Б. Цеков: Г-н Панов сякаш живее с усещане за недосегаемост (ВИДЕО)

Той живее, ползва жилището на съпругата си, трябва да постъпи най-малкото като Пламен Георгиев, изтъкна юристът във "Всичко коз"

Източник: Канал 3

Тези твърдения, факти, изнесени за жилището на съпругата на Лозан Панов, не опровергават обстоятелството, че той живее в това жилище. Той живее в него, ползва го, така че би трябвало да постъпи както останалите засегнати административни ръководители. Най-малкото това, което, направи Пламен Георгиев, трябва да го направи и той. Г-н Панов изглежда живее с усещането, че е недосегаем. Това каза докторът по конституционно право Борислав Цеков във "Всичко коз" за днешното оправдание на шефа на ВКС Лозан Панов, че щял да излезе излезе "най-минатия" с оставка или отпуск след като купеното от жена му на рекордно ниска цена жилище не е негова собственост.
 
"Аз все пак като юрист си позволявам за кажа, че председателят на едно от върховните съдилища първо да употребява такъв език, и второ - да се чувства минат", продължи Борислав Цеков. "Този двоен стандарт, който се проявява - за едни ако може веднага и сега да си ходят, същевременно за други има корпоративен медиен чадър. Все от едни и същи лица с обвинения, като има съмнения, че господин Панов ги поставя под чадър.
 
Господин Панов и до ден днешен живее в това жилище, не може да се прави, че не е замесен в цялата тази пелена от съмнения в този имотен скандал с "Артекс". Този магистрат не може да бъде третиран като независим магистрат - имаме председател на ВКС без задръжки да прави политически изказвания, като за мен това поведение на съотвества на статута на един магистрат. И той изглежда като недосегаем. Не може в една правова държава да има хора, които да смятат че са над закона или са недосегаеми. Но това са оценки на експертно ниво, тези оценки трябва да ги дава инспекторатът", обърна внимание юристът.
 
 
"Ако г-н Панов иска да надскочи останалите участници в скандала и да ги бие по морал, нека си подаде оставката, както съветват в такива случаи неговите приятелски медии", препоръча другият гост във "Всичко коз" юристът Марин Киров.
 
"Явно едни лица имат висока степен на морал и се оттеглят при проверки, а при други не можем да разчитаме на оставка. Защото виждаме, че няма проблем от закупуването на занижена цена, няма проблем, че фирмата, замесена в скандала и чиито собственици му кумуват, днес се оказа, че и небостъргачът им е нередовен и  предстоят действия. На г-н Панов му е лесно - националните медии мълчат, когато има проблем, за това не може да се разчита само на морала, само на натиска отвън, а на законовите процедури", посочи Марин Киров.
 
Борислав Цеков подсказа, че в тази насока Висшият съдебен съвет има правомощия, но подчерта, че трябва да се изчака проверката на прокуратурата. "Надявам се, че българската прокуратура няма да е орган с фейсбук реакция.
 
Институциите с правораздавателна функция трябва да са много по-обрани, по-прецизни, да не допускат действия заради гняв във фейсбук, защото след това идва безправието. Нека да излязат проверените факти и тогава - всекимо своето", призова за търпение той. "Това са рутинни действия в случая, защото не бива да залитаме в другата крайност - един волунтаризъм, някой хвърлил нещо в публичното пространство. Ако има такива факти, тогава да се вземат решения. Останалото е джунгла, тълпа, сбирщина, а не общество, което се бори с корупция", подчерта Борислав Цеков.
 
Колегата му Марин Киров отбеляза, че само шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев е изявил готовност за съдействие. "Проблемът, според мен е, че от експертното ниво на хората в скандала, който разгръща своя потенциал, единствено Пламен Георгиев изявява готовност за съдействие, и пръв послуша съвета на премиера и излезе в отпуск, за да не пречи на проверката.
 
Много хора казват: защо политиците си подадоха оставката, а магистратите излизат в отпуска? Нека да приключат всички проверки и ако има нарушения и престъпления, законът много ясно посочва какво следва", съгласи се Киров, според когото тези сделки са практика. "Очевидно в България продължава да се продават имущество и МПС на занижени цени - сделките си приличат, защото са масова практика", обърна внимание той.
 
По оценката на Борислав Цеков развихрилият се скандал с евтините жилища за хората във властта е "свидетелство на продължаващо разложение на държавния морал". "През 30-те години са употребявали термина "партийна развала".
 
Ние сега сме свидетели на манталитет на всепозволеност, на това, че винаги ще има властови политически чадър. Че правилата не се спазват, че тези етични стандарти у нас остават просто едно пожелание, без реално значение за администрацията и народните представители. Ако се върнем години назад аз съм говорил във вашето предаване за лобистки закони, за силово законодателство - ситуацията с "Артекс" навява същото", сравни той.
 

Какво казаха още Борислав Цеков и Марин Киров във "Всичко коз" - във видеото:

паметник
22:15 | 02 Юли 2020 г.

Възстановиха паметника на Христо Ботев в Одеса (СН...

22:15 | 02 Юли 2020 г.
Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" възстанови бюст-паметника на Христо Ботев, който беше от...
22:00 | 02 Юли 2020 г.

Проф. Николай Витанов: Случаите на COVID-19 у нас ...

22:00 | 02 Юли 2020 г.
Благоприятният сценарий за развитието на COVID-19 у нас отдавна не е факт. Това обяви математикът от БАН проф. Николай Витанов пред бТВ. ...
21:48 | 02 Юли 2020 г.

Разбиха тайна схема със стотици трафиканти на дрог...

21:48 | 02 Юли 2020 г.
Полицията във Великобритания разби топ секретна комуникационна система, използвана от престъпници и трафиканти на дрога и оръжие. &n...
Великобритания, флаг, знаме
21:33 | 02 Юли 2020 г.

Великобритания премахва карантината за граждани на...

21:33 | 02 Юли 2020 г.
Британското правителство премахва задължителната карантина за пътници от 75 държави, съобщи "Телеграф"   Великобри...
ЕЦБ не повиши финансирането на гръцките банки
21:21 | 02 Юли 2020 г.

16 европейски банки създават нова платежна система

21:21 | 02 Юли 2020 г.
Нова система за незабавни плащания ще бъде създадена в Европа под егидата на 16 финансови институции от пет страни на ЕС. Това се съобщав...
По аптеките липсва безплатно лекарство за болните от рак на гърдата
21:09 | 02 Юли 2020 г.

Създават карта на аптеките в България

21:09 | 02 Юли 2020 г.
Националната аптечната карта ще определя нуждите на населението в страната. Създаването на документа бе прието по време на днешното засед...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини