Кольо Колев: Избирателната активност на евровота ще е висока (ВИДЕО)

Към 3 милиона души, които ще дадат гласа си, прогнозира социологът

Кольо Колев
Източник: Канал 3

"Основният процес е, че ГЕРБ губи популярност от "апартаментгейт". Основното е ерозията в доверието у управляващата партия. И съвсем естествено се получава, че за първи път виждаме, че БСП минава ГЕРБ. Това показва нашето изследване". Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 социологът Кольо Колев, чиято агенция "Медиана" даде преднина на БСП пред ГЕРБ за предстоящите избори след разразилите се скандали с апартаментите на властта.

"От друга страна показва нарастващото недоволство, ярост, което пробужда електорат, който иска да отиде и да гласува, за да накаже някого. Това е непрекъснат процес от 4 месеца на ерозия у ГЕРБ. Не е само резултат от "апартаментгейт". Ако започна с проблемите с толтаксите, с търговския регистър и т.н. Непрекъснатото настъпване на една или друга мотика, това е основата. И сега това вече е капакът", обяви още Колев.

Относно влиянието на българските политици в Европа, според изследването на "Медиана" начело е Бойко Борисов, след това е Сергей Станишев и след това Румен Радев.

"Това обаче не е толкова изненадващо. Това, което обаче е изненандващо е, че г-н Борисов малко губи. Относно това колко е харесван – той губи твърде малко в сравнение с неговата партия.

Той печели избори и донякъде заради машината на Цветан Цветанов. Видно е обаче, че има разрив, при който лявата ръка не слуша главата. Цветанов изведнъж се връща в парламента. Очевидно е, че има търкания, дали това ще се прояви на изборите, ще видим. Но чистката, която Борисов провежда, се отразява на личния му рейтинг, но не и на партията му. И едва ли ще може да върне доверието в ГЕРБ като цяло.

Но това съвсем не означава, че изборите са вързани в кърпа на БСП", заяви социологът.

Вижте още интервюта и коментари!

"От една страна имаме възбудено недоволство у обществото. От една страна имаме ГЕРБ. От друга страна обаче имаме БСП, което също не допада. Защото БСП доста малко печели. И при това положение се получава автоматично търсене на алтернатива, от което печелят малките партии", заяви Колев, като по думите му всички малки партии увеличават подкрепата си.

"ГЕРБ вече направиха своите грешки и поднесоха съответните топки на БСП. Може би е време и БСП да направи своята грешка и да си цепнат партията на тема със Станишев или без Станишев.

Социалистите са напълно свободни да направят своите грешки", каза още Колев.  

Според него, ако Станишев не попадне в евролистата, то няма да се стигне до сериозно разцепление, но изобщо не е нужно подобно напрежение точно преди избори.

"Какъвто и да е Станишев, той е човек с огромно влияние. Все пак мисля, че разумът ще възтържествува", каза още социологът.

"Изборите категорично не са вързани на никого. Досега изглеждаше ГЕРБ и БСП поравно и ДПС. Сега се получи така. За ГЕРБ имам добра и лоша новина. Лошата е сривът на авторитета. Добрата е, че техният вот не се излива към опонента им, а се излива навсякъде – и към "Воля", и към ВМРО и т.н.", каза още Кольо Колев.

"В момента има вълна и изборната активност ще бъде доста по-висока. Мисля, че ще бъде към 3 милиона, като на парламентарни избори. Кошерът е възбуден, вижда крадлива ръка, която се протяга към меда си казва, дайте да ги ужилим", каза още Колев.

"Определено при ДПС ще наблюдаваме по-ниска избирателна активност, отколкото на местни и парламентарни избори, но те ще получат своите гласове", добави социологът.

 

метростанция
16:23 | 08 Юли 2020 г.

СДВР: Търсят се 80 полицаи за осигуряването на ред...

16:23 | 08 Юли 2020 г.
Столична дирекция на вътрешните работи обявява конкурс за назначаване на държавна служба на осемдесет полицаи в Сектор "Метрополитен...
Отвличане
16:22 | 08 Юли 2020 г.

Хванаха удушвача от Сливен, умъртвил 49-годишна же...

16:22 | 08 Юли 2020 г.
Постоянен арест за Тончо Г. налочи съдът в Сливен, след като прокуратурата внесе доказателства, че именно той е извършителят на жестокото...
младеж
16:17 | 08 Юли 2020 г.

Подпийнал 19-годишен наби мъж и жена пред кръчма в...

16:17 | 08 Юли 2020 г.
19-годишен младеж от Кубрат е наказан по Указа за борба с дребното хулиганство. Това съобщиха от ОДМВР-Разград.    Окол...
монета
16:09 | 08 Юли 2020 г.

БНБ с 4 нови сребърни възпоменателни монети през 2...

16:09 | 08 Юли 2020 г.
Четири нови сребърни възпоменателни монети ще бъдат изсечени през 2021 г. Те са посветени на средновековни български владетели, родни тра...
Юлия Ненкова
16:07 | 08 Юли 2020 г.

КЗК: Бум на жалби по обществени поръчки през 2020 ...

16:07 | 08 Юли 2020 г.
Огромен брой жалби по Закона за обществените поръчки са постъпили в Комисията за защита на конкуренцията за първите шест месеца на 2020 г...
Румен Драганов
16:06 | 08 Юли 2020 г.

Драганов: Как очаквате да запълним 1,5 млн. легла ...

16:06 | 08 Юли 2020 г.
Туристическият сезон в България изглежда сякаш е напът да се провали тотално, с оглед гледките на пустеещите плажове по Черноморието. Ист...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини
 • 17:20
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия