Кольо Колев: Политическите компромати са като лекарствата - лекуват или убиват (ВИДЕО)

Скандалите и празниците може да докарат пред урните твърдите ядра, предположи проф. Антоанета Христова

Източник: Канал 3

Политическите компромати са като при лекарствата, въпросът е в мярата: при една мяра лекуват, при друга - убиват. Политическите партии трябва сами да си на намерят мярата, защото когато имаш две алтернативи, в България винаги се появява трета - една още по-лоша. Това заяви във "Всичко коз" политологът Кольо Колев по повод политическите скандали и компромати пред Европейски избори 2019 и влиянието им върху избирателите. 
 
"Единственото, за което може да съжаляваме, е че това се прави само преди избори, а не постоянно, защото става дума за един оздравяващ процес на изпиране на мръсотията от политиката", добави той.
 
 
Според политическия психолог проф. Антоанета Христова скандалите може да увеличат избирателната активност, но не е изключено празниците около 26 май да откажат доста хора. "Има две хипотези - че компроматите ще отвратят много хора, има ядосани хора, тези ядосани хора са предимно от по-възрастното и по-бедното население, те може би искат това замерване през евроизборите да се изрази към националното съотношение. 
 
Вариантът за покачване на избирателната активност е предстоящият месец на сблъсък до кръв, пускат се неуправлявани послания в медийното пространство, чак до фашизирано послание. На тази основа политизирайки процеса, вдигайки емоционалната среда на процеса, хората се политизират, нахъсват се да участват, и тънката червена линия между демократичност и недемократичност, фашизиране или демокрация, биха могли да предизвика силна политизация и желание за участие", предположи тя.
 
По думите й, обаче, скандалите може толкова да опротивеят на хората, че да предизвикат отлив от избирателните урни. "Особено като се има предвид, че това са европейски избори, а към 26-ти май, бидейки хората в почивка, в крайна сметка да се явят твърдите избиратели на ГЕРБ и на БСП, както и на останалите".
 
Кольо Колев счита, че заради имотния скандал ГЕРБ рискува отлив на избиратели, които да предпочетат т. нар. градска десница "Демократична България". "Определено ще дръпне част от избиратели на ГЕРБ, но не заради номерацията, а заради процесите, които протичат", смята политологът. "Много пъти те досега гласуваха за ГЕРБ при опцията ГЕРБ или БСП, защото бяха десничарите. Сега те се ще обърнат към своята изконна симпатия "Демократична България", изтъкна Кольо Колев, за когото скандалът с имотите има ефекта на крадлива "меча лапа, прокраднала се в сънлив кошер с работливи пчелички".
 
"В случая ще има отлив от тези избиратели, които гласуват за ГЕРБ заради противопоставянето на БСП, ще отидат към своята си формация. Това е и заради скандалите, които тресат обществото заради имотите.
 
Преди скандалите нещата изглеждаха като кошера с работливите пчелички: опушват ги, те са леко сънливи, в един момент, обаче, крадлива меча лапа се прокрадва, всички започват да се наострят, искат да ужилят, да накажат. По тази причина наблюдавам нещо парадоксално на тези евроизбори: едно надигане, желание на избирателите да гласуват, за да се види какво е положението сега - кой кум, кой сват. Изборите не са насочени към Европа", е прогнозата на Кольо Колев.
 
Проф. Антоанета Христова и Кольо Колев са единодушни, че замерянето с компромати е здравословно за българската политика и пречистването на партиите. "Не се наемам да прогнозирам дали ще е завишена активността, има голям риск за грешка, но за мен процесът е много здравословен. В момента има леко затихване на компроматната война, в момента се вадят съмнителни случаи, т. е. вече имаме намаляване на енергията и достоверността на извадената информация. Това ще разочарова леко пчеличките, за които каза Кольо, те ще се оттеглят леко. Оттук нататък следва състезание кой предлага най-смислени, най-здравосмислени политики към съответния проблем", посочи политическият психолог.
 
"Това, което се наблюдава, е възбуждение на пчеличките, които искат да наказват. Голяма част от тях са извън дихотомията ГЕРБ-БСП", анализира Кольо Колев. "Компромати? Разбира се, че ще има - още, още и още. Това е един, според мен, позитивен процес. В крайна сметка за това са партиите - да се сбият, да си извадят кирливите ризи и да се пречистят. Това не е мръсна битка, а правилна, чудесна битка, така се играе в цял свят."
 
По темата за посланията в кампанията - европейски политики или българските проблеми, проф. Христова и Кольо Колев не стигнаха до консенсус. "Ако ГЕРБ заложат на приказки за кохезии, европейски политики, ще могат да разчитат на твърдото си ядро, защото скандалите ги стопиха", категоричен бе Кольо Колев. "Кампанията ще бъде за истински теми, които вълнуват хората - кой пие, кой плаща, кой подяде медеца, кой го открадна.
 
"Не съм съгласна, защото националните проблеми имат своята европейска опорна точка - корупцията, лекарските заплати. ", възрази проф. Христова. 
 
"Ако се приложи всичко това на практика, ще доведе до безпрецедентна изборна активност, защото дълбоко ще приспи всички избиратели", убеден е Кольо Колев, който след "крадливата меча лапа" в кошера, умело включи в анализа си суджуци и луканки.
 
"На идеята как чрез датската и норвежката система ще борим корупцията в България на ниво суджуци и луканки, хората ще ви се изсмеят. Тези избори са повод за това, а не целта да вкараме едни или други европейски депутати", обясни политологът.
 
"Защо говориш така? Ако кажеш "корупция", можеш да го кажеш по различен начин", опонира проф. Антоанета Христова и посочи, че и европейците страдат от корупция. "Важно е как ще бъде изговорена и как ще стигне до хората. Така че - моля, ви се", отстоя позицията си тя.
 
 

 

Етикети: Всичко коз
18:22 | 16 Юли 2020 г.

Борисов: Клипът от къщата ми е аранжиран (ВИДЕО)

18:22 | 16 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов подкара джипа си за поредна иснпекция. С него е зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. &nbs...
17:53 | 16 Юли 2020 г.

Марешки: Президентът сам си създава импийчмънт

17:53 | 16 Юли 2020 г.
По време на протестите проличава един сериозен цинизъм при президента, който нарече родителите на протестиращите мутри, защото демокрация...
17:04 | 16 Юли 2020 г.

Окончателно! Оправдаха Мишо Вандала за убийството ...

17:04 | 16 Юли 2020 г.
Върховният касационен съд (ВКС) оправда Михаил Туцов-Мишо Вандала за убийството на Красимир Гочев-Шмид. Той бе разстрелян с 6 изстре...
16:50 | 16 Юли 2020 г.

Данъчните поемат контрола над хазарта, 10% от прих...

16:50 | 16 Юли 2020 г.
Комисията по бюджет и финанси на парламента прие и на второ четене промените в Закона за хазарта, предложени от ГЕРБ.   Зако...
12,2 млн. евро в помощ на малки и средни фирми в пограничните райони на България и Гърция
16:29 | 16 Юли 2020 г.

12,2 млн. евро в помощ на малки и средни фирми в п...

16:29 | 16 Юли 2020 г.
Над 12,2 млн. евро ще бъдат предоставени за развитие на малките и средни предприятия по пилотна мярка в пограничните райони на България и...
Полицаите от Гоце Делчев поемат щафетата на протестите за по-високи заплати
16:27 | 16 Юли 2020 г.

Полицаите, проверявани за употребена сила при прот...

16:27 | 16 Юли 2020 г.
Установени са полицейските служители, за които се води разследване за употреба на физическа сила по време на антиправителствените протест...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива