Ген. Румен Миланов: Крайно неправилно е било биячите в Габрово да бъдат пуснати (ВИДЕО)

Ако ние сме сериозна държава, трябва да подходим към този етнос така, че да бъде вкаран в правовия ред, заяви бившият шеф на ГДБОП

Румен Миланов
Източник: Канал 3

Още по темата

Какви бяха грешките на ръководството на МВР в Габрово, че се стигна и до оставка. Темата коментира бившият шеф на ГДБОП ген. Румен Миланов в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

"Ако внимателно гледаме видеозаписа, ще видим, че този побой се организира с особена жестокост. И това налага съответното социално внушение. Крайно неправилно е те да бъдат задържани, а после освободени. Има основание най-малкото да бъдат задържани за 72 часа. А може да се поиска и постоянен арест. И това е грешка, която доведе до ескалация.

Това обаче показа, че има натрупано напрежение в обществото срещу този етнос", заяви Румен Миланов.

"Има много цигани, които си изкарват хляба честно. Но голяма част от тях имат усещането за беззаконие и нямат за ред. Но това усещане най-напред през семейството, най-напред през образованието, което го няма.

Тези хора, които са неграмотни, какво могат да направят. Те освен да крадат и да правят рецидиви, няма какво друго да правят. И това се случва.

Ако ние сме сериозна държава, трябва да подходим към този етнос така, че да бъде вкаран в правовия ред", допълни ген. Миланов.

Относно реакцията в Габрово и стои ли някой зад протеста.

"Не изключвам определени структури, включително и политически образувания, които да се възползват от това нещо. Но тези, които ще използват този протест или по-точно бунт, и то в Габрово, който е много спокоен град, за да стане това нещо, там се е нагнетило напрежение. Този бунт сигурно ще се използва, но това е послеслов, то не е активирало гражданите", каза бившият шеф на ГДБОП.

Вижте още интервюта и коментари!

Миланов коментира и антикорупционното законодателство.

"Ако си спомняте г-жа Кунева предложи почти същия закон. Той беше елегантно отхвърлен, защото вкарваше много нови структури. Иначе казано той е малко тюрлю гювеч. Колкото до въпроса дали президента да назначава антикорупционната комисия или нейния председател? Ако той назначава само председателя, според мен няма нищо страшно, защото комисията ще бъде назначавана от други фактори. Няма проблем и да не го назначава, но назначаването от президентската институция би било политически по-неутрално", каза още генералът.

Той изрази и своята версия за това кой стои зад "апартаментгейт".

"Безспорно журналистическите разследвания имат своя смисъл. Но другото, което е, е въпросът защо досега това не се появи. Не изключвам и външна намеса, и приятелски огън. Но тези факти вече са били известни, неслучайно са пуснати в публичното пространство.

Определено обаче, ако се продължава така, това може да подкопае доверието в държавността. Всеки ден излизат нови неща, може би за радост, защото трябва да се казва истината, но от друга гледна точка, трябва да се мине през тази фаза, за да успеем да кажем на нашите управляващи, независимо от коя политическа сила са, че не може да действат така. Защото властта е болест и заради нея те често прекрачват допустимото поведение", каза Миланов.

"Важното е какъв извод ще си направим и ние, и политическата класа – че морето не е до колене", каза още той.

Бившият шеф на ГДБОП бе категоричен, че заловеният кокаин в Черно море е предмет на трафик. Смята, че и предстои големите агенции, включително американските, ще започнат да търсят отговори какво се е случило. Според него този кокаин не е бил за българсикя пазар. 

"Не изключвам да е за пазара в Русия. Това е много стока", каза още Миланов и изрази съмнение да е имало български посредници в трафика.

 

19:06 | 16 Юли 2020 г.

Захариева казва как ще реагираме за превръщането н...

19:06 | 16 Юли 2020 г.
Вицепремиер и петима министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.   Първи на трибуната ще се кач...
Даниела Дариткова
19:01 | 16 Юли 2020 г.

Дариткова: Оставките на тримата министри не са деп...

19:01 | 16 Юли 2020 г.
От правителствения пресцентър информираха снощи, че тримата министри ще подадат съответните документи още днес.   Премиерът ...
18:22 | 16 Юли 2020 г.

Борисов: Клипът от къщата ми е аранжиран (ВИДЕО)

18:22 | 16 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов подкара джипа си за поредна иснпекция. С него е зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. &nbs...
17:53 | 16 Юли 2020 г.

Марешки: Президентът сам си създава импийчмънт

17:53 | 16 Юли 2020 г.
По време на протестите проличава един сериозен цинизъм при президента, който нарече родителите на протестиращите мутри, защото демокрация...
17:04 | 16 Юли 2020 г.

Окончателно! Оправдаха Мишо Вандала за убийството ...

17:04 | 16 Юли 2020 г.
Върховният касационен съд (ВКС) оправда Михаил Туцов-Мишо Вандала за убийството на Красимир Гочев-Шмид. Той бе разстрелян с 6 изстре...
16:50 | 16 Юли 2020 г.

Данъчните поемат контрола над хазарта, 10% от прих...

16:50 | 16 Юли 2020 г.
Комисията по бюджет и финанси на парламента прие и на второ четене промените в Закона за хазарта, предложени от ГЕРБ.   Зако...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива