поемат контрола над хазарта, 10% от прих...

16:50 | 16 Юли 2020 г.
Комисията по бюджет и финанси на парламента прие и на второ четене промените в Закона за хазарта, предложени от ГЕРБ.   Зако...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива